Головна Новини Політика внутрішня політика "Розведення військ": експерти розповіли, що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

"Розведення військ": експерти розповіли, що це означає для України

На думку військових експертів і політологів, у перспективи є свої "плюси" і "мінуси"

7 жовтня 2019, 12:57 comments3248
Поділіться публікацією:
"Розведення військ": експерти розповіли, що це означає для України

У понеділок, 7 жовтня, заплановано розведення військ у Золотого (Луганська область) і Петровського (Донецька область). Для видання "Коментарі" експерти оцінили шанси на реальне (а не фейковий) розведення сил і засобів на цих та інших ділянках, а також плюси і мінуси такого рішення.

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Стариков впевнений, що розводити сили і засоби треба.

"Сподіваюся, Генштаб прорахував всі плюси, мінуси, загрози. Все повинно бути сплановано, — підкреслює Стариков. — Розводити війська, як мені здається, потрібно в суху погоду, щоб підготувати взводи, ротні, опорні пункти, логістику. Сподіваюся, це зроблено. Генштаб, знаючи позицію Верховного головнокомандувача, повинен був через Міноборони запросити відповідні ресурси і провести відповідні дії. Якщо цього немає — маємо велику проблему в плануванні ".

Розмови про те, що територія, з якої відійдуть українські війська, буде зайнята т.зв. 1 і 2 армійського корпусу окупаційних військ, експерт називає політичними міфами.

"Той, хто про це говорить, дискредитує ВСУ, — вважає Стариков. — Розвідка, контррозвідка, технічні засоби дозволяють на ранній стадії виявити такі наміри противника".

На думку експерта, є потенціал для розведення сил і засобів уздовж всієї лінії розмежування. Але є і проблема, яка викликана як слабким кадровим потенціалом нової команди (в тому числі — експертами по темі конфлікту на Сході України), так і недостатньою комунікацією глави держави і Офісу президента з населенням щодо теми врегулювання конфлікту на Донбасі. Звідси — всякого роду протестні акції, вважає Стариков.

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", аналітик Дмитро Снєгирьов вважає розведення військ однією з умов зустрічі в "нормандському форматі", висунутому Росією.

"Чи не буде розведення — не буде зустрічі, попередили в Кремлі. Росія на цьому грає, а Україна потрапила в дипломатичну вилку, — говорить експерт. — З одного боку, ми сьогодні повинні розвести війська. З іншого, умовою розведення є режим абсолютної тиші на даних ділянках протягом тижня. А цього немає. Місія ОБСЄ фіксує обстріли позицій ВСУ у того ж Петровського із заборонених Мінській угоді мінометів. у зведеннях прес-центру операції Об'єднаних сил говориться про обстріл в районі Золотого. Відповідно, у України їсть всі підстави заявити про порушення режиму абсолютної тиші — і не відводити підрозділи. Але тоді зривається зустріч в "нормандському форматі". Якщо ж відводити війська, незважаючи на недотримання навіть мінімально перемир'я, то всередині країни будуть цілком обгрунтовані протести з приводу здачі територій і національних інтересів ".

Таким чином, наголошує Снєгирьов, українська влада виявилися в патовій ситуації, штучно створеної Росією.

"У Зеленського, напевно, розуміють складність ситуації. Але, схоже, не розуміють, як з неї вийти, — продовжує аналітик. — І заява про те, що в місцях розведення збільшать кількість поліцейських — точно не вихід. Так само як поява там представників Нацкорпуса . Як це допоможе стримати можливе настання з боку бойовиків — незрозуміло".

А наступ таке цілком можливо. І про це, запевняє Снєгірьов, говорить ряд чинників.

"Не дивлячись на заяву про успішний досвід розведення сил і засобів в районі Станиці Луганській, в тій частині регіону минулого тижня знову обстрілювали позиції ВСУ. Причому — тилові позиції. І знову — нуль реакції з боку українських МЗС та представників Тристоронньої контактної групи в Мінську. Хоч є всі підстави заявити, що згідно безпекових питань, якщо порушений режим тиші, Україна має право повернути свої сили на вихідні позиції, — продовжує експерт. — До того ж, в районі моста у Станиці окупанти так і не ліквідували інженерні споруди ".

У районі Золотого (окупований Первомайськ і Стаханов) відзначена концентрація живої сили і техніки противника, запевняє Снєгірьов. Туди зайшла нова бронетехніка, відбулася ротація підрозділів окупантів.

"За Петровському — якщо відходимо назад, віддаємо стратегічні позиції (висоти) в районі Богданівки. Це танконебезпечні напрямок, ми відкриваємо дорогу на Маріуполь, — підкреслює аналітик. — Не випадково саме там все частіше відбуваються провокації бойовиків по відношенню до місії ОСБЕ: спостерігачів не підпускають до позицій окупантів, їх безпілотники збивають. Але навіть при такому пресингу вдалося зафіксувати нові позиції (траншеї) бойовиків. А це говорить про те, що вони не збираються відходити ".

Ці приклади показують, що розведення, якщо і буде відбуватися, то в односторонньому порядку: ми відійдемо назад, а противник, в кращому випадку, залишиться на місці. У гіршому ж ...

"Створюється певний фон, які дозволяє засумніватися в ефективності розведення сил і засобів в трьох пілотних районах, — каже Снєгірьов. — З'являється плацдарм для захоплення супротивників українських стратегічних промислових підприємств".

Експерт не виключає, що розведення все ж відбудеться. І що Зеленський віддасть перевагу момент можливої ​​ескалації всередині країни зриву зустрічі в "нормандському форматі". Правда, не факт, що від цієї зустрічі буде толк. Адже ті ж Німеччина і Франція займають останнім часом не стільки проукраїнську, скільки проросійську позицію, нагадує Снєгірьов.

Директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран не виключає, що в окремих точках може статися розведення сил і засобів.

"На практиці це означає, що українська армія відводить свої війська далі в тил. А російські окупаційні війська просто маневрують на раніше захопленій частині Донбасу, — каже політолог. — Це точно не допоможе вирішити конфлікт".

Сергій Таран нагадує, що розведення сил і засобів подається як частина мирного плану, який передує виборами на тимчасово непідконтрольною частини Донбасу. Виборам, які повинні проходити відповідно до Конституції України.

"Як цього допоможе відведення української армії? — задається риторичним питанням директор Міжнародного інституту демократії. — Поки російські війська не підуть з нашої території, а кордон не повернеться під контроль України, говорити про вирішення конфлікту годі й говорити".

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв про опублікування тексту документа гучної формули Штайнмайера.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!