Головна Новини Політика внутрішня політика Розведення сил на Донбасі: експерти дали свою оцінку
commentss НОВИНИ Всі новини

Розведення сил на Донбасі: експерти дали свою оцінку

Політологи проаналізували можливі ризики та перспективи мирного врегулювання на Донбасі після розведення сил у Золотому

30 жовтня 2019, 10:20 comments6925
Поділіться публікацією:
Розведення сил на Донбасі: експерти дали свою оцінку

29 жовтня досить несподівано почалося розведення сил і засобів на Донбасі в районі Золотого (Луганська область). Експерти оцінили для видання "Коментарі" цей процес і перспективи розведення сторін у районі Петровського (Донецька область) з подальшим можливим вихідом на зустріч в "нормандському форматі" (Україна, Росія, Німеччина, Франція).

"Розведення "всупереч"

"Очевидно, що розведення сил в Золотому відбувається виключно для виконання умов Росії з організації "нормандської зустрічі". Думаю, в Петровському все станеться ще до того, як розведення буде завершено в Золотом. Адже в Петровському не буде проблеми з залишеними в "сірій зоні" населеними пунктами — там відвести буде технічно і політично простіше", — вважає аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна.

За словами Золкіної, в розведенні сил в Золотому є тільки один плюс: нібито отримане від "ЛНР" обіцянку про відкриття КПВВ в Золотом. Правда, коли це станеться і чи не відмовляться боку пізніше від своїх намірів — невідомо.

"Темпи і завзятість по розведенню в Золотому говорять про те, що це розведення "всупереч". Всупереч відсутності режиму реальної тиші, гарантіям дзеркального відведення з боку самопроголошених формувань, гарантіями безпеки для місцевих жителів (незрозуміло, як Національна поліція впорається з цілодобовим патрулюванням "сірої зони"). Якщо це потрібно лише для того, щоб "нормандська" зустріч відбулася, а там ми будемо жорстко відстоювати принцип "спочатку — безпека", то логіку такого напору по розведенню можна зрозуміти. Проте, набагато більше факторів, в тому числі і недавній візит президента Зеленського Золоте, говорять про зворотне: налаштованість на досягнення домовленості з Росією є, а це вже ставить українську сторону у більш слабку позицію", — резюмує аналітик.

"Запускається реальний процес мирного врегулювання"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин бачить позитив у  розведеннях — спершу у Станиці Луганській, тепер – у Золотого.

"Таким чином, навіть через певний внутрішній спротив, запускається реальний процес мирного врегулювання на Донбасі, — вважає Волошин. – Це наочна демонстрація світовій спільноті, що нова українська влада зацікавлена у мирі, адже саме вона є ініціатором цього розведення, нехай навіть непопулярного в середовищі певної частини наших співгромадян. І, думаю, світ це оцінить і посилить тиск вже не на офіційний Київ, а на Москву"

Волошин припускає, що шанси на розведення сил і засобів в районі Петровського – досить високі з ряду причин.

"Процес, що розпочався з розведення у Станиці Луганській та  у Золотого, набирає хід. Думаю, його вже не зупинити. У Петровського все має відбутися ще швидше, — впевнений військовий експерт. – Це важливо для "керівництва" т. зв. "ДНР", адже два попередні ділянки розведення сталися на території, яку контролює т. н. "ЛНР", тобто – на Луганщині. І донецьким потрібно не вдарити в бруд обличчям, демонструючи російським кураторам, що вони теж можуть діяти корисно. Вони слухняні і керовані. Російська ж влада не приховують бажання скоріше "згорнути" конфлікт, звільнившись хоча б від частини санкцій. Тепер важливо вийти на "нормандський формат" і зуміти відстояти там раніше позначені керівництвом нашої країни "червоні лінії" щодо врегулювання ситуації. А саме — повне рішення  блоку питань безпеки Мінських угод, а також врегулювання проблеми контролю за українсько-російським кордоном".

"Росія має конкретну мету"

Політтехнолог Олександр Кондратенко звертає увагу, що розведення військ почалося, незважаючи на те, що бойовики ОРДЛО не припиняли обстрілу.

"З одного боку, сам факт розведення обнадіює, але з іншого – виникає певна настороженість: чому саме зараз Кремль дав чітку вказівку про початок процесу розведення своїм маріонеткам в "ЛНР/ДНР"? РФ робить крок назустріч офіційному Києву тільки для того, щоб якомога швидше перейти до питання по особливому статусу Донбасу і виборів на непідконтрольних Україні територіях", — зазначає експерт.

Розведення сил в Петровському відбудеться найближчим часом, упевнений Кондратенко. Підтвердження цьому — висловлювання помічника президента РФ, куратора непідконтрольного владі Донбасу Владислава Суркова: "Якщо все вийде в Золотому, потрібно відразу ж приступити до розведення військ в Петровському Донецької області".

Політтехнолог вважає, що на даному етапі Росія має конкретну мету – реінтегрувати окуповані райони Луганської та Донецької областей до складу України, що дасть можливість подальшої дестабілізації нашої країни вже зсередини. Імперські апетити Путіна набагато більше, ніж аннексированный Крим, зазначає Кондратенко.

"Відкладення саміту "нормандської четвірки" – добре продумана дія з боку Кремля. Судячи з дзвінків європейських лідерів Путіну, тиск Заходу на Україну в останні два тижні різко посилився. Зеленському довелося робити конкретні кроки, інакше альтернативою могло стати звинувачення європейцями України у зриві мирного процесу, — наголошує Кондратенко. — Розведення військ і подальший перехід до зустрічі в "нормандському форматі" за сценарієм Росії може привести нашу країну до федералізації. Якщо окуповані території повернуться до складу України з проросійським адмініструванням, то ми ризикуємо втратити суб'єктність як держава. Не варто погоджуватися на мир на будь-яких умовах, адже вовки в овечих шкурах залишаються вовками. Я впевнений, що не можна довіряти ворогові, який анексував Крим, наповнив Донбас військовою технікою і найманцями".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!