Головна Новини Політика внутрішня політика Пропрезидентська партія «за кадром»: експерти проаналізували нещодавнє засідання фракції «Слуга народу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Пропрезидентська партія «за кадром»: експерти проаналізували нещодавнє засідання фракції «Слуга народу»

Експерти вважають, що Зеленському стало складніше контролювати партію "Слуга народу"

29 жовтня 2019, 14:03 comments1800
Поділіться публікацією:
Пропрезидентська партія «за кадром»: експерти проаналізували нещодавнє засідання фракції «Слуга народу»

Увечері 28 жовтня відбулося засідання фракції "Слуга народу" (СН) за участю президента Володимира Зеленського. Говорили про поліграф, необхідність перераховувати більше коштів на відбудову Донбасу, про заборону депутатам СН "ходити" на російські канали та з'їзд партії. Зеленський просив не "розхитувати човен" і заявив, що "в партії повинен бути порядок". Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи допомагають такі зібрання дисциплінувати фракцію і приймати більш якісні закони.

Деяким "слугам народу" забороняють виступати в ефірах українських телеканалів

Аналітик Антон Кучухидзе називає позитивним сигнал, що у президента є діалог з фракцією. Але наголошує, що важливо не просто наявність подібного роду комунікації, але і якісне її наповнення.

"Є обмежена інформація: про щось поговорили, розробили якісь правила, — пояснює експерт. — Щоправда, досі залишається відкритим питання, чи існують обмеження щодо доступу окремих депутатів СН у ЗМІ. Про це часто говорять в інсайдах і різних аналітичних матеріалах, нібито є лише певні депутати, які мають право ходити в ЗМІ. Мені здається, такий підхід не сприяє дисципліні всередині команди. Кожен хоче проявити свою політактивність, реалізувати себе. І якщо є якісь обмеження на появу в українських ЗМІ — це не зовсім правильно".

Антон Кучухидзе вважає, що поліпшити роботу монобільшості могло б залучення до системної роботи всіх депутатів, включаючи мажоритарників.

"Давайте згадаємо недавній "турборежим" в парламенті. Приймали закони "для космосу", який існує паралельно від життя людей, — відзначає аналітик. — Що розповідати тим же мажоритарникам своїм виборцям про прийняття бюджету, який не відповідає інтересам більшості українців?"

Експерт упевнений: по ряду законопроектів, в тому числі про держбюджет, має бути широка дискусія, залучення всіх депутатів.

"Зрозуміло, що будуть відверті лобістські моменти. Але для того і є керівництво фракції, партії, країни, щоб вміло лавірувати, щоб був діалог з депутатами, дискусія, їх залученість у законодавчий процес. Без цього рейтинг буде падати, — вважає Кучухидзе. — Буде він падати і якщо на депутатів будуть "тиснути", змушуючи "прогнутися" під явно далекі від потреб народу закони. Тоді можливий конфлікт. Методика диктування правил повинна припинитися, перейшовши в повноцінний обмін думками, діалог".

Аналітик вважає, що якщо нардепи фракції СН побачать від президента шанобливе ставлення, тоді монобільшість буде існувати довго і плідно працювати.

"Якщо там будуть внутрішні чвари, "нагинання", то цей політичний рух довго не протримається. Партія — це діалог, компроміси, залученість у процес, а не диктування умов. Якщо баланс буде знайдений, то буде і дисципліна, в якій будуть зацікавлені всі", — резюмує Кучухидзе.

"Всього на всіх не вистачить, тому що всіх багато, а всього – мало"

Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко вважає подібні зустрічі узгодженням позицій, виробленням загальної лінії поведінки. Тим, що називається "звіренням годинників".

"А на практиці ключові рішення не обговорюються, вони приймаються кулуарно-ресторанно, — каже Бєлашко. – Суперечності всередині СН нікуди не діваються. Битва інтересів буде лише загострюватися, бо, як відомо "всього на всіх не вистачить, тому що всіх багато, а всього – мало". Апетити ростуть, а ресурсна база скорочується. Ось ці внутрішні розбірки певною мірою і залишаються за кадром. Але дещо вже проривається на сцену – достатньо згадати ситуацію з перевіркою на поліграфі".

У листопаді відбудеться "страчувальний" з'їзд партії "Слуга народу"

Політтехнолог, політичний консультант Анне Бикова підкреслює, що ще на початку жовтня почали ходити чутки про те, що у листопаді буде "страчувальний" з'їзд партії "Слуга народу", а в грудні – перші гучні зе-відставки.

"Страчувальний" — тому що на ньому плануються публічні "страти" тих "слуг", які вели себе відносно погано: потрапляли в публічні скандали, кнопкодавили, хамили журналістам і залишили сумніви щодо наявності в їх діяльності корупційної складової, пояснює Анне. З'їзд 10 листопада, за її словами, буде нагадувати за форматом батьківські збори. Але не підсумкові — річні, а проміжні, де ще дається шанс покращити успішність.

"Що ж стосується заборони депутатам "Слуги народу" приймати участь в ефірах російських каналах – то тут теж все не так однозначно. Вже давно ходять підкріплені джерелами чутки про те, що з таким же успіхом депутатам СН забороняють відвідувати ряд українських каналів, де акціонерами виступають люди, нібито афілійовані з РФ. І якщо подивитися графік медіаактивності нових осіб парламенту, чутки все більше стають схожими на факти, — говорить Анне Бикова. — На мій погляд, такі заборони – дурість, так як потрібно вміти доносити свою позицію на всіх медіаплатформах країни. Публічність – це не завжди приємно і це не завжди зона комфорту – шкода, що багато нових парламентаріїв цього не усвідомлюють".

"Партія "Слуга народу" — надзвичайно строката й неоднорідна партія"

Політолог Максим Джигун нагадує, що за останні кілька місяців СН стала епіцентром корупційних та іміджевих скандалів, які ставлять під удар не тільки окремих її депутатів, але й партію в цілому. І, що найважливіше, президента Зеленського.

"Проводячи зустріч зі своєю фракцією, глава держави розумів, що метод дисциплінування депутатів "батогом" у вигляді введення імперативного мандату не дав належних результатів. Тому перейшов до "пряників" у вигляді умовляння і закликів "не розгойдувати човен". Однак, судячи з результатів засідання, досягти повного взаєморозуміння їм так і не вдалося, — вважає Джигун. — Насамперед, це пояснюється тим, що "слуги народу" — надзвичайно строката й неоднорідна партія, в якій співіснують групи впливу з абсолютно різними інтересами і цілями, тому всередині політсили час від часу будуть з'являтися гострі суперечності і неузгодженості".

Ще одна причина — українська політична система погано інституціоналізована. Як результат — партії рідко перетинають кордон у два парламентських терміна.

"Тому, на жаль, поняття політичної культури і партійної дисципліни для більшості українських політсил – нове і незвичайне", — пояснює експерт.

І, нарешті, для своїх однопартійців президент Зеленський поступово перестає бути беззаперечним авторитетом.

"Згідно з інформацією ЗМІ, на засіданні фракції на адресу президента прозвучав ряд жорстких і критичних питань, від яких останній постійно ухилявся і перекладав тему розмови, — підкреслює Джигун. — Знизить останнє засідання "Слуги народу" напругу всередині партії — невідомо. Проте вже зараз можна сказати, що президенту і його оточенню потрібно шукати шляхи побудови якісної комунікації та співпраці всередині політичної сили".

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що сьогодні Верховна Рада подала на підпис президенту Володимиру Зеленському законопроект №1010 його ж авторства "Про внесення змін в закон "Про запобігання корупції".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!