Головна Новини Політика внутрішня політика «Олені та пацанчики»: експерти пояснили падіння рейтингу Зеленського і Ко
commentss НОВИНИ Всі новини

«Олені та пацанчики»: експерти пояснили падіння рейтингу Зеленського і Ко

Опитування почали демонструвати зниження довіри українців до нової влади

16 жовтня 2019, 13:45 comments2306
Поділіться публікацією:
«Олені та пацанчики»: експерти пояснили падіння рейтингу Зеленського і Ко

За результатами опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), в жовтні зменшилася кількість тих, хто позитивно ставиться до президента Зеленського — 66% (73% у вересні), прем'єр-міністра Олексія Гончарука — 10% (17% у вересні) і спікера парламенту Дмитра Разумкова — 27% (33% — у вересні).

Експерти розповіли виданню "Коментарі" про причини цього, а також про те, наскільки серйозно розчарування президентом Володимиром Зеленським і Зе-командою.

Довіра може повернутися

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології, професор кафедри соціології Університету "Києво-Могилянська Академія" Володимир Паніотто впевнений, що поки рано говорити про зниження довіри до нової влади.

"При вивченні рейтингів не вивчалася інформаційне середовище. Можливо ці коливання пов'язані з поточною ситуацією і при її зміні довіра повернеться на колишній рівень. Я можу лише припустити, що основною причиною зниження підтримки влади є масові протести і спосіб їх висвітлення у ЗМІ", — сказав експерт, додавши, що підтримка Зеленського все ще безпрецедентно висока.

Зеленський поки може не переживати

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков називає зниження рівня підтримки влади абсолютно закономірним.

"Рейтинг падає у всіх президентів, оскільки очікування виборців вище реальних можливостей. На рейтингу Володимира Зеленського позначається невиразна позиція по Донбасу і все, що з цим пов'язано. Але особливо переживати йому поки не варто", — зазначив Кочетков.

За словами експерта, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков добре справляється зі своїми обов'язками і публічний рейтинг йому особливо не потрібен. Рейтинг прем'єр-міністра Гончарука просів через погіршення умов ведення бізнесу для ФОПів, ігнорування проблеми комунальних тарифів. І якщо уряд не змінить ситуацію, відзначає експерт, рейтинг прем'єра обвалиться.

"І тоді під час майбутньої неминучої кризи влади президент Зеленський буде скидати прем'єра і його уряд, які стануть баластом", — пояснив Кочетков.

Донбасс знищить рейтинг Зе-команди

Політичний експерт Богдан Мірошников звертає увагу на те, що позитивний рейтинг зберегли тільки Зеленський і Разумков.

"Причини падіння очікувані. "Епоха бідності" не закінчилася, вчителі 4000 доларів не стали заробляти, а "спрощенка" опинилася на межі зникнення. Рейтинг Зеленського рятують тільки відео в стилі Лукашенка-Назарбаєва-Путіна. Але я не впевнений, що йому і команді не вдасться годувати населення цим популізмом до місцевих виборів", — зазначив експерт.

За словами Мірошникова, низькі рейтинги глави МВС Арсена Авакова та голови Офісу президента Андрія Богдана будуть знижувати популярність Володимира Зеленського. Будуть падати рейтинги Олексія Гончарука та генпрокурора Руслана Рябошапки.

"До кінця року прогнозую рейтинг Зеленського на рівні 60-65%, з подальшим падінням до 50% до літа 2020. Врятувати ситуацію може тільки вирішення питання Донбасу. Але, як мені здається, це знищить рейтинг Зе-команди. А все тому, що молоді "пацанчики" з Кривого Рогу не тягнуть дипломатію. Політика, особливо міжнародна — це не "95 квартал". А вони цього, як мені здається, так і не зрозуміли", — вважає експерт.

Дід Мороз помолодшав, але дива не сталося

Політтехнолог Олександр Теплюк нагадав, що багато експертів очікували падіння рейтингів влади, оскільки суттєвих змін не відбулося.

"Виборча кампанія для кожного українця є якимось "Новим роком". Всі чекають, що новий "дід мороз" не тільки принесе подарунки у вигляді позитивних змін в країні, але і змінить старих державних "оленів". Але казка закінчується і ми отримали більш молодого "діда мороза" та нове оточення, яке бореться за фінансові потоки країни", — провів аналогію політтехнолог.

На думку Теплюка, якщо найближчим часом команда Зе-команда не зробить реальних дій по врегулюванню ситуації на Донбасі, поліпшенню добробуту громадян та боротьбі з корупцією, до нового року рейтинг влади ще більше знизиться. І це на тлі активізації політиків, які програли вибори.

Нагадаємо, 14 жовтня в День захисника України пройшло відразу три акції протесту: дві з них — проти капітуляції і "формули Штайнмаєра" і одна — на підтримку колишнього бійця Нацгвардії Віталія Марківа, засудженого в Італії на 24 роки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!