Головна Новини Політика внутрішня політика Сивохо з депутатами подався на Донбас: експерти дали свою оцінку
commentss НОВИНИ Всі новини

Сивохо з депутатами подався на Донбас: експерти дали свою оцінку

Виїзне засідання парламентського комітету з прав людини в донецькому регіоні прокоментували українські політологи

22 жовтня 2019, 16:21 comments2714
Поділіться публікацією:
Сивохо з депутатами подався на Донбас: експерти дали свою оцінку

Нещодавно створений парламентський Комітет з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин вперше проводить виїзне засідання в Луганській і Донецькій областях. Воно триватиме п'ять днів. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можна очікувати якихось реальних позитивних зрушень (зокрема, для підконтрольних територій Донбасу) за результатами цього засідання.

"Чергове засідання чергового комітету не обіцяє якісь прориви"

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Микита Трачук вважає, що унікальність цього засідання новоствореного комітету полягає в тому, що воно (у всякому разі, за заявами голови комітету, нардепа Дмитра Лубинця) буде, по-перше, досить тривалим, а по-друге, планується робота безпосередньо "на вістрі" війни.

"Очікується, що члени комітету побувають у населених пунктах фронтової зони, в "сірій зоні", де немає взагалі ніякої влади, в пунктах пропуску і так далі. Це, по ідеї, повинно допомогти глибше усвідомити і відчути всі біди регіону, що в свою чергу дозволить розробляти більш дієві механізми щодо вирішення даних проблем", — зазначає Трачук.

При цьому політолога бентежать кілька речей.

"По-перше, глава комітету – екс-член фракції БПП. Дана політсила не особливо думала про проблеми простих жителів Донбасу впродовж свого перебування при владі, — говорить експерт. — По-друге, невже ніхто і без всяких виїзних засідань не знає про проблеми на Донбасі? Про принизливі кілометрові черги на пунктах пропуску, де були зафіксовані випадки смертей людей похилого віку? Про проблеми з водопостачанням і електрикою, про повністю зруйновану інфраструктуру, про загальну атмосферу війни і хаосу, нарешті".

На думку Трачука, про це всі прекрасно знають, просто в більшості своїй влада воліла закривати на це очі.

"Виходячи з цього, чергове засідання чергового комітету не обіцяє якісь прориви, — резюмує політолог. — Поки надії на реальне покращення життя для жителів Донбасу дуже скромні. Тим не менш, новостворений комітет декларує бажання поспілкуватися з реальними людьми, щоб почути з перших вуст про їх проблеми. І це позитив. Крім того, ходять чутки, що в Офісі президента готують новий документ по Донбасу за підсумками зустрічі Зеленського з Штайнмайером в Японії. Все це в сумі дає обережні підстави припустити якісь позитивні зрушення щодо ситуації в регіоні. Однак радикальні прориви і рішення я не вірю".

"Натурна політика"

Фінансовий експерт Олексій Кущ також не вірить у якісь прориви за підсумками виїзного засідання профільного комітету.

"Ми не бачимо поки стрункої концепції політики держави на контрольованих територіях. Не бачимо навіть спроб зробити їх економічної і політичної вітриною, продемонструвати ривок в їх розвитку, що сприяло б реінтеграції непідконтрольної частині Донбасу, — пояснює експерт. – Не бачимо ми і стрункої концепції щодо реінтеграції окуповані території".

На думку Олексія Куща, якщо і проводити такі виїзні засідання профільного парламентського комітету, то — з напрацьованими моделями. Яких немає.

"Швидше за все, це черговий піар-хід у стилі призначення уродженця Донбасу, шоумена Сергія Сивохо помічником секретаря РНБО, — продовжує фінансовий експерт. — В телебаченні це називається "натурні зйомки". Така собі "натурна політика". Приїхати на натуру, показати себе на тлі Донбасу. Продемонструвати суспільству, що влада як би проводить якусь роботу в цьому напрямку".

У той же час, підкреслює Кущ, ніякими "натурними" виїзними засіданнями не можна замінити відсутність реальних значень — як розвивати підконтрольні території і як реитегрировать окуповані.

"Без смислів, без стратегій, без планів по Донбасу можна проводити такі засідання хоч в Антарктиді – толку не буде ніякого, — упевнений експерт. — Я б більше вітав виїзне засідання Кабміну в тому ж Лисичанську на Луганщині, де після знеструмлення об'єктів водопостачання за борги десятки тисяч людей залишилися без води".

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко підтримує ідею проведення такого виїзного засідання комітету.

"Більш того, вважаю, що на базі або даного комітету парламенту чи тимчасової слідчої комісії Верховної Ради (як пропонують окремі депутати), повинна бути створена робоча група з деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, — зазначає Мусієнко. — У цю групу мають увійти депутати, чиновники, експерти, представники недержавних громадських організацій. Основним напрямком діяльності такої групи має бути розробка стратегії постконфліктного врегулювання, вирішення проблем фінансування української армії і сектору безпеки, соціально-економічні гуманітарні моменти і інша проблематика. Основна мета — це єдина загальнодержавна стратегія звільнення і деоккупация українських окупованих територій".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: "Комментарии"
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!