Головна Новини Політика внутрішня політика "Око государеве": експерти обговорили призначення Кучера на посаду нового глави Харківської ОДА
commentss НОВИНИ Всі новини

"Око государеве": експерти обговорили призначення Кучера на посаду нового глави Харківської ОДА

На їхню думку, цей кандидат отримав посаду як довірена особа Зеленського

6 листопада 2019, 16:15 comments2915
Поділіться публікацією:
"Око государеве": експерти обговорили призначення Кучера на посаду нового глави Харківської ОДА

Сьогодні, 6 листопада, президент України Володимир Зеленський представив Олексія Кучера (народний депутат від "Слуги народу", який пройшов по округу №179 в Харківській області) в якості нового глави Харківської обласної державної адміністрації. Цей пост покинула Юлія Світлична, яка обіймала його з жовтня 2016 року (перемогла в конкурсі на посаду глави Харківської ОДА). Експерти прокоментували виданню "Коментарі" це призначення, якому активно чинили опір певні сили Харківщини.

Політичний експерт Тарас Загородній вважає, що відбувається звичайна ротація губернаторів, пов'язана з приходом нового президента і уряду.

"Президент користується своїм правом знімати і призначати голів ОДА. Це входить в його функціонал. Такі призначенці президента – це своєрідне "око государеве" в регіонах, — підкреслює експерт. — Не думаю, що тут були якісь інтриги. Якщо Кучер не буде справлятися – його знімуть, як вже зняли ряд голів ОДА, які з різних причин "не тягнули" на цих посадах. Систему характеризує не помилка, а реакція на помилку. І добре, якщо ми бачимо певну реакцію з боку Офісу президента. В тому числі на раніше зроблені не особливо вдалі кадрові рішення".

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов називає це призначення досить складним.

"На одному з попередніх засідань уряду кандидатура Кучера як голови ОДА Харківщини була затверджена. Потім ця прізвище, начебто, зникла зі списку. Але врешті-решт саме цієї людини сьогодні представили в якості нового керівника Харківської області, — відзначає Леонов. – Важливий момент: на представлення нового голови облдержадміністрації прилетів не тільки президент Зеленський, але і глава МВС Аваков, якого вважають близьким з Кучером. Так, наскільки відомо, саме Кучер був адвокатом у справі про "рюкзаках Авакова". Очевидно, що це призначення можна розглядати як зміцнення позицій і самого міністра внутрішніх справ, і так званої "групи Авакова" у фракції "Слуги народу" в парламенті".

Леонов нагадує, що останнім часом у лавах "слуг народу" було багато скандалів. І схоже, Зеленський шукає силу, на яку можна спертися, крім близьких друзів і бізнес-партнерів з "Кварталу".

"Можливо, він вважає, що Аваков зможе стати противагою Коломойському, який останнім часом веде досить серйозну роботу по дискредитації нової влади", — резюмує виконавців директор ЦППД "Пента".

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмедилова вважає неправильним, що на нового голову ОДА навіть ще до його призначення вже навішали ярликів типу "людина Авакова", "торпеда проти Кернеса" і т. д.

"Нехай Кучер щось почне робити, тоді вже і можна буде хвалити або таврувати, — пояснює Решмедилова. — Йому дістався прикордонний регіон, а також місто-мільйонник зі своїми підкилимними іграми, підводними течіями, розстановкою сил. Все це вимагає контролю, порядку і авторитету. Має новий голова ОДА цими якостями? Поки сказати складно".

На думку аналітика, Зеленський досить повільно призначав своїх людей в ОДА. Багато в чому тому що людей, яким він реально міг би довіряти, не так багато. Ну і, знову ж таки, важливо враховувати регіональні особливості.

"Поки практично всі призначення голова ОДА – "безликі". Адже багато хто з команди Зеленського — це люди, про які майже нічого не можна "загугліть". Потрібно чи не наймати детектива, щоб про них хоч щось накопати, — зазначає Решмедилова. — Питання в тому, чи зможуть такі люди бути ефективними. Адже У них немає жодного серйозного досвіду, ні певних зв'язків".

Аналітик Фонду громадської дипломатії вважає, що призначення нових голів областей робилися за принципом близькості-вірності Зеленському.

"Головна риса – довірча. Саме на цьому робиться акцент", — підкреслює Решмедилова, відзначаючи важливість для президента розставити перед місцевими виборами на ключові посади "своїх" людей. Тих, на кого він реально зможе спертися.

Нагадаємо, портал "Коментарі" повідомляв, що поданий президентом Володимиром Зеленським новий глава Харківської ОДА урочисто пообіцяв, що буде ретельно і копітко працювати, щоб вивести регіон із застою.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!