Головна Новини Політика внутрішня політика Акція «Ні капітуляції!»: експерти оцінили ймовірність поразки України
commentss НОВИНИ Всі новини

Акція «Ні капітуляції!»: експерти оцінили ймовірність поразки України

В Україні недостатня комунікація влади з суспільством

15 жовтня 2019, 16:31 comments2823
Поділіться публікацією:
Акція «Ні капітуляції!»: експерти оцінили ймовірність поразки України

14 жовтня, в День захисника України, в Києві пройшов черговий марш "Ні капітуляції!". Його учасники вимагали від української влади не імплементувати "формулу Штайнмаєра" і не капітулювати у війні з Росією. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки обґрунтовані побоювання учасників маршу, чи це реальна турбота про нацбезпеку чи політичні ігри.

Політолог Андрій Золотарьов вважає назву акції "Ні капітуляції!" суто маніпулятивним гаслом.

"Якщо дії нової влади щодо врегулювання конфлікту на Донбасі вважати капітуляцією, то тоді треба заявляти, що капітуляція відбулася п'ять років тому. Тоді Україна опинилася на порозі воєнної поразки і не могла не підписати Мінські угоди", — сказав експерт, зазначивши, що колишній президент Петро Порошенко і його команда намагаються "осідлати протест".

При цьому, за його словами, Україна не може відмовитися від "нормандського формату", Мінських угод і "формули Штайнмаєра", що буде сприйнято як небажання українського керівництва завершувати війну з усіма наслідками.

У той же час, за словами Золотарьова, активісти вимагали від влади ясності в питанні врегулювання конфлікту, "червоних ліній" та перспектив України. І президент Володимир Зеленський мав просто роз'яснити їм свою позицію.

Комунікаційний менеджер ГО "Євроатлантичний курс", начальник управління стратегічних комунікацій Луганської облдержадміністрації в 2016-2018 роках, кандидат філософських наук Людмила Долгоновська зазначила, що громадяни мають право на мирний протест.

"Учасники вчорашнього маршу ветерани АТО/ООС та волонтери мають ще й моральне право публічно заявити свою позицію. Буде великою помилкою влади вважати акцію політичною грою. Потрібно вибудовувати діалог з протестуючими", — пояснила експерт.

За словами Долгоновської, президент може використовувати позицію активістів на переговорах в якості аргументу проти тиску Росії, Франції та Німеччини.

Кандидат філософських наук впевнена, що для організаторів і учасників протесту вкрай важливо не перейти межу між стримуванням влади і руйнуванням держави зсередини.

Політолог Максим Джигун підкреслює, що українська влада буде намагатися внести в "формулу Штайнмаєра" свої умови і деталі проведення виборів на Донбасі.

"На жаль, багато залежить від Росії і її здатності грати за правилами, диктованими в Києві. І як ми всі розуміємо, шансів на це небагато. Найбільшим прорахунком української сторони при підписанні цієї формули було нерозуміння того, що навіть вписавши всі елементи безпеки в наше законодавство, їх реалізація в повній мірі просто неможлива", — сказав експерт.

Відповідно, пояснює Джигун, в українців з'являється безліч питань. І акції протесту є закономірними.

"Ще одна загроза в тому, що після проведення місцевих виборів на Донбасі ми легітимізуємо сепаратистські рухи в ОРДЛО і на парламентських довиборах п'ята колона Кремля істотно збільшить своє представництво у Верховній Раді", — сказав Джигун.

Нагадаємо, 14 жовтня в День захисника України пройшло відразу три акції протесту: дві з них — проти капітуляції і "формули Штайнмаєра" і одна — на підтримку колишнього бійця Нацгвардії Віталія Марківа, засудженого в Італії на 24 роки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!