Головна Новини Політика внутрішня політика Після реформи в СБУ запровадять систему спецзвань, – Ярослав Антоняк
commentss НОВИНИ Всі новини

Після реформи в СБУ запровадять систему спецзвань, – Ярослав Антоняк

За словами експерта з питань держбезпеки Ярослава Антоняка, в СБУ з'явиться можливість збільшувати зарплату працівника без підвищення за посадою

8 жовтня 2019, 11:21 comments2861
Поділіться публікацією:








Після реформи в СБУ запровадять систему спецзвань, – Ярослав Антоняк

Реформа в Службі безпеки України повинна привести до демілітаризації і скорочення штату, а також до нової системи оплати праці, аутсорсингу і дієвого громадянського контролю. Крім того, в СБУ введуть систему спеціальних звань на кшталт тих, що впроваджені в інших українських правоохоронних органах і яка буде співвідноситися з військовими званнями.

Про це в ефірі радіо "Голос столиці" повідомив експерт з питань державної безпеки Ярослав Антоняк.

"Наприклад, військове звання "майор" в системі спеціальних звань СБУ буде відповідати званню "майор державної безпеки". Крім того, Службу безпеки України очікує скорочення загальної чисельності в 15 тисяч співробітників, з можливим її збільшенням на 5 тис осіб в особливий період", — зазначив Антоняк.

За словами експерта скорочення чисельності штату проведуть, в першу чергу, за рахунок переведення низки внутрішніх функцій окремих підрозділів СБУ на аустсорсинг. Торкатися це буде, наприклад, медичного забезпечення та будівництва. Крім того, в спецслужбі запланували поступове скорочення загальної чисельності штату в кількості від 1 до 1500 чоловік протягом наступних 7 років.

Що стосується нової системи оплати праці, то зарплата працівників СБУ вперше буде прив'язана до прожиткового мінімуму. Реформа також передбачає встановлення тарифних сіток в межах посад, що дозволить збільшувати зарплату працівника без підвищення за посадою. Також в СБУ збільшать кількість посад, які можуть займати службовці без необхідності присвоєння їм спеціальних звань.

"Важливим також є те, що після прийняття нового закону, національна спецслужба може стати реципієнтом міжнародної допомоги, яку можна буде використовувати для її реформування, модернізації та переоснащення. Адже сьогодні стаття 18 Закону України "Про Службу безпеки України" вказує на те, що фінансування, матеріально-технічне та соціально-побутове забезпечення Служби безпеки України здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України", — підкреслив Антоняк.

Експерт акцентує увагу на тому, що СБУ потребує посилення і отриманні якомога ширших повноважень у сфері забезпечення держбезпеки. В посиленні також потребує система демократичного цивільного контролю.

Антоняк нагадав, що важливу роль у цьому процесі відіграє відповідний комітет Верховної Ради, а також висловив переконання у необхідності законодавчого закріплення створення при СБУ Громадської ради або Ради суспільного контролю, за аналогією з нормативними актами, що регулюють діяльність НАБУ та ДБР.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!