Головна Новини Політика внутрішня політика "Алкогольна монополія і економічний колапс": експерт розповів, чим загрожує "спиртова" реформа Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

"Алкогольна монополія і економічний колапс": експерт розповів, чим загрожує "спиртова" реформа Зеленського

Видача ліцензій приватним підприємствам, загрожує повною узурпацією ринку спирту компаніями-гігантами та знищенням середнього і дрібного бізнесу

28 листопада 2019, 19:09 comments1762
Поділіться публікацією:
"Алкогольна монополія і економічний колапс": експерт розповів, чим загрожує "спиртова" реформа Зеленського

Український політолог Владислав Дзівідзінський заявив, що "спиртова" реформа, ініційована Офісом президента, яка передбачає видачу ліцензії на оборот алкогольної продукції тільки приватним компаніям, загрожує масштабною і повною монополізації цього ринку. Про це передає видання "УНН".

Так, зі слів експерта, в разі реалізації реформи, ліцензії будуть зосереджені лише в руках алкогольних підприємств-гігантів, які і зараз цілком охоплюють ринок, а дрібний та середній бізнес повністю втратить здатність існувати на алкоринку.

"З одного боку, у нас ринкова економіка, хоча дещо спотворена, але ми до неї прагнемо. Тому повинні бути рівні можливості у всіх учасників ринку. І дрібні алкогольні компанії повинні мати можливість бути присутнім на ньому. Тому в законопроекті Офісу президента я бачу недолугу політику, яка може привести до перекосу ринку і до повної монополізації без контролю держави і без розуміння наслідків", — підсумовує Дзівідзінський.

За словами політолога, стратегічні об'єкти в будь-якій країні, яка зацікавлена в максимальному захисті національних інтересів держави та суспільства, знаходяться під чіткої юрисдикцією і чітким контролем держави.

"А у нас сьогодні нова влада фактично визначає свою неспроможність змінити кадровий склад і принципи роботи великих держпідприємств. Адже те, що зараз пропонує "спиртовий" законопроект — видача ліцензій на виробництво спирту компаніям, які придбають спиртові заводи "Укрспирту" — воно не закриває всіх ризиків, особливо, коли цей трирічний термін закінчиться", — переконаний він.

Дзівідзінський вважає, що віддавати державні стратегічні об'єкти у приватні руки, коли судова система і верховенство права знаходяться в сумнівному стані, категорично не можна.

"В цілому ж, якщо припустити, що за подібним принципом, який пропонується за "Укрспирт", можуть бути приватизовані хоча б 10-20 стратегічних для держави підприємств, то це може призвести до колапсу економіки. Я вважаю, що уряд має врахувати ці ризики, і тому як експерт я негативно оцінюю таку ініціативу ", — резюмував він.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Україні значно зросли ціни на тютюнові вироби та алкогольну продукцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!