Головна Новини Політика внутрішня політика Гучні справи НАБУ і запуск роботи над бюджетом-2020: ТОП-5 подій тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Гучні справи НАБУ і запуск роботи над бюджетом-2020: ТОП-5 подій тижня

Тиждень, що минає, запам'ятається українцям гучним арештом Олега Гладковського, початком роботи парламенту над держбюджетом на наступний рік і красномовною відповіддю British American Tobacco на дії Верховної Ради. Портал "Коментарі" зібрав воєдино найбільш гучні події тижня

20 жовтня 2019, 20:50 comments2384
Поділіться публікацією:
Гучні справи НАБУ і запуск роботи над бюджетом-2020: ТОП-5 подій тижня

Рада наступає на депутатів-прогульників

У середу, 16 жовтня, парламент України прийняв законопроект №1035-2, який передбачає позбавлення коштів депутатів за прогули. В підтримку проекту закону проголосували 265 нардепів. Законопроект був прийнятий у другому читанні і є альтернативою попередньому, зареєстрованому під №1035.

Текст закону до другого читання народні обранці доповнили наступним змістом: "Якщо народний депутат протягом календарного місяця протягом однієї чергової сесії Верховної Ради України без поважних причин не бере безпосередньої участі в більш ніж 30 відсотках голосувань при прийнятті рішень ВРУ на пленарних засіданнях ВРУ або в більше ніж 50 відсотках засідань комітету ВРУ, до складу якої він обраний, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць".
picture

Гучні справи: до Пашинському приєднався Гладковський

На цьому тижні особливу активність проявляли правоохоронні органи. У середу стало відомо про те, що Національне антикорупційне бюро відкрило кримінальне провадження стосовно колишнього генерального прокурора Юрія Луценка.

Відзначається, що НАБУ отримало постанову Солом'янського районного суду Києва від 5 серпня 2019 року щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про можливе порушення тодішнім генпрокурором Юрієм Луценком кримінального злочину, передбаченого ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

А в п'ятницю НАБУ вручило підозру колишньому заступнику секретаря РНБО Олегу Гладковському. Слідство вважає, що він використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою одержання неправомірної вигоди компанією, в якій він є власником, а саме – ВАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс".

Вже в суботу Вищий антикорупційний суд заарештував колишнього заступника секретаря РНБО Олега Гладковського на два місяці з можливістю внесення застави.

Адвокати Гладковського рекомендували йому виплатити заставу в розмірі 10,6 млн грн і погодитися на всі обмежувальні заходи. Можливо, вже в понеділок, 21 жовтня, екс-заступник секретаря РНБО вийде на свободу.

У той же час, Спеціалізована антикорупційна прокуратура може оскаржити рішення Вищого антикорупційного суду про обрання запобіжного заходу Гладковському. Про це сказав прокурор САП Юрій Олефір.

picture

Бюджет-2020: підготовка почалася

18 жовтня Верховна Рада України в першому читанні прийняла законопроект "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України". Документ допоможе врегулювати питання підготовки закону про бюджет на 2020 рік. За нього проголосували 264 депутата.

Окрім іншого, в документі йдеться про визначення джерелом доходу місцевих бюджетів плати за ліцензії на діяльність в зв'язку з введенням згідно з Податковим кодексом ліцензування зернового дистиляту, біоетанолу та палива. А також — про визначення джерелами фінансування бюджету залишків коштів установ і інших надходжень спеціального фонду, не використаних у попередньому бюджетному періоді, з метою їх подальшого використання за цільовим призначенням.

picture

Тютюновий гігант згортає роботу в Україні

Один з найбільших в світі виробників сигарет, компанія British American Tobacco, зупинив виробництво на фабриці "В. А. Т.-Прилуки" в Чернігівській області.

"Зупинили на невизначений термін через законопроект №1049 у якому міститься поправка про обмеження маржі для виробників сигарет", — йдеться в повідомленні.

Законопроект №1049 Верховна Рада прийняла на початку жовтня, і через нього ціни на сигарети можуть вирости на 40% вже з січня 2020 року.

Документом також регулюється торговельна націнка на сигарети на рівні 7 і 13%. У зв'язку з цим компанії Філіп Морріс, Джей Ті Інтернешнл Компанії, Брітіш Американ Тобакко і Імперіал Тобакко, що контролюють 90% ринку сигарет в Україні, заявили про плани закрити свої українські фабрики.

picture

ПриватБанк обігрує Коломойського

Апеляційний суд Лондона і Уельсу задовольнив апеляцію ПриватБанку на рішення Високого суду Лондона про невідповідність юрисдикції позову банку до Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова і шести компаній.

Згідно з рішенням Апеляційного суду Лондона, всесвітній арешт активів колишніх власників ПриватБанку продовжиться. Відзначається, що далі буде повноцінний розгляд справи (full trial).

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!