У "Слузі народу" пояснили наслідки відмови від "формули Штайнмаєра"

Україна повинна показати себе "серйозним гравцем"

Україна не зможе без наслідків відмовитися від виконання так званої "формули Штайнмаєра". Про це розповів глава Комітету парламенту з міжнародних відносин, депутат з фракції "Слуга народу" Богдан Яременко, повідомляє РБК-Україна.

Політик зазначив, що лист Кучми Спеціальному представнику голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі не зобов'язує країну, він показує певну позицію.

"І якщо ми країна, яка себе поважає, ми повинні її дотримуватися. Щось подібне вже зафіксовано в Мінських домовленостях. І самі Мінські домовленості, хоча з моєї точки зору і не є міжнародним договором, але політично вони нас зобов'язують", - заявив Яременко.
За його словами у преамбулі до самої формули йдеться про її впровадження в українське законодавство. Також він додав, що формулювання в законі повинне відображати суть оговореної "формули Штайнмаєра", але не зобов'язане бути дослівним.

"Окремі слова можна правити, суть - ні. Адже це матиме наслідки не тільки у вигляді реакції Росії та продовження війни, а викличе і реакцію Заходу. Повторюся: якщо ми позиціонуємо себе як серйозні міжнародні гравці, які не просто звинувачують Росію в тому, що вона не тримає свого слова, а ще й самі дотримуються даного нами слова, то ми не можемо запропонувати редакцію, яка змінювала б суть домовленості", - підкреслив нардеп.

Нагадаємо, що після того, як Леонід Кучма підписав "формули Штайнмаєра" в країні почались протести під гаслом "Ні капітуляції". Учасники мітингів вважають, що проведення виборів на тимчасово окупованому Донбасі й надання особливого статусу, які передбачені "формулою", суперечать Конституції.

Раніше "Коментарі" писали, що за словами Порошенка "формула Штайнмаєра" придумана в Кремлі.