Головна Новини Політика внутрішня політика Україна в «котлі»: експерти підвели підсумки візиту місії МВФ до України
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна в «котлі»: експерти підвели підсумки візиту місії МВФ до України

Рішення «ПриватБанку» стане показником залежності влади від Коломойсмкого

25 листопада 2019, 12:30 comments3183
Поділіться публікацією:
Україна в «котлі»: експерти підвели підсумки візиту місії МВФ до України

Олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю Kyiv Post заявив, що поверне у свою власність "ПриватБанк" в найближчому майбутньому. За його словами, про це знає і Міжнародний валютний фонд. 

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками, чи може ця заява бути пов'язана з тим, що Місія МВФ в чергове виїхала з Києва, так і не підписавши нової угоди з новою владою (хоч у Кабміні заявляють про "конструктивні переговори"), а також — як можуть розвиватися події навколо (не)повернення "ПриватБанку" в подальшому.

Україна на черговий розтяжці

Директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк вважає, що місія МВФ залишила Україну без результату, оскільки затягується час.

"Домовленість про нову програму Staff Level Agreement могла бути досягнута в 2019 році, але Україна йде ніби на перездачу "домашнього завдання" перед МВФ. Головна задача не була виконана. Мова йде про відкриття ринку землі в потрібному кредитору вигляді", — підкреслює експерт.

Експерт називає три ключові причини, чому затягується час.

"Причина перша — неформальною умовою місії є також небажання повертати українські банки колишнім власникам. Відмінність такої програми — це формула, яка обмінює запроваджені реформи на кредити. Тільки МВФ не соромиться диктувати тексти реформ, — пояснює директор КАПП. — Україна знаходиться на черговий розтяжці. З одного боку — Коломойський, у якого непогано складаються обставини в судах, з іншого боку — МВФ, який може затримати черговий транш до прийняття закону про неповернення банків колишнім власникам".

Другою причиною він називає те, що програма МВФ запланована на три роки і головний акцент — збереження макроекономічної стабільності, сталого курсу гривні. А махінації на ринку облігацій в національній валюті, які наразі тривають, і цілком реальний різкий обвал гривні в кінці 2019 року, за словами експерта, не сприяють підписанню нової програми.

Третьою причиною, на думку Залізняка, є те, що заява Коломойського про необхідність відмовлятися від кредитів МВФ і переходити на фінансування з боку Росії, залишилися глибоко в умах місії.

"Втрата позичальника в особі України вкрай не вигідна МВФ. Це відмінний привід нанести відповідну реакцію, поклавши на одну чашу законодавчу умову про неповернення банку, а на іншу — затягування процесу на невизначений термін. Зараз Україні важливо визначитися з пріоритетами і кинути всі сили на стабілізацію макроекономіки, стабілізацію фіскальної і монетарної політики. І таким чином привести в порядок фінансовий сектор", — сказав експерт, зазначивши важливість отримання траншу до кінця 2019 року.

"Плюшки" для Коломойського

На думку політичного експерта Євгенії Колесник, в питанні "Приватбанку" Коломойський веде подвійну гру, яка полягає в двох пунктах: Лондон та Київ.

"На думку багатьох, суд у Лондоні є більш "чесним" і "надійним", але він апріорі не може стояти вище рішення суду тієї країни, де розслідуються справи, пов'язані з виведенням коштів і участю в цьому конкретних осіб, — зазначає Колесник. – Дивує, що лондонський позов про виведення активів існує без попередньої оцінки українського суду. Таким чином, Коломойський, по суті, виграє в контексті нашої країни".

Експерт вважає, що Коломойський через українські суди намагається не тільки повернути свої активи, але і "свого роду оскаржити і спростувати рішення Лондона".

На її думку, президент Зеленський опинився у своєрідному "котлі": якщо він підтримає Коломойського, то втратить підтримку від МВФ. Якщо не підтримає – може бути внутрішнє загострення і події можуть піти за "специфічним сценарієм".

"З досвіду ми бачимо, що МВФ готовий йти на багато поступок, крім "ПриватБанку", — підкреслює політексперт. – Думаю, зараз нова українська влада робить ставку на відстрочку в переговорах, щоб подати рішення Лондонського суду як перемогу України та визнання націоналізації "ПриватБанку" легальним. Припускають, що Коломойський не вийде з цієї сутички переможцем. Хіба що отримає певні "плюшки" в якості контролю над певною сферою виробництва".

Ні єдиним олігархом

Політолог Максим Джигун зазначає, що Коломойський — це олігарх, для якого поняття законності, життя за загальними правилами та співпраці з державою давно перестали мати будь-яке значення.

Коломойський знає, що збереження "ПриватБанку" у держвласності є одним з ключових питань для МВФ перед підписанням нового договору, впевнений Джигун. Не менш важливим є отримання нового кредиту і для української влади.

"Тому ця тема для Коломойського є зручним і ефективним засобом впливу на політичну верхівку країни для досягнення будь-яких інших цілей, — вважає політолог. — А "ПриватБанк" в цьому випадку стає яскравим тригером, який привертає увагу медіа і приводить до тиску на перших осіб держави з боку громадськості, а також — до невдоволення міжнародних інститутів".

Що стосується переговорів з Місією МВФ, то, на думку Джигуна, слід розуміти, що для продовження співпраці західним партнерам України потрібні тверді гарантії нашої платоспроможності у вигляді продовження реалізації реформ та стабільності економічної системи України.

"Фактор Коломойського важливий, однак крім нього у МВФ існує чимало інших питань, що вимагають відповідей і зобов'язань з української сторони", — резюмує експерт.

Імідж "опального олігарха" може бути прикриттям

Ситуація з "ПриватБанком" показує реальну конфігурацію влади – і реальні ж взаємини Коломойського з Зеленським, вважає політичний консультант Ярослав Божко.

"Можливе рішення по поверненню "ПриватБанку" Коломойськомцу колосально б'є по Зеленському, однак перебуває в інтересах олігарха. Крім відмови МВФ Україні загрожує серйозний конфлікт зі США, які недвозначно критикують Коломойського і його вплив на ситуацію в Україні, — пояснює Божко. — Ми не можемо прогнозувати реального характеру взаємодії президента і олігарха заздалегідь. Але воно стане однозначно ясним, коли справа з "ПриватБанком" вирішиться".

Політичний консультант вважає, що Зеленський не зможе піти проти Коломойського, якщо виявиться, що глава Офісу президента Андрій Богдан досі діє в інтересах олігарха, "і в реальності Коломойський володіє набагато більшим рівнем впливу на ситуацію, ніж може здатися".

"Імідж "опального олігарха" цілком може приховувати повномірний стан реального гегемона президента і всієї фракції "Слуги народу". Однак підтвердження цього можна буде отримати тільки в ході прийняття Зеленським і його людьми рішень по "Привату", — підкреслює Божко.

Нагадаємо, що місія МВФ перебувала в Україні 14-22 листопада. Україна веде переговори про можливість відкриття Фондом нової трирічної програми розширеного фінансування на 5-6 млрд. дол.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!