Головна Новини Політика внутрішня політика «Справи Порошенка»: експерти оцінили, чим закінчаться підозри стосовно п'ятого президента України
commentss НОВИНИ Всі новини

«Справи Порошенка»: експерти оцінили, чим закінчаться підозри стосовно п'ятого президента України

Думки експертів щодо розслідувань «справ Порошенка» розділилися. Одні вважають підозри стосовно Петра Порошенка дурною витівкою, інші вважають, що справи є куди розвивати

18 листопада 2019, 17:03 comments3700
Поділіться публікацією:
«Справи Порошенка»: експерти оцінили, чим закінчаться підозри стосовно п'ятого президента України

Сьогодні, 18 листопада, стало відомо, що детективи Державного бюро розслідувань (ДБР) передали в Генеральну прокуратуру України (ГПУ) на затвердження підозра п'ятого президенту Петру Порошенко. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи є перспективи у "справ Порошенко".

"Справи Порошенка": у чому суть

Спікер ДБР Анжеліка Іванова пояснила, що в документі проекту, спрямованого в ГПУ, йдеться про підозру п'ятому президенту України у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених за двома статтями Кримінального кодексу: ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим положенням). Процесуальні керівники повинні погодити даний проект і потім направити до Верховної Ради. Після цього можна очікувати повідомлення про підозру Порошенко.

Раніше стало відомо, що Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро відкрити кримінальне провадження щодо можливого хабарництва, недбалості, розтрати держкоштів і державної зради екс-президента Порошенко. Пізніше глава ДБР Роман Труба повідомив, що Держбюро відкрило 13 виробництв, в яких фігурує п'ятий президент, який не з'явився на допит вже 16 разів.

"Справи Порошенка": судових перспектив немає

Директор Інституту глобальних стратегій (ІГС) Вадим Карасьов вважає, що судових перспектив у "справ Порошенка" немає. Натомість є політичні.

"Представники США та ЄС чітко дали зрозуміти новій українській владі, що у неї є "червоні лінії" щодо Порошенко: підозри висувати можна, але реально карати – ні, – відзначає Карасьов. – Але у повідомленнь про підозру є політичні перспективи. Одне із завдань – постійно тримати Порошенко в тонусі. Дисциплінувати його, обмежуючи політичну активність. Друга – дискредитувати його як лідера націоналістичної опозиції".

На думку директора ІГС, не випадково повідомлення про затвердження підозри Порошенко з'явилися в контексті узгодженої дати зустрічі в "нормандському форматі" (намічена на 9 грудня в Парижі).

"Це зроблено, щоб ні Порошенко, ні його прихильники не розганяли чергову "зраду". Дуже явний сигнал про можливі проблеми для екс-президента у разі його непомірної активності у критиці можливих компромісів і угод, які можуть бути досягнуті Зеленським у Парижі, – пояснює Карасьов. – Суть сигналу: менше критикувати, більше мовчати. Інакше ГБРівська машина може покарати фінансового спонсора та ідейного натхненника неформальної "некапитулянской партії, який вийшов за "червоні лінії".

"Справи Порошенка": є куди розвивати

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко назвав "не нульовими" перспективи "справ Порошенко".

"З одного боку, ми знаємо, що у час президентства Порошенка було багато скандалів, пов'язаних з ним і афілійованими з ним особами. Це і справа "Укроборонпрому", і офшорні скандали, та інше. До Порошенко є багато питань – і суспільство має отримати відповіді на них, – підкреслює Матвієнко. – У той же час низка чинників вказує на те, що нова влада активно співпрацює з п'ятим президентом. Досить сказати, що в радниках у прем'єр-міністра Олексія Гончарука – екс-заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Наталія Бойко, яка була під №24 у партійному списку порошенківськоі "Європейської солідарності". Наталія Бойко повинна була стати нардепом після того, як Ірина Луценко відмовилася від мандата. Але заявила, що воліє залишитися працювати радником прем'єра. Тим самим відкривши дорогу в парламент екс-голові Українського інституту національної пам'яті Володимиру В'ятровичу, який йде після неї у списку".

Враховуючи такі епізоди співробітництва між "новими обличчями" і "старою владою", Матвієнко не виключає, що залучення Порошенка до відповідальності за тими чи іншими справами може не входити у плани Зе-команди. Він також підкреслив, що є висока ймовірність зміни керівництва ДБР. Після чого, швидше за все, і стане ясно – чи готове нове керівництво дати хід справам Порошенко".

"Справи Порошенка": чималі перспективи

Політолог, експерт Українського інституту аналізу політики та менеджменту (УІАМП) Микита Трачук вважає, що у "справ Порошенка" перспективи є, і чималі.

"По-перше, виробництв вже близько двох десятків, що багато про що свідчить. По-друге, на справедливу відплату екс-президенту сподівається значна частина українського народу. По-третє, посадка колишнього українського лідера створила перший у новітній українській історії прецедент подібного роду – іншим науку, – зазначає Трачук. – Це інституційно важливо для нашої країни – і я вже мовчу про те, як піднявся б рівень довіри і схвалення президента Зеленського. Нагадаю, що він особисто заявив Порошенко: "Я не ваш опонент – я ваш вирок". Люди чекають цього вироку, який все не наступає".

У той же час експерт УІАМП зазначає кілька аспектів в новині про те, що Порошенко готуються вручати підозру.

"По-перше, першим про це повідомило неофіційна особа, в даному випадку – юрист Андрій Портнов. Немає особливих причин йому не довіряти, але такі речі хотілося б чути, насамперед, офіційно (в ДБР, начебто, інформацію вже підтвердили, але першим був саме Портнов), а не з інсайдерських джерел, – підкреслює Трачук. – По-друге, мене бентежить нинішній генпрокурор Рябошапко. Чи він захоче підписати підозру екс-президенту, якщо до цього, як мені здається, лише покривав? По-третє, наскільки мені відомо, справа, за яку Порошенко нібито готуються вручити підозру – про незаконне призначення членів Вищої ради правосуддя. На тлі мільярдних корупційних розкрадань, численних офшорів, торгівлі на крові і крадіжки в армії під час війни – привід не такий вже й значний. Все це змушує мене сумніватися в тому, що ця справа буде доведена до кінця. Хоча привід для обережного оптимізму є".

Щоб заарештовувати людей рівня Порошенко, потрібна серйозна політична воля влади, а не нові "договорняки" і "прохання" (а фактично – накази) західних партнерів не чіпати екс-президента, резюмує Трачук, відзначаючи, що поки що такої політичної волі він не спостерігає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!