Головна Новини Політика внутрішня політика «Нова влада не проти ручного управління СБУ»: експерти прокоментували новий законопроект
commentss НОВИНИ Всі новини

«Нова влада не проти ручного управління СБУ»: експерти прокоментували новий законопроект

Експерти вважають, що нинішня влада повинна мінімізувати свій вплив на спецслужби

17 жовтня 2019, 16:52 comments2474
Поділіться публікацією:
«Нова влада не проти ручного управління СБУ»: експерти прокоментували новий законопроект

Як ми раніше повідомляли, голова Служби безпеки України Іван Баканов подав президенту України Володимиру Зеленському законопроект "Про Службу безпеки України". Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки він актуальний і прийнятний.

"Законодавчі зміни в роботі спецслужби назріли більше 15 років тому"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони і безпеки Іван Ступак зазначає, що законодавчі зміни в роботі спецслужби назріли більше 15 років тому. Але увесь цей час президенти і народні депутати обмежувалися лише "косметичними правками", не вдаючись у комплексну роботу по реформі спецслужби.

"Законопроект про реформу СБУ із завидним терпінням очікують наші західні партнери з Європейського Союзу і НАТО, особливо в світлі того, що Україна все наполегливіше і голосніше заявляє про свої європейські устремління, — продовжує експерт. — Тому вони висунули ряд своїх закономірних побажань до майбутнього проекту закону СБУ. Одне з ключових вимог — прибрати з функціоналу спецслужби невластиві їй функції, а саме боротьбу з корупцією, контрабандою, організованою злочинністю і боротьбу з економічними злочинами".

За словами Ступака, в проекті закону побажання європейських партнерів враховані, і ці функції СБУ більше не виконує. Але це тільки на перший погляд.

"Насправді, функція боротьби з економічними злочинами, по суті, залишилася в колишньому вигляді, — запевняє експерт. – Просто тепер вона називається по-іншому".

Залишилася у тому ж вигляді і боротьба з транснаціональною організованою злочинністю, зазначає експерт.

"Передбачено скорочення кадрів. Будуть різати акуратно, але потроху, — продовжує Ступак. — На сьогоднішній день загальна кількість співробітників СБУ становить 31 тисячу осіб. Закон передбачає плавне скорочення, щоб до 2027 році вийти на цифру в 15 тисяч чоловік. Але через ситуацію на Донбасі, склад СБУ лише поповнюється, тому через 7-8 років загальна чисельність спецслужби складе близько 20 тисяч осіб".

Ще одним цікавим новаторством" Ступак називає те, що в проекті закону передбачена можливість виконання СБУ розвідувальних функцій.

"Все б нічого, але на даний момент цю функцію виконує Служба зовнішньої розвідки України, — підкреслює експерт. — Позиція НАТО в цьому питанні проста і чітка: функції СБУ та СВР не перетинаються, це два абсолютно різних органу. На даний момент, на жаль, ще не відома реакція Європейського Союзу і НАТО на цей проект закону, але очевидно одне – захоплення це у них не викличе".

"Важливо прописати в законі неможливість впливу президента і його оточення на СБУ"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає реформування СБУ давно назрілим. І пріоритети, які запропоновані в законопроекті, саме ті, що повинні бути, підкреслює експерт.

"Мова про те, щоб СБУ перестала займатися антикорупційними і економічними питаннями, зосередившись на контррозвідувальній діяльності, на збереженні територіальної цілісності України, — каже Рейтерович. – Відповідні зміни обговорювалися з нашими західними партнерами. Тепер справа за Офісом президента та Національним інститутом стратегічних досліджень, які повинні дати запропонованому законопроекту свою оцінку".

Експерт висловлює побоювання, що після роботи над законопроектом представників Офісу президента, у документі можуть з'явитися зміни, що дозволяють главі держави впливати на роботу СБУ.

"Спокуса залишити можливість впливати на ті справи, якими буде займатися СБУ, занадто велика. Всі попередні президенти не встояли перед нею, — вважає Рейтерович. – Ми пам'ятаємо і недавню заяву Зеленського: "Подзвонити Баканову щодо цього чорта". Тобто і нова влада не проти ручного управління СБУ. Тим важливіше прописати в законі неможливість такого впливу президента та його оточення. Якщо це вдасться, ми зможемо реформувати СБУ за світовими стандартами, перетворивши її в ефективну структуру, яка буде займатися виключно питаннями безпеки України".

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що глава Служби безпеки України Іван Баканов подав проект нової редакції Закону про силове відомство під своїм управлінням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!