Головна Новини Політика внутрішня політика «Зрада» або спроба повернути Донбас: експерти прокоментували розведення військ біля Петровського
commentss НОВИНИ Всі новини

«Зрада» або спроба повернути Донбас: експерти прокоментували розведення військ біля Петровського

Експерти вважають, що розведення військ біля Петровського може негативно вплинути на рейтинг пропрезидентської фракції

5 листопада 2019, 18:28 comments2594
Поділіться публікацією:
«Зрада» або спроба повернути Донбас: експерти прокоментували розведення військ біля Петровського

Черговою точкою розведення сил і засобів на Донбасі має стати Петровське (Донецька область). Чи відбудеться там цей процес, а також чи спричинять подібні кроки якісь ризики, експерти розповіли виданню "Коментарі".

Координатор групи "Інформаційне опір" Костянтин Машовець вважає, що розведення біля Петровського буде залежати від внутрішньополітичної ситуації в Україні.

"Ступінь ймовірності розведення військ біля Петровського прямо пропорційна ступеню здатності президентської команди зберегти керованість країною, — підкреслює Машовець. — В разі різкого падіння її рейтингів і "фактичної" легітимності, розведення може і не відбутися".

"Російська сторона буде продовжувати нахабні порушення..."

Засновник міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Роман Бурко вважає це здачею національних інтересів з боку нової влади. І судячи з темпів розведення, які взяті, процес буде тривати, впевнений експерт.

"Між тим, російська сторона буде продовжувати нахабні порушення. Тільки за жовтень вже було відправлено три "гумконвоя" з РФ, машини яких ОБСЄ бачили в ОРДЛО. МЗС України, у свою чергу, "проковтнув" два з трьох конвоїв, відписуючись тільки твіттером спікера тоді, коли громадський резонанс з вимогою реагувати на російське вторгнення досягав значної міри. Це все — ознаки системної позиції керівництва держави  — і далі прогинатися під вимоги агресора", — говорить Бурко.

"Лінію фронту потрібно тримати, тим більше — на своїй, української землі"

Керівник Центру військово-правових досліджень (ЦВПИ) Олександр Мусієнко вважає розведення військ і відхід українських військових з зайнятих раніше позицій помилковим і ризикованим рішенням.

"Лінію фронту потрібно тримати, тим більше — на своїй, української землі, — підкреслює Мусієнко. — Є ризик, що як тільки українські військові відійдуть з займаних позицій в більшості населених пунктів, противник може їх захопити. І вимагати подальшого відходу ЗСУ".

На думку керівника ЦВПИ, українське керівництво не повинно погоджуватися на односторонні поступки — на радість Кремлю, заради ефемерної зустрічі в "нормандському форматі", в її результативність не особливо варто вірити.

"Позиція українського керівництва повинна бути наступною: ми стоїмо на своїй землі, тримаємо лінію фронту, говоримо про те, що РФ не виконує взятих раніше на себе зобов'язань, вимагаємо введення проти неї додаткових санкцій, посилення політичного і дипломатичного тиску, — продовжує Мусієнко. — Вимагаємо введення на тимчасово окуповані території миротворчої місії, появи там тимчасових адміністрацій — для управління цими територіями на перехідний період".

У той же час, вважає глава ЦВПИ, розведення сил і засобів в районі Петровського, швидше за все, відбудеться, тому що влада поставила метою обов'язково провести зустріч у "нормандському форматі" — і готова заради цього йти на будь-які компроміси.

"Президенту Зеленському вдасться зробити реальним відведення військ в районі Петровського"

Політичний експерт Олександр Савченко вважає складним прогнозування можливого розведення військ, так як для деяких сил, налаштованих на продовження протистояння і конфлікту на Донбасі, сам факт такого розведення став украй принциповим моментом.

"Войовничо налаштованих сил багато і в Україні, і на неподоконтрольной їй території ("ДНР" і "ЛНР"), і в самій Російській Федерації є такі провокаційні групи, які добре грають на цьому полі, — підкреслює експерт. — Але все ж я вважаю, що президенту вдасться "не волоком, так катанням" притиснути праворадикальні групи і зробити реальним відведення військ в районі Петровського".

На думку Олександра Савченка, це може статися в період з 8 по 11 листопада. Втім, не виключений і друге перенесення строків. Тоді, вважає експерт, розведення розпочнеться 11 листопада.

"Точний прогноз дати важко, так як за два тижні занадто багато відбулося подій, які послабили пропрезидентську фракцію "Слуга Народу" в парламенті. Плюс до всього — купа претензій до генерального прокурора, міністру МВС, скандал за участю керівника СБУ та адміністрації президента, — перераховує експерт. — Все це лихоманить і розхитує партію влади.

На думку Савченка, у трагедії винна провальна кадрова політика Зеленського.

"Сьогодні може скластися ситуація, коли пропрезидентська партія розгубить свій рейтинг. І це ще більше потягне вниз рейтинг президента, — припускає експерт. – Після цього вже не буде голосів, щоб робити наступні кроки для реалізації Мінських угод. То ж внесення в Конституцію України "особливого статусу" Донбасу стане серйозним іспитом для президента".

Савченко не виключає, що домігшись зрештою зустрічі в "нормандському форматі", нова українська влада може до того часу розгубити сили і можливості для втілення в життя рішень, які можуть бути прийняті за підсумками зустрічі.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Кремлі заявили, що анонсувати нормандський саміт на кінець 2019 року передчасно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!