Рейтинг української влади: експерти розповіли, що можна зробити, щоб зупинити негативні для влади тенденції

Все більше українців негативно ставляться до вітчизняної влади

Опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке проводилося з 22 по 25 листопада, продемонструвало продовження зниження до 52% (мінус 20% порівняно з вереснем-2019) підтримки дій президента України Володимира Зеленського. Набирають негатив глава Кабміну Олексій Гончарук, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи закономірно це відбувається, а також, що може зробити нова влада, щоб зупинити небезпечну тенденцію втрати народної підтримки.

Рейтинг української влади: кредит народної довіри падає

Дані опитування КМІС, опубліковані 27 листопада, демонструють тенденцію, про яку представники експертного співтовариства говорили з моменту обрання Володимира Зеленського президентом. Таку думку висловив експерт Українського інституту аналізу політики та менеджменту (УІАМП) Данило Богатирьов.

"Вона полягає в тому, що кредит народної довіри до нього знижується дуже швидко. Причиною служать непомірно завищені очікування електорату чинного президента, і його нездатність їх виправдати, викликана, в першу чергу, об'єктивними економічними причинами, – пояснює експерт. – Рядові громадяни не розуміють, і не хочуть розуміти, що переламати тяжку економічну обстановку в країні за півроку неможливо. Особливо важко це зробити, якщо в уряді засідають ставленики транснаціонального капіталу та валютно-кредитних організацій. Розвивати реальний сектор економіки вони не вміють, розпоряджень президента не виконують, а діють виключно за вказівкою своїх заокеанських кураторів".

У результаті, зазначає Богатирьов, ми маємо економіку, яка все більше скочується до лібертаріанства (соціально безвідповідальна модель держави), що в патріархальному, патерналістському, і дуже бідному українському суспільстві неминуче призводить до падіння рейтингу влади в цілому.

"Говорячи про основні проблеми, через які знижується рейтинг чинної влади, варто відзначити її наполегливі наміри відкрити ринок сільгоспземель з найбільш ліберальною моделлюі (дозволяє скупити їх іноземцям та олігархам), а також постійні дрібні скандали у фракції "Слуга народу", які радо тиражують підконтрольні їх політичним опонентам ЗМІ, – говорить експерт УІАМП. – Єдиним досягненням, яке може врятувати рейтинг президента і переламати тренд на його падіння, здатне стати встановлення миру на Донбасі. Проблема світу сприймається більшістю громадян як ключова, і якщо її вдасться вирішити, це здатне компенсувати негативні настрої в суспільстві, пов'язані з наміром влади розпродати землю".

Рейтинг української влади: що обіцяли і що є насправді

"Падіння рейтингів нової влади пов'язано, в першу чергу, з тим, що порядок денний, який запропонував Зеленський, розходиться з тим, що роблять Кабмін і монобільшість у Верховній Раді, – вважає політичний експерт Руслан Бізяєв. – Тобто, декларувалося одне (зниження тарифів, полегшення ведення бізнесу, боротьба з корупцією), а робиться зовсім інше. Невідповідність озвученого і реального й призводить до падіння рейтингів та зростання розчарування".

Зупинити ці процеси, на думку експерта, може перезавантаження Кабміну і наведення порядку всередині монобільшості.

"І чим швидше це буде зроблено, тим краще, – впевнений Бизяев. – Затягнуть з цим в Офісі президента – падіння рейтингу продовжиться. А попереду 2020-й, рік місцевих виборів, на яких опозиція постарається взяти реванш".

Експерт вважає, що два чинники грають проти Зеленського: час, за короткий проміжок потрібно зробити дуже багато, і зовнішні обставини.

"Зовнішні гравці (і це не секрет) мають велику вагу в українській політиці, – продовжує Бізяєв. – Недарма у нас говорять про агентів впливу. Той же НАК "Нафтогаз України" у нас фактично держава в державі, підпорядковується Заходу і "не звертає ваги" внутрішньоукраїнські проблеми. Той же прем'єр Гончарук дезавуює своїми висловлюваннями заяви президента щодо можливих газових домовленостей з Росією".

Є ще й болюче питання конфлікту на Донбасі, який опоненти влади обов'язково використовують, щоб розгойдати ситуацію.

"Можуть навіть спробувати зібрати "потрійний Майдан" проти "зради" (як вони вважають) щодо врегулювання ситуації на Сході України, проти відкриття ринку землі і проти непосильних тарифів, – каже політексперт. – Правда, за Зеленського грають досить висока, незважаючи ні на що, підтримка населення (поки вона вище 50%, йому особливо не можна хвилюватися), холодна погода і інертність населення (і передсвяткова, і просто, тому що люди втомилися мітингувати). Так що розгойдати Майдан зразок 2004 і 2013-2014 рр навряд чи вдасться".

Рейтинг української влади: закономірне падіння

Політолог Наталія Білоус вважає падіння рейтингу закономірністю, з якою стикається кожна правляча партія.

"Припускаю, що до осені 2020 року рівень підтримки "Слуг народу" буде 30%, – ділиться експерт. – Зараз значна втрата рейтингу біля Кабміну і Верховної Ради, оскільки вони своїми діями часто виявляли непрофесіоналізм у прийнятті державних рішень, потрапляли в скандали, пов'язані з корупцією та іншими аморальними речами. Не кажучи про те, що більшість політиків з виконавчої і законодавчої влади є учнями старої системи – і ставши "новими" просто очолюють фінансові потоки своїх попередників, по суті, не маючи бажання знищити алгоритм махінацій".

За словами Наталії Білоус, виборці Зе-команди почали потроху відходити від ілюзій і більш тверезо дивитися на те, що відбувається.

"Суперечності щодо питання Донбасу, земельне питання, приватизація держпідприємств, децентралізація, так звана боротьба з корупцією призвели до зниження рейтингу, – продовжує експерт. – Зараз треба не рейтинги рятувати, а терміново думати про призначення в оборонний, правоохоронний, судовий, економічний сектори компетентних людей, а не "кварталівців" або інших близьких друзів. Треба брати в команду конструктивних критиків, які запропонують стратегію розвитку України. Нова влада зараз хапається за усі підряд галузі, не розуміючи свою відповідальність і серйозність проблем. Ми знову бачимо бізнес-інтереси певних ляльководів, відсутність "дорожньої карти" розвитку країни".

Якщо не будуть прийняті термінові адекватні рішення, Наталія Білоус не виключає в 2020 році дочасних парламентських виборів.

"На них влада може піти, щоб хоч якісь результати показати народу, перенаправити критику з приводу невдоволення життям в країні, – пояснює політолог. – Головне при цьому зберегти територіальну цілісність в інших регіонах України, не допустити дефолту і власними руками не знищувати нашу країну".

Рейтинг української влади: циклічне явище

Кандидат політичних наук Руслан Ключник відзначає, що падіння рейтингу – циклічне явище. За його словами, рейтинг переможця після виборів традиційно знижується. Одна з причин, по якій це відбувається – завищені очікування громадськості.

Крім того, на падіння рейтингу могли вплинути нещодавно прийняті Верховною Радою законопроекти.

"Продаж землі більшістю людей сприймається негативно. Тим більше, іноземцям. Також багатьом не подобається ідея легалізації грального бізнесу. Крім того, реалізація формули Штайнмайера мобілізувала проти Зеленського націоналістів. Негативно впливають і скандали в партії "Слуга народу": публікація смс-листування, інформація про наявність правопорушень, скоєних депутатами в минулому", – ділиться думкою Руслан Ключник.