Головна Новини Політика внутрішня політика Російська окупація або наслідок Евромайдана: експерти проаналізували ставлення українців до «ДНР» і «ЛНР»
commentss НОВИНИ Всі новини

Російська окупація або наслідок Евромайдана: експерти проаналізували ставлення українців до «ДНР» і «ЛНР»

6% українців вважають, що вирішувати конфлікт на Донбасі необхідно шляхом війни

4 листопада 2019, 21:32 comments2546
Поділіться публікацією:
Російська окупація або наслідок Евромайдана: експерти проаналізували ставлення українців до «ДНР» і «ЛНР»

Опитування, нещодавно проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), продемонструвало, що українці не готові визнавати самопроголошені донбаські "республіки", але при цьому виступають виключно за мирні переговори. Чітко визначити, що ж таке "Л-ДНР", опитані не змогли. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" дані опитування і розповіли про можливі дії української влади для реінтеграції Донбасу.

Згідно з даними КМІС, 53,7% опитаних виступають проти визнання самопроголошених "ДНР" і "ЛНР", щодо "статусу" яких в головах українців панує плутанина. Так, 20,8% респондентів визначили "Л-ДНР" як терористичні організації, 16,5% — як російську окупацію української території, 15% — як псевдожержави, 14,6% — як "маріонеток Кремля", 13,5% — як реакцію народу на події Евромайдана, 3,8% — як незалежні держави.

Говорячи про повернення контролю над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей 66,2% опитаних виступили за виключно мирні переговори. Лише 6% підтримали тільки військовий шлях.

"Українці не пробачать, якщо влада ухвалить рішення щодо автономії Донбасу, не питаючи думки людей"

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ИНПОЛИТ), політичний консультант Сергій Биков, коментуючи результати опитування, підкреслив, що українці втомилися від затяжної війни.

"Розкол за ознакою свій-чужий проріс у свідомості українців. Адже діти, які народилися перед війною вже пішли в школу. Цю ситуацію складно змінити без стратегічної програми реінтеграції, — впевнений Биков. — При цьому, питання на зразок надання автономії Донецькій і Луганській областям потрібно вирішувати тільки на референдумі. Українці не пробачать, якщо влада ухвалить рішення, не питаючи думки людей".

"Деякі питання в опитуванні пропонують завідомо неактуальні варіанти вирішення конфлікту"

Експерт Українського інституту аналізу політики та менеджменту Данило Богатирьов вважає опитування досить маніпулятивним. За його словами, деякі питання пропонують завідомо неактуальні варіанти вирішення конфлікту. А під певні теми наводиться дуже багато варіантів відповідей.

"Репрезентативними є ті опитування, де представлені реалістичні сценарії розвитку подій, — говорить Богатирьов. – В цьому ж були досить суперечливі формулювання. З моєї точки зору, вибирати нам доведеться з трьох варіантів: залишити все як є (ні миру, ні війни); зробити ставку на "замороження конфлікту" (можливе розведення військ уздовж всієї лінії розмежування, зняття економічної блокади); рухатися шляхом повного виконання Мінських угод (тут можливі проблеми як з боку Києва, так і зі сторони Москви)".

"Є запит суспільства на мир. Але населення не розуміє, яким шляхом цього можна досягти"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старих нагадує, що саме попередня влада підписала Мінські угоди, певні моменти яких зараз намагається представити як фактичну капітуляцію. У той же час нова влада, на думку Старикова, повністю програє в комунікаціях (із суспільством і політичними опонентами). Звідси – і хаос в головах українців щодо ситуації на Донбасі.

"Є запит суспільства на мир. Але населення не розуміє, яким шляхом цього можна досягти так, щоб не стало ще гірше. Багато українці живуть в інформаційному світі, який був нав'язаний попередньою владою. Нова ж влада ніяк не може вибудувати нову інформаційну парадигму, — пояснює експерт. – І це – величезна проблема. Потрібна потужна, продумана робота з населенням. З реальними лідерами громадської думки, а не фейковими "Васею блогером" і "Дашею волонтером". Президент Зеленський може провести відмінні переговори по Донбасу, але якщо не зможе пояснити суспільству важливість і правильність саме такого шляху, будуть проблеми (в тому числі вуличні акції), які намагатимуться організувати його супротивники".

"Разом з територіями були відрізані і люди"

Директор громадської організації “Українська правова консультативна група" Надія Волкова впевнена: питання (не) визнання "республік" та врегулювання конфлікту тягне за собою більш масштабне завдання.

"Керівництво держави мусить проводити якісну роботу з населенням щодо того, що означає повернення територій в практичних термінах. Мова, в першу чергу, про повернення ментально людей, які протягом останніх п'яти років фактично перестали вважатися українцями — як з точки зору соціальної забезпеченості, так і внутрішнього ставлення".

Надія Волкова підкреслює, що фактично разом з територіями були відрізані і люди. І зараз дуже важливо демонструвати, що до тих, хто перебував під час конфлікту на територіях, непідконтрольних Україні, ставлення не змінилося.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!