Головна Новини Політика внутрішня політика Вихід України з Мінських угод: експерти розповіли, що стоїть за подібними планами
commentss НОВИНИ Всі новини

Вихід України з Мінських угод: експерти розповіли, що стоїть за подібними планами

Експерти оцінили заяви про вихід України з Мінського процесу

15 листопада 2019, 14:39 comments3128
Поділіться публікацією:
Вихід України з Мінських угод: експерти розповіли, що стоїть за подібними планами

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив в інтерв'ю ВВС, що якщо Мінські угоди по Донбасу не спрацюють, і це призведе до затягування процесу – буде прийнято рішення про вихід України з цього процесу. Експерти оцінили для видання "Коментарі" цю заяву та причини її появи.

Вихід України з Мінських угод: інші сценарії розвитку подій

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна впевнена: заява глави МЗС про те, що Україна може вийти з Мінських угод, демонструють, що на Банковій і на Михайлівській починають всерйоз розглядати інші сценарії розвитку подій, відмінні від основного.

"Нагадую, що основним сценарієм продовжує залишатися ставка на "нормандську зустріч" і можливості там домовитися про якусь нову "дорожню карту" щодо виконання Мінських угод, – відзначає аналітик. – Але враховуючи, що за останні кілька місяців, всупереч активним поступкам і компромісам з боку України і виконання умов, висунутих РФ, все одно немає дати зустрічі (Росія намагається ще до неї виторгувати, витягнути все нові і нові поступки з України), абсолютно логічно, що президент і наша переговорна команда розглядають інші сценарії – якщо зустріч у "нормандському форматі" не відбудеться, або якщо завершиться без результатів".

Марія Золкіна підкреслює, що в односторонньому порядку виконувати Мінськ неможливо.

"Між тим, РФ висуває абсолютно неприйнятні для України умови, не погоджуючись брати на себе гарантії по частині безпеки, демілітаризації, деокупації, виведення своїх військ, повернення Україні контролю за кордоном. І якщо така позиція не зміниться (а вона, швидше за все, не зміниться), то українській стороні доведеться шукати інший вихід із ситуації", – впевнена аналітик.

Раніше президент Зеленський позначав "червоні лінії", через які переступати не збирається. Зокрема, ніяких виборів і політичної інтеграції непідконтрольного Донбасу без виведення військ, роззброєння, повної деокупації, і взяття під контроль кордону, нагадує експерт.

"Навіть за внутрішньополітичною логікою він не зможе переступити через дані ним обіцянки, – впевнена Золкіна, – інакше наслідки будуть плачевними. Я говорю не тільки про вибухонебезпечні протести, які почалися у жовтні після підписання "формули Штайнмайєра", але і про те, що наша держава не здатна буде реінтегрувати окупований Донбас на умовах Росії, якщо не отримає гарантій щодо демілітаризації регіону. Інакше ми отримаємо внутрішню бомбу, яка розірветься вже всередині політичної системи України. І я сподіваюся, що в Офісі президента це прекрасно розуміють".

У разі зриву зустрічі в "нормандському форматі" або її безрезультатності, українська влада розглядає, на думку Золкіної, два варіанти.

"Або ми заморожуємо ситуацію, але формально з "Мінська" не виходимо, очікуючи сприятливого моменту, коли переговорна позиція РФ зміниться (фактично – продовження статусу-кво, що і було в останні кілька років), або ми формально залишаємо Мінські угоди за бортом, – говорить аналітик. – Другий варіант досить сміливий і ризикований. Країни Заходу можуть звинуватити українську сторону, що саме вона розірвала єдині політичні домовленості, на підставі яких були запроваджені санкції проти РФ. Але в той же час потрібно враховувати, що санкції проти РФ вводились за агресію на Донбасі. І їх скасування прив'язувалось до повного виконання Мінських угод. Так що обов'язково станеться автоматичне скасування "донбаських санкцій" (є ще і кримські)".

Важливим моментом Золкіна вважає те, що Україна демонструє тому ж західному світові, що вона готова до компромісу, до здорового діалогу з РФ, у тому числі на основі Мінських угод.

"І якщо при демонстрації всієї цієї готовності ми не отримуємо ніякої віддачі від РФ, лише колишні вимоги, які не можуть бути прийнятними для нашої країни, то у нас вже буде серйозний аргумент заявити, що подальша участь України в Мінських угодах є безперспективною і необґрунтованою, – підкреслює аналітик. – При цьому важливо, щоб вихід з цих угод не був просто гучним ляскотом дверима. Повинен бути запропонований альтернативний сценарій. Думаю, таким могла б стати ідея з перехідною міжнародною адміністрацією і з міжнародною місією по встановленню та підтримці миру в ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей – тимчасово непідконтрольна частина Донбасу). Тоді вийде, що Україна не просто запропонувала заморозити або припинити Мінські угоди, а модифікувати їх на щось більш суттєве. У такому випадку не буде такого неприйняття з боку західних партнерів подібного рішення".

Але поки ключовим сценарієм, на думку Золкіної, є все ж підготовка зустрічі в Нормандському форматі і максимальна готовність до якихось домовленостей.

Вихід України з Мінських угод: що відбувається всередині країни

Політолог Наталія Білоус нагадує: як показують соціологічні опитування, тема війни болюча для мешканців Західної України (52% опитаних) та Сходу (67% респондентів), а по всій країні показники – 52%.

"Ми бачимо, те, що відбувається – це не тільки російсько-українська війна. Назріває серйозне протистояння всередині країни, між регіонами з різною історією і культурою, – говорить експерт. – Щоб уникнути розколу України, необхідно проводити якісну інформаційну політику всередині країни і за кордоном, робити все для зміцнення країни. Нинішня влада потребує потужної команди дипломатів, які зможуть розробити якісну стратегію зовнішньої політики України, з питань Донбасу та Криму. Зараз у більш вигідних умовах перебуває Росія, а Україна,ніби чекає підказки з боку".

За словами Наталії Білоус, все йде до того, що Росія спробує повернути ОРДЛО в Україну з певною автономією і під контролем РФ. А тому наш МЗС, незважаючи на бажання миру, змушений реагувати часом досить жорсткими висловлюваннями-попередженнями. Як те, що ми почули з вуст Пристайко.

"Росія робить все, щоб колишні члени СРСР не жили спокійно, самостійно. За допомогою воєн або інших ворожих, нав'язливих інструментів РФ прагне зробити життя своїх сусідів настільки нестерпним, щоб вони пішли на домовленості з нею на її умовах, – зазначає експерт. – Величезна проблема і в тому, що США, Західна Європа втомилися від з'ясування стосунків між Україною і Росією. Іноземні партнери не хочуть втрачати свою вигоду у відносинах з РФ, особливо з питань енергетики або іншої промисловості... В самій Україні теж все не просто. Одні готові до миру "будь-якою ціною", інші виходять на масові протести під гаслами "Ні капітуляції!". Поки Україна сама для себе чітко не визначить, чого вона хоче, до чого готова, а до чого ні – вона і далі буде розмінною монетою на світовій карті".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!