Головна Новини Політика внутрішня політика Затримання співробітниці Офісу президента Світлани Кондзелі: експерти розповіли, як ситуація може позначитися на рейтингу глави держави
commentss НОВИНИ Всі новини

Затримання співробітниці Офісу президента Світлани Кондзелі: експерти розповіли, як ситуація може позначитися на рейтингу глави держави

Експерти розповіли про можливі наслідки затримання Світлани Кондзелі

13 листопада 2019, 15:53 comments5961
Поділіться публікацією:
Затримання співробітниці Офісу президента Світлани Кондзелі: експерти розповіли, як ситуація може позначитися на рейтингу глави держави

Директор департаменту забезпечення доступу до публічної інформації Офісу президента Світлана Кондзеля вимагала хабар у розмірі 300 тис. дол. за сприяння у призначенні на керівну посада в НАК "Нафтогаз України". Як повідомляє Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), її разом з іншими учасниками затримали після отримання першого траншу в сумі 150 тис. дол. Які перспективи у цієї справи, а також як вона позначитися на рейтингах влади, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Затримання Світлани Кондзели: усе потрібно правильно оформити

Юрист і адвокат Іван Ліберман підкреслює, що у слідства повинна бути вся доказова база, у тому числі, дані негласних слідчих дій.

"Якщо це провокація або "підстава", перспектив не буде, – підкреслює експерт. – Так що перша ключова фаза – серйозна доказова база. Друге – за результатами негласних слідчо-розшукових дій повинні були повести соматико-текстуально-лінгвістичну експертизу. Вона вкаже, що конкретна інформація несе в собі сенс саме заволодіння чимось. Без умислу не може бути злочину".

Юрист підкреслює важливість правильного процесуального документування в процесі передачі грошей.

"Кошти повинні бути виділені завчасно (за рішенням суду), є санкція прокурора. Гроші повинні бути позначені певним чином. І підозрювана повинна їх обов'язково тримати в руках, щоб на пальцях залишилися сліди. Якщо вона взяла лише конверт, який не був оброблений спецзасобом, потім може будувати захист, пояснюючи, ніби думала, що всередині конверта – документи або фото. І тоді захист буде легко розбивати доводи слідства", – пояснює Іван Ліберман.

Ключове, за словами експерта, – все має бути процесуально дуже грамотно, лише за ухвалою суду.

"Важливо також, хто саме є потерпілою особою, – говорить юрист. – Якщо це підставна особа, за якою є шлейф справ (професійний провокатор) – це одне. А якщо законослухняний громадянин – зовсім інше. Є чимало нюансів, які необхідно враховувати".

Затримання Світлани Кондзелі та рейтинг влади

Аналітик Михайло Подоляк вважає, що затримання на гарячому директора департаменту Офісу президента ніяк не відіб'ється на рейтингу чинної влади.

"Кондзеля взагалі не асоціюється з командою Зеленського. Більше того, саме її затримання разом з іншою учасницею "змови" – екс-заступником міністра культури Лісничої – під час отримання першого траншу від заявленого хабара в 300 тисяч доларів не справив ефекту вибуху бомби, – пояснює експерт. – Така собі цілком рядова подія за теперішніх часів".

Подоляк зазначає, що Кондзеля давно і міцно влаштувалася на важливих посадах в Адміністрації президента (нинішньому Офісі президента). І при Януковичі, і при Порошенко.

"Вона дійсно знала ходи і виходи, і дійсно цілком була здатна вирішувати серйозні, в тому числі і кадрові питання, – говорить аналітик. – Неформальні санкції на її розробку цілком міг дати хтось із нинішніх великих начальників в оточенні Зеленського. Вона для них абсолютно чужа. І це чудово розуміють усі".

До того ж, підкреслює Подоляк, українське суспільство цілком спокійно ставиться до того, що чиновники такого високого рангу торгують на негласному ринку своїми лобістськими можливостями.

"Більше того, справа Кондзелі може перетворитися на черговий довгограючий нудний процес, – припускає аналітик. – Якщо, звичайно, в цьому затриманні немає якихось особистих мотивів. Скажімо, якщо Кондзеля нахамила комусь з нових начальників або відмовилася грати за новими негласними правилами, перепідпорядкувавши свій власний "тіньової департамент" на чиюсь користь. Тільки в цьому випадку буде організовано показовий і гучний процес з хорошим медійним підсвічуванням. Знову ж таки, якщо невстановлений "великий ворог" (припустимо що він є) сам не піде за цей час у відставку".

Затримання Світлани Кондзелі: не перша продана посада

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони і безпеки Іван Ступак звертає увагу на те, що протягом останнього місяця в безпосередній близькості від будівлі Офісу президента України було затримано вже дві людини, які нібито через свої близькі зв'язки в головному Офісі країни (і природно за грошову винагороду), лобіювали призначення на будь-яку державну посаду.

"У першому випадку, чоловік вимагав у потенційного кандидата на посаду голови однієї з районних адміністрацій Київської області 150 тисяч доларів за призначення на посаду. У другому – теж чоловік вимагав вже майже 1,5 мільйона доларів за призначення директором одного з державних підприємств, – наголошує Ступак. – А вчора, детективи НАБУ ліквідували таку "гендерну дискримінацію", затримавши Кондзелю та її спільницю".

Експерт віддає належне команді президента, яка швидко, якісно і без втрат для свого рейтингу відіграла в пресі цей неприємний для себе інцидент: "Для глави держави немає "своїх" і "чужих"".

Говорячи про деталі та судові перспективи цієї справи, Іван Ступак зазначає наступне: "Три перерахованих кримінальних кейса об'єднує один факт – всі ці люди проходять за ст. 190 Кримінального кодексу України ("Шахрайство"). Тобто, їм інкримінують статтю не Кримінального кодексу – одержання неправомірної вигоди, а лише шахрайство (нехай і велике). У перспективі ці кримінальні провадження повинні бути передані для подальшого розслідування в Нацполіцію (шахрайство – це саме її підслідність), а самим затриманим не загрожує розгляд їх справ у Вищому антикорупційному суді".

На думку експерта, посадові повноваження Світлани Кондзелі не могли дозволити їй одноосібно призначити претендента на посаду заступника голови НАК "Нафтогазу", тому її адвокати наполягатимуть на тому, що їх підзахисна хоч і взяла гроші, але не зробила жодних практичних кроків до виконання обіцяного. І тому будуть просити вважати її дії шахрайськими.

"Досвідчені адвокати знають, що кримінальне провадження за статтею "Шахрайство" досить легко "розвалити" в суді або в крайньому випадку отримати для підзахисного умовний термін", – говорить Ступак.

Він нагадує, що в офіційному повідомлення НАБУ сказано, що ця операція проводилася детективами Бюро "під прикриттям".

"Це означає, що в якості заявника про факт вимагання грошових коштів виступав діючий співробітник НАБУ, який не тільки починав вести переговори з чиновником (або посередником), але і так само передавав кошти, – пояснює експерт. – Тобто, мала місце банальна чергова провокація злочину з боку НАБУ (у заявника немає цілі влаштуватися на посаду заступника голови НАК), яка, до речі, у нас в країні заборонена. Для грамотного адвоката в судовому засіданні не складе труднощів визнати цю операцію провокаційною і зняти звинувачення із затриманої. Звідси риторичне питання: а чи не були два попередніх затримання шахраїв біля офісу президента, теж спецопераціями НАБУ "під прикриттям", тільки не такими вдалими як остання?"



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!