Головна Новини Політика внутрішня політика Ми повинні стимулювати економічний розвиток країни, щоб подолати бідність в Україні, - Колтунович
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми повинні стимулювати економічний розвиток країни, щоб подолати бідність в Україні, - Колтунович

«Опозиційна платформа ‒ За життя» внесе поправки до законопроекту № 1210, щоб змінити сировинну модель розвитку країни, - Колтунович

24 жовтня 2019, 20:02 comments1386
Поділіться публікацією:
Ми повинні стимулювати економічний розвиток країни, щоб подолати бідність в Україні, - Колтунович

Фракція "Опозиційної платформи ‒ За життя" внесе суттєві поправки до проекту Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві", щоб змінити національну сировинну модель розвитку і подолати бідність у країні.

Про це заявив народний депутат України від фракції "Опозиційної платформи ‒ За життя" Олександр Колтунович, йдеться на офіційному сайті партії.

Як заявив Колтунович, його партія пропонує суттєві поправки до законопроекту № 1210, який передбачає збільшення ставки рентної плати за користування надрами для видобутку залізної руди ‒ з 8% до 10% від вартості товарної продукції гірничого підприємства.

Парламентарій акцентував увагу на тому, що підвищення ренти буде сприяти підвищенню соціальних стандартів.

"Мова йде про сверхприбыльном бізнесі, рентабельність якого перевищує 200%. Тому запропоноване підвищення ренти до погіршення стану металургійної галузі в країні не призведе, натомість буде сприяти підвищенню соціальних стандартів за рахунок перерозподілу фінансових надходжень у бюджет. Будуть расті прожитковий мінімум, мінімальна пенсія, мінімальна заробітна плата, а також збільшаться обсяги коштів, що виділяються на субсидії", ‒ зазначив він.

Однак в законопроект потрібно внести ряд суттєвих змін.

"Автори законопроекту... виходили з того, що необхідно підвищувати стимули для збільшення обсягів внутрішньої переробки залізорудної сировини. У той же час підвищення ставок рентної плати за користування надрами для видобутку цього виду мінеральної сировини не закладає належних стимулів для її поглибленої переробки. Тому слід звернути увагу саме на економічні аспекти розвитку та функціонування в Україні таких важливих галузей, як металургійна та гірничодобувна", ‒ підкреслив народний депутат.

Крім того, як зазначив Колтунович, "реформа системи рентного регулювання надрокористування повинна носити комплексний, а не вибірковий характер і охоплювати видобуток всіх видів мінеральної сировини, зокрема марганцевих руд, щоб запобігти згортання ділової активності та скорочення зайнятих у видобувній промисловості в цілому".

За словами нардепа, Україна потребує розвитку металургійної галузі, саме тому необхідно внести зміни в Митний кодекс України, щоб встановити експортне мито на залізну руду.

"Для подолання тенденції до зростання сировинного експорту, зокрема залізної руди, а також для розвитку металургійної галузі необхідно не стільки наголошувати на піднятті ренти, скільки внести зміни до Митного кодексу України та встановити експортне мито на залізну руду (прикладом цього можуть бути мита, введені на експорт насіння соняшнику, та мита на експорт металобрухту), ‒ зазначив він.

Колтунович пояснив, що це буде стимулювати переробку руди і сприяти збільшенню податкових надходжень до бюджету, підвищення обсягів фінансування соціальних програм, зростання зайнятості.

Резюмуючи, політик зазначив, що для відновлення коопераційних зв'язків в металургії необхідно зняти економічну блокаду з окремих районів Донецької та Луганської областей, оскільки з 2013 року внутрішнє споживання залізорудної сировини скоротилася на 9 млн тонн.

"Якщо в 2013 році внутрішнє споживання залізорудної сировини становила 42 млн тонн, то в 2018-му ‒ 33 млн тонн. Отже, актуалізується питання відновлення традиційних виробничо-продуктових ланцюжків в гірничо-металургійному комплексі, тому необхідно зняття економічної блокади з окремих районів Донецької та Луганської областей. Це призведе до відновлення коопераційних зв'язків у металургії та інших суміжних секторах промисловості", ‒ уклав Колтунович.

Як повідомлялося раніше, фракція "Опозиційної платформи ‒ За життя" підтримає в першому читанні законопроект № 1210, який на 1,25% підвищує ренту на видобуток марганцевих руд і на 2% видобуток залізної руди.

Представники партії "Опозиційна платформа ‒ За життя" також неодноразово заявляли, що для подолання бідності серед українського населення необхідно звільнити молодь від сплати податків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!