Головна Новини Політика внутрішня політика Кримінальні провадження проти Порошенка: експерти дали свій прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Кримінальні провадження проти Порошенка: експерти дали свій прогноз

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань (ДБР) про надання доступу до інформації з доходів п'ятого президента України Петра Порошенка за останні п'ять років

8 листопада 2019, 13:51 comments5548
Поділіться публікацією:
Кримінальні провадження проти Порошенка: експерти дали свій прогноз

Раніше стало відомо, що ДБР відкрило  13 виробництв, в яких фігурує колишній глава держави. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо того, чи є ймовірність, що Порошенко реально притягнуть до відповідальності.

"До Порошенко накопичилося багато питань"

Правознавець, громадський діяч у галузі забезпечення діалогу влади і громадянського суспільства, державний управлінець в сфері забезпечення національної безпеки, експерт Українського інституту аналізу і менеджменту політики (УИАМП) Ігор Печенкін впевнений, що провадження  щодо Порошенка, як власне і перевірка його декларацій, будуть наростати.

За словами експерта, ймовірність удосконалення роботи Національного агентства з запобіганню корупції (НАПК) та ДБР — велика, оскільки протягом часу їх існування, накопичилося дуже багато справедливих питань про доцільність їх створення (при зростаючому з року в рік фінансуванні антикорупційних структур).

"Зараз за перезавантаження, насамперед НАПК, влада взялася серйозно, — продовжує Печенкін. – І це буде йти в ногу з перезавантаженням діяльності процесуальних керівників — прокурорів. Тим більше, що у суспільстві є запит на справедливість і критика неефективності дії таких органів (НАБУ, НАПК, ДБР, прокуратура, нацполиция). Все це ми з колегами з Українського інституту аналізу політики та менеджменту детально виклали в проведеному дослідженні "Ціна реформ", де відображені результати проведені протягом п'яти років реформ в українському державному апараті і суспільстві в цілому. До Порошенка, як і до інших представників попередньої влади, накопичилося безліч питань. Думаю, що нинішній владі потрібно  демонструвати певні результати у розслідуваннях, незважаючи на відчайдушний опір опонентів і їх прихильників. У відповідь будуть звучати вже наростаючі настрої АрМоВіра Петра".

"Порошенко отримав гарантії безпеки від Заходу"

Народний депутат України IV та V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш упевнений: якщо розглядати виробництва, в яких фігурує Порошенко, з точки зору виключно правової, юридичної, то всі вони (або, як мінімум, більшість) однозначно повинні закінчитися судовими вироками.

"Фактів, що дозволяють притягнути до кримінальної Порошенко відповідальності, достатньо, — вважає експерт. — Проте ні для кого не є секретом, що в подібних справах рішення приймаються виходячи з зовсім інших міркувань. Порошенко отримав гарантії безпеки від Заходу, чию волю він беззастережно виконував під час свого президентства. Днями була опублікована розшифровка допиту на закритих слуханнях у Конгресі США повіреного в справах США в Україні Вільяма Тейлора. І Тейлор, зокрема, сказав, що колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер прямо говорив раднику нинішнього президента Володимира Зеленського — Андрію Єрмаку — про те, що не треба переслідувати Порошенко. І, як бачимо, нова українська влада не чіпає Порошенко, а всі справи проти нього проводяться, по суті, лише в внаслідок дій Андрія Кравця та його команди".

Найближчим часом Порошенко в Україні, яка, на думку Філіндаша, знаходиться де-факто під зовнішнім управлінням з боку Заходу, реальне кримінальне переслідування не загрожує.

"У той же час в недалекому майбутньому, якщо для американців виникне необхідність, наприклад, розміняти Порошенко на якісь важливі для себе питання, вони цілком можуть "здати". як вже витрачений і не особливо потрібний тепер "матеріал". Однак, якщо це і відбудеться, то не зараз – як мінімум протягом найближчого року", — резюмує директор Українського центру соціальної аналітики.

"До реалізації "формули Штайнмайера" Порошенко особливо чіпати не будуть"

Народний депутат України VI і VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олесь Доній зазначає, що результат другого туру президентських виборів (Зеленський набрав тоді 73%) показав, наскільки українці не згодні з попередньою діяльністю влади. Уособленням якої є Порошенко.

"Так що знаходження можливих зловживань або навіть злочинів з боку Порошенка були б актом справедливості в очах електорату Зеленського, — вважає експерт. – І нова влада, безумовно, розуміє ці очікуванні суспільства. І за деякими представникам з оточення Порошенко (той же Гладковський-Свинарчук) відкриваються справи. Як і виробництва, в яких фігурує сам Порошенко. В той же час циркулює інформація, що ці справи гальмуються завдяки якимсь закулісним переговорам між старою і новою владою".

Доній підкреслює, що лише подальший розвиток ситуації з розкручуванням "справ Порошенко" зможе підтвердити або спростувати ці чутки.

"Поки ми бачимо активізацію Порошенко, в тому числі з допомогою впливу на "патріотичний електорат", що виходить на вуличні акції "Ні капітуляції!" проти ініціатив Зеленського за имплентации "формули Штайнмайера". Є версія, що для зменшення активності Порошенко можуть бути якісь політичні домовленості щодо гальмування тих чи інших справ, — продовжує глава ЦДПЦ. – Враховуючи, що Порошенко в переговорах – людина ненадійна, періодично ми зможемо спостерігати пожвавлення тих чи інших справ, прямо або побічно пов'язаних з ним".

Серед таких "дзвіночків" Доній називає нещодавні обшуки в офіційного власника телеканалу "Прямий", колишнього члена "Партії регіонів" Володимира Макеєнка, який у 2000 році був членом парламентської групи Порошенка "Солідарність". Канал "Прямий" досить активно висвітлює діяльність Порошенко у позитивному ключі. Що викликає певні питання. У тому числі у ДБР, де зазначили, що обшуки стосуються справи про ухилення від сплати податків при купівлі телеканалу.

"Є підозри, що "Прямий" є нелегальною власністю Порошенко, — продовжує Доній. – Так що там обшуки можуть бути одним з чергових попереджень Петру Олексійовичу".

На думку експерта, тому що нова українська влада зацікавлена у продовженні погодженого з західними союзниками втілення в життя "формули Штайнмайера" (так само як інших заходів щодо просування в руслі Мінських угод задля врегулювання конфлікту на Донбасі), до реалізації цього проекту Порошенко, швидше за все, особливо чіпати не будуть. І справи, пов'язані з ним, не стануть педалювати.

"На жаль, система правоохоронних та судових органів (включаючи антикорупційні) у нас залишається політичним механізмом, а не інструментом наведення справедливості, не дивлячись на чини, звання і політичну доцільність",- резюмує Доній.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!