Головна Новини Політика внутрішня політика Півроку у владі: експерти назвали головні успіхи і провали Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Півроку у владі: експерти назвали головні успіхи і провали Зеленського

Експерти вважають зовнішню політику Зеленського успішною

20 листопада 2019, 13:01 comments5366
Поділіться публікацією:
Півроку у владі: експерти назвали головні успіхи і провали Зеленського

Сьогодні, 20 листопада, виповнюється півроку з дня вступу на посаду президента України Володимира Зеленського. На прохання видання "Коментарі" експерти виділили основні перемоги і поразки шостого президента України за цей період.

Спірні кадри

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко серед основних перемог Зеленського назвав те, що йому вдалося сформувати більшість і моновладу в Україні. Також вдалося розвести війська в певних ділянках на Донбасі і підготувати ґрунт для зустрічі в "нормандському форматі".

"Прийняття в першому читанні закону про відкриття ринку сільгоспземель — теж особиста перемога президента, — вважає Костянтин Бондаренко. – Серед промахів — моновлада почала давати тріщини, кадрова політика досить спірна, багато випадкових людей прийшло у владу, відповідно, багато рішень носять половинчастий характер".

По стопах Порошенка

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко до основних успіхів Зеленського відносить економічні реформи – як ті, що почалися за його керівництва, так і ті, що були розпочаті попередниками і не згорнуті.

"Я б виділив прийняття в першому читанні закону про ринок землі, програму приватизації і лібералізації. Ми маємо лібералізувати ринок, спростити роботу бізнесу. Ще важливо підвищити інвестиційну привабливість країни, над чим працює президент Зеленський, і в чому, як мені здається, є певні успіхи", — говорить Мусієнко.

До успіхів він також відносить скасування депутатської недоторканності, стабільний курс валюти, увагу до інфраструктурних проектів.

"Серед мінусів – те, що так і не презентований план президента Зеленського по врегулюванню ситуації на Донбасі, — вважає адвокат. — Рух іде в руслі Мінських угод і тих ініціатив, які пропонував президент Порошенко. А тут важливі все ж ініціативи саме Зеленського, які б максимально враховували національні інтереси України".

Серед промахів Мусієнко називає недостатню комунікацію нової влади з суспільством, військовими, волонтерами, а також не завжди вдалу кадрову політику, в результаті чого з'являються люди, які іноді не відповідають своїм посадам і можуть підставляти президента.

Розрахунок не виправдався

Експерт в Українському інституті аналізу та менеджменту політики (УІАМП) Володимир Воля вважає у внутрішньополітичних аспектах головною помилкою Зеленського дострокові вибори Верховної Ради.

"Розрахунок на те, що таким чином вдасться сформувати узгоджену, підконтрольну систему влади, яка проіснує кілька років у незмінному вигляді, вже спростовано низкою подій, пов'язаних з фракцією "Слуга народу". Є кадрові проблеми, у тому числі в Офісі президента. Глава Офісу Андрій Богдан став дуже токсичним для влади Зеленського", — пояснив експерт.

Позитивним моментом Воля вважає запуск роботи Антикорупційного суду, запланований перезапуск роботи Держбюро розслідувань, голосування за судову реформу (хоч при цьому Зеленський не врахував критичних зауважень ЄС).

"Щодо місцевих виборів: ми бачимо, що спроба бліц-кригу в цьому питанні як по всій Україні, так і в Києві завершилася нічим. За великим рахунком, всі дії влади, які були відзначені восени у всіх її частинах призводять до того, що рейтинг всіх гілок влади знижується", — сказав експерт, спрогнозувавши катастрофічне падіння рейтингу Зеленського і всієї влади в 2020 році.

На думку Волі, Зеленський поспішив з виборами в Раду і тому взяв на себе проблеми з опалювальним сезоном, тарифами, сезонним підвищенням цін і держбюджетом.

"Що стосується міжнародної політики, то тут президент проявив себе досить активно: візити до США, Японії, Туреччини, Берліна, Парижа, Варшави. І хоч з точки зору результатів це були швидше ознайомчі зустрічі, без практичної користі, географія візитів досить обширна, — продовжує експерт. — Що стосується американського скандалу, то почасти проблема дісталася Зеленському від попередньої влади. Українська влада опинилася в пастці внутрішньо американської політичної боротьби".

Воля вважає, що цей скандал може принести Україні користь, оскільки Трамп в своє виправдання може істотно збільшити допомогу Україні.

На рахунок Зеленського можна записати, що при ньому і завдяки йому РФ повернула українських моряків і кораблі. Але, на думку експерта, це результат угоди між президентами Росії і Франції Володимиром Путіним і Еммануелем Макроном по поверненню делегації РФ в ПАРЄ.

Важливою є ситуація навколо врегулювання конфлікту Донбасу, але у Зеленського, на думку експерта, немає адекватної і реалістичної стратегії.

"Велика перемога, що був розблокований "нормандський формат". Але він же може виявитися тією точкою, де зруйнується міф про те, що Зеленський здатний наблизити врегулювання конфлікту на Донбасі", — констатував Воля.

Партія стала могильником

Політолог Володимир Цибулько вважає, що за перше півріччя президентства в баланс перемог-поразок Зеленський може зарахувати себе парламентські вибори, формування однопартійної більшості, уряду, повернення полонених і заручників, а також кораблів.

"Для самого Зеленського також додається комплект персональних контактів зі світовими лідерами. Цей фактор розширив можливості для персонального маневру нового президента, — вважає Цибулько. – Що стосується поразок, то власна партія виявилася самим слабким місцем Зеленського, і вона ж стала основним могильником рейтингу. Саме цей фактор призведе до необхідності очищення лав партії і фракції від небажаних елементів і формування вже кількапартійної коаліції. Але це вже не можна відносити до поразок".

Як повідомляв сайт "Коментарі", Володимир Зеленський пожартував, що вже час міняти депутатів Верховної Ради.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!