Головна Новини Політика внутрішня політика Влада Дніпропетровщини навмисне блокує «неугодних» підрядників, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада Дніпропетровщини навмисне блокує «неугодних» підрядників, - ЗМІ

Дніпропетровська обласна державна адміністрація навмисно не розплачується з підрядниками розпочатих раніше інфраструктурних проектів, незважаючи на те, що на це були виділені кошти з держбюджету

22 листопада 2019, 12:12 comments2423
Поділіться публікацією:
Влада Дніпропетровщини навмисне блокує «неугодних» підрядників, - ЗМІ

Був час, Дніпропетровська облдержадміністрація будувала дороги, водогони, садки і школи в Дніпропетровській області. Інфраструктурні проекти були "коником" команди Валентина Резніченка. Навіть слоган спеціальний був у побуті — "не ний, а будуй". Однак, пройшли спочатку президентські, а потім і парламентські вибори, і влада в країні змінилася. До осені "зелена хвиля" дійшла і до Дніпропетровщини.

Новий губернатор був молодий, гарний собою і небагатослівний. Як у старі добрі часи обіцяв закінчити розпочате, а також "наздогнати і перегнати". Весь цей час підрядники справно продовжували працювати, розуміючи, що вчасно зроблена дорога або побудована школа – важливіше будь-якої політики. На ділі ж виявилося не так.

Усім дякуємо, всі вільні

Як тільки Зеленський привів в область нового губернатора, всі виплати за інфраструктурні об'єкти на Дніпропетровщині, які будуються, були зупинені, як, власне, і самі будівництва. З директорами фірм провели зустріч, де в добровільно-примусовому порядку запропонували заднім числом підписати їм якусь додаткову угоду до контрактів, в якій повідомлялося, що вони мають зменшити вартість своїх робіт на 6-12%. Обуреним і незгодним пояснили, що у разі відмови своїх зароблених грошей вони не отримають зовсім.

У ЗМІ бадьоро відрапортували про "скорочення корупційної складової" та міфічну економію 70 мільйонів гривень. А на ділі — змусили підрядників скоротити зарплати робочим, а потім і зовсім "кинули" їх. Ні через тиждень, ні через місяць, підрядники гроші так і не побачили. Хоча жодної причини для затримки оплати немає. Навіть державній експертизі не було до чого причепитися.

Ініційовані губернатором численні перевірки і експертизи, кожна з яких показала високу якість робіт, — кажуть будівельники.

Грошей немає, але ви тримайтеся

А тим часом Олександр Бондаренко проводить показові об'їзди побудованих об'єктів, за які область так і не розрахувалася. Показово захоплюючись якістю побудованих об'єктів, він якось зовсім забуває згадати, що будівельники вже кілька місяців сидять без грошей.

Так, 8 листопада губернатор особисто проінспектував капітально відремонтовану дорогу Вільне-Гвардійське – стратегічний об'єкт, по якому часто їздить важка військова техніка. Олександр Вікторович зовсім "забув", що фірма "Будінвест інжиніринг", яка цю дорогу відремонтувала, чекає більше 40 мільйонів за неї і такі ж об'єкти, причому гроші прийшли з держбюджету – їх просто не віддають підрядникам.

picture

Або ось спорткомплекс "Прометей" в Кам'янському. Це величезний баскетбольний зал з професійним паркетом рівня NBA і трибунами на 780 місць, в якому не тільки займаються 380 дітей, але і проводить домашні ігри і тренування баскетбольна команда "Прометей", яка в цьому році стала командою Суперліги. Губернатор під час свого візиту довго розхвалював якість робіт і будував плани щодо подальшого розвитку спорткомплексу. А фірма-підрядник ТОВ "Комунальник", що відновила цю будівлю з руїн, так і не отримала за ці роботи 10,5 мільйонів гривень. Як і не отримала ще 3 мільйони гривень за капітальний ремонт Божедарівської школи в Криничанському районі і 7,7 мільйонів за реконструкцію головної площі Марганцю.

picture

Точно така ж ситуація і по інших об'єктах. За капремонт школи №9 у Марганці винні все тому ж "Коммунальнику" 150 тис. грн. Хоча це здається копійками в порівнянні з 5,9 мільйонами гривень, які так і не заплатила область за будівництво системи водопостачання сіл Парне, Катражка і Вишневецьке Синельниківського району. Кілька сотень жителів цих населених пунктів і донині не можуть отримати елементарні блага цивілізації через те, що обласна влада просто не платить підрядникам за роботи.

Найцікавіше, що ці гроші, які лежать на рахунках казначейства, неможливо витратити на що-небудь інше, крім як на оплату зазначених робіт, адже вони виділялися Кабміном з державного бюджету на конкретні роботи.

Найстрашніше, що 15 грудня всі не витрачені з рахунків гроші повернуться назад до держбюджету і будуть вважатися "неосвоєними". Рано чи пізно фірми-підрядники через суд доб'ються виплат їм боргів, але тоді за рішеннями судів буде платити не Київ, а ми з вами. При чому – з пенею та судовими витратами.

На область чекає колапс

Завдяки такій "продуманій" позиції обласної влади та особисто голови ОДА Олександра Бондаренка, ми також можемо отримати скоро ще одну проблему. Зима близько. На носі перші снігопади зі всіма витікаючими звідси проблемами. А передоплати від області на придбання палива для техніки, посипочного матеріалу і зарплату робітників основні підрядники так і не побачили. Хоча Олександр Вікторович і провів спеціальну нараду з приводу підготовки основних магістралей до зими, є підозри, що підрядникам не платять навмисне. Керівництво області спеціально створює ситуацію, щоб розірвати договір з "неугодною" фірмою, яка виграла тендер на публічних торгах. Адже схема досить проста: не платити гроші підряднику, дочекатися моменту, коли він просто не зможе виконувати свої зобов'язання через відсутність фінансування, і на цьому ґрунті розірвати контракт, щоб завести "свою" фірму.

Чи хвилює губернатора, що при такому сценарії люди в селах Дніпропетровщини не дочекаються приїзду "швидкої допомоги", залишаться без хліба, продуктів, а їхні діти не зможуть доїхати до школи?

Скоро побачимо.

picture



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!