Головна Новини Політика внутрішня політика Що стоїть за розслідуванням Керченської інциденту - думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стоїть за розслідуванням Керченської інциденту - думки експертів

Державне бюро розслідувань (ДБР) вивчає дії колишнього керівництва України і з'ясовує, чи навмисно українських моряків відправили в Керченську протоку в листопаді-2018, після чого вони були захоплені в полон росіянами. Експерти поділилися з виданням «Коментарі» своїм баченням ситуації.

12 листопада 2019, 13:21 comments2273
Поділіться публікацією:
Що стоїть за розслідуванням Керченської інциденту - думки експертів

Нагадаємо, що російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, які прямували з Одеси до Маріуполя. Тоді були затримані і заарештовані 24 українських моряка. Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі. Лише 7 вересня відбувся обмін полоненими між Україною і Росією, в рамках якого моряків вдалося повернути. Кораблі повернути поки не вдалося.

"Право переходу мали, але чи був в цьому сенс"

Юрист Андрій Вігірінський нагадує, що ДБР проводить розслідування за зверненнями юриста Андрія Портнова (був заступником глави Адміністрації президента при Вікторові Януковичу, з 2005 року по 2010 рік, був головним юристом команди Юлії Тимошенко) про можливе вчинення верховним головнокомандувачем Петром Порошенком сукупності злочинів. У тому числі – так чи інакше пов'язаних зі сферою відносин головком і військовослужбовців.

"Продуктом викривленої або хворої фантазії є повідомлення деяких ЗМІ, ніби готується підозра повернулися з полону моряків. Потрібно розуміти, що моряки – люди підлеглі, вони виконують накази, згідно статуту ЗСУ (за винятком тих, які є явно злочинними). Важливо зрозуміти, чи була необхідність такого переходу. І розуміло військове керівництво країни, що моряків можуть обстріляти або взяти в полон. Свідомо йшли на ризик – або ні, — пояснює Вигиринский. – Важливо також – якими мотивами керувалися, приймаючи рішення про таке переміщення кораблів. Портнов припускає, що були політичні мотиви (форма узурпації влади з можливістю збереження посади президента на більш тривалий термін, відсунувши з допомогою введення воєнного стану строк виборів). Але все це можна дізнатися лише шляхом ретельного розслідування".

Юрист вважає, що в рамках його слід опитати моряків, провести військову експертизу (на підставі чого віддавалися накази, опрацьовувалися чи сценарії операції, проводилося відповідне засідання РНБО).

"Є ціла сукупність обставин, які можуть пролити світло на те, навіщо взагалі здійснювався цей перехід. Мова не про те, чи мали ми право або не мали (відповідно до законодавства – мали, адже з точки зору права – Крим наш, і переміщення мало право бути), мова про те, чи розуміли всі ризики того, чим може закінчитися ця операція. Чому в той раз, на відміну від попередніх, не проводили попереднє повідомлення російської сторони з отриманням дозволу на прохід. В ім'я чого все це було? Яка мета? На всі ці питання повинна дати відповідь компетентне розслідування", — резюмує Вігірінський.

"Для зміцнення рейтингу Порошенко використовував війну"

Експерт Вищої школи економіки та Українського інституту аналізу та менеджменту політики Максим Семенов нагадує, що рік тому чинний на той момент президент Петро Порошенко мав невисокий рейтинг, що ставило під питання його переобрання на пост глави держави.

"Для зміцнення свого рейтингу Порошенко використовував питання війни. Зокрема, нарочито агресивні дії в адресу Росії і демонстративна відправка українських кораблів через Керченську протоку, — упевнений експерт. — Нагадаю, раніше українські військові кораблі вільно проходили через протоку після погодження з росіянами і жодних проблем не виникало. Також варто відзначити, що в листопаді 2018 року ніякої реальної потреби в посиленні військового потенціалу і перекидання сил в Азовське море не було".

Семенов вважає, що Керченський інцидент варто розглядати саме як свідому провокацію з боку Порошенка для загострення україно-російських відносин.

"Цим він прагнув, по-перше, згуртувати своїх соратників, і, по-друге, заручитися підтримкою західних союзників, — пояснює експерт. — Проте цього не вдалося досягти, Захід не підтримав дії Порошенко і зайняв, в цілому, помірковану позицію. А всередині країни спроба введення військового положення ще більше вдарила по рейтингах колишнього президента".

На думку Семенова, враховуючи, що в результаті Керченської інциденту 24 українських моряка і три кораблі ВМФ, "фактично, на рівному місці" потрапили до рук росіян, дії Порошенко дійсно можна розглядати як ті, що прямо підривають обороноздатність країни.

"Якби Україна правовою державою, цей епізод обов'язково був би розслідуваний — і йому була б дана оцінка в судовому порядку. Однак я сумніваюся в тому, що Порошенко притягнуть до відповідальності у цій справі, — продовжує експерт. — Ми бачимо, що і ДБР, і Генпрокуратура, фактично, "зливають" справи проти президента Порошенко і його оточення. Колишній президент ігнорує допити і не піддається будь-якому переслідуванню. Це дозволяє припустити, що Порошенко так чи інакше домовився з новою українською владою, обмінявши що-небудь на відмову від кримінального переслідування. Думаю, що і ці, та ряд інших справ проти Порошенка, будуть спущені на гальмах протягом найближчого року. До того ж, українські моряки повернулися додому в рамках вересневого обміну полоненими, а значить і тригера для суспільства, спонукає діяти і домагатися справедливості, більше немає".

"Політичне замовлення і репресії"

Політичний експерт Богдан Мірошников дотримується кардинального іншої думки на ситуацію з НП в районі Керченської затоки.

"ДБР їм. Портнова буквально з травня 2019 року стало символом і маркером нової влади. Так нахабно і "по бєспрєдєлу" навіть Янукович не дозволяв собі діяти, — зазначає Мірошников. — Коли я бачу новини зі згадуванням ДБР, мені відразу згадується те саме засідання в Зеленського у вересні, на якому обговорювалися майбутні "посадки", і на якому Заленський, за деякими даними, дав доручення максимально посадити представників минулої команди... Видно, що команда Зеленського перейшла до тактики точкових посадок, по одному, по двоє — у відповідь на щомісячне падіння рейтингу".

Політексперт нагадує, що Міжнародним трибуналом були визнані законними дії України з переміщення частини ВМС в Азовське море через Керченську протоку.

"Тобто УКРАЇНСЬКІ ВМС через УКРАЇНСЬКУ територію і УКРАЇНСЬКІ територіальні води хотіли вийти в УКРАЇНСЬКУ частину Азовського моря, — акцентує Мірошников. — Тепер Порошенка хочуть покарати за те, що Україна захистила українців, діяла в рамках суверенітету і міжнародного морського права! Ті кроки були визнані законними усіма, крім РФ, Путіна і нової української влади в особі Зеленського і соратника Портнова-Коломойського — глави ДБР Труби. Це на 100% політична справа, політичне замовлення і політичні репресії".

На думку експерта, перспективи справи залежать від волі Коломойського, Зеленського та Богдана, які фактично керують країною.

"Це закінчиться міжнародними санкціями особисто проти Зеленського, укриттям Коломойського від  Інтерполу та міжнародної ізоляції України. Наслідок — дефолт (МВФ відразу помахає ручкою) і масові репресії для інформаційного прикриття найжорстокішої економічної кризи, — прогнозує Мірошников. — Не дарма ж Лукашенко був визнаний українцями найпопулярнішим іноземним політиком, згідно з останніми опитуваннями. Таким чином нова влада вже закінчує готувати країну до "Лукашенко-style"".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!