"Алкогольна монополія і економічний колапс": експерт розповів, чим загрожує "спиртова" реформа Зеленського

Видача ліцензій приватним підприємствам, загрожує повною узурпацією ринку спирту компаніями-гігантами та знищенням середнього і дрібного бізнесу

Український політолог Владислав Дзівідзінський заявив, що "спиртова" реформа, ініційована Офісом президента, яка передбачає видачу ліцензії на оборот алкогольної продукції тільки приватним компаніям, загрожує масштабною і повною монополізації цього ринку. Про це передає видання "УНН".

Так, зі слів експерта, в разі реалізації реформи, ліцензії будуть зосереджені лише в руках алкогольних підприємств-гігантів, які і зараз цілком охоплюють ринок, а дрібний та середній бізнес повністю втратить здатність існувати на алкоринку.

"З одного боку, у нас ринкова економіка, хоча дещо спотворена, але ми до неї прагнемо. Тому повинні бути рівні можливості у всіх учасників ринку. І дрібні алкогольні компанії повинні мати можливість бути присутнім на ньому. Тому в законопроекті Офісу президента я бачу недолугу політику, яка може привести до перекосу ринку і до повної монополізації без контролю держави і без розуміння наслідків", - підсумовує Дзівідзінський.

За словами політолога, стратегічні об'єкти в будь-якій країні, яка зацікавлена в максимальному захисті національних інтересів держави та суспільства, знаходяться під чіткої юрисдикцією і чітким контролем держави.

"А у нас сьогодні нова влада фактично визначає свою неспроможність змінити кадровий склад і принципи роботи великих держпідприємств. Адже те, що зараз пропонує "спиртовий" законопроект - видача ліцензій на виробництво спирту компаніям, які придбають спиртові заводи "Укрспирту" - воно не закриває всіх ризиків, особливо, коли цей трирічний термін закінчиться", - переконаний він.

Дзівідзінський вважає, що віддавати державні стратегічні об'єкти у приватні руки, коли судова система і верховенство права знаходяться в сумнівному стані, категорично не можна.

"В цілому ж, якщо припустити, що за подібним принципом, який пропонується за "Укрспирт", можуть бути приватизовані хоча б 10-20 стратегічних для держави підприємств, то це може призвести до колапсу економіки. Я вважаю, що уряд має врахувати ці ризики, і тому як експерт я негативно оцінюю таку ініціативу ", - резюмував він.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні значно зросли ціни на тютюнові вироби та алкогольну продукцію.