Головна Новини Політика внутрішня політика Корупція смішна: експерти сказали, що стоїть за аудитом Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Корупція смішна: експерти сказали, що стоїть за аудитом Ради

Експерти впевнені, що тут без політики не обійдеться

29 листопада 2019, 19:37 comments2120
Поділіться публікацією:
Корупція смішна: експерти сказали, що стоїть за аудитом Ради

Рахункова палата має намір вперше провести аудит українського парламенту. А саме — двох останніх скликань Верховної Ради (сьомого і восьмого). В процесі перевірки фахівці мають намір вивчити, наскільки ефективно використовувалися бюджетні кошти, які фінансові наслідки отримав бюджет від управління майном апарату Ради. Звіт збираються представити в березні.

Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" ці аудит-плани.

Мета аудиту далека від заявленої

Політичний аналітик Олександр Солонько вважає важливим розуміти коріння рішення про перевірку ВР.

"У будь-якій цивілізованій країні органи влади мають пояснювати, як вони використовують кошти платників податків. Тут немає нічого поганого. Якщо це планові заходи, наприклад, перевірка інформації про нецільове або неефективне використання коштів — це одна справа. Якщо ж "ноги ростуть" з бажання президента грати на почуттях українців – це зовсім інше, — каже Солонько. — Для будь-якого президента України парламент — зручний орган колективної безвідповідальності, на який можна перекладати всі провали, переорієнтувати весь негатив. Практично завжди це вдавалося".

На думку експерта, політична складова може бути в цьому рішенні, оскільки частина діючих нардепів була і у Верховній Раді попередніх скликань. Більш того, ці парламентарії наразі перебувають в опозиції.

Солонько додав також, що потрібно проводити аудит і в багатьох інших державних установах.

"Але ті можливі ознаки корупції, які можуть знайти – смішні, порівняно з тим, скільки держава недоотримує через рішення органів влади, того ж парламенту. Зокрема — через лобістські законопроекти, в які закладена корупційна складова, — підкреслює Солонько. – Підозрюю, що мета аудиту — зовсім не боротьба за ефективне використання коштів. Швидше — створення певного інформаційного фону, що затінити глобальні проблеми".

І знову "попередники"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що політична складова в такого роду аудиті обов'язково буде.

"Нові депутати ще не встигли наїздити відряджень, заробити належних їм за рахунок держави квартир (або компенсації за це). А от у представників попередньої влади шлейф за спиною таких витрат. Причому оплату за закордонні відрядження вони, наскільки мені відомо, перебрали "із запасом". Так що може спливти багато цікавих історій, — впевнений Богуш. – І оприлюднені дані можуть вдарити по "старих депутатах", щоб показати, що нова влада нібито краще минулого".

При цьому, підкреслює політтехнолог, до представників нової влади теж є чимало запитань щодо витрат коштів платників податків.

"Вони літають дуже дорогими літаками, витрачають шалені гроші на переїзди і відрядження. Не велосипеди, не самокати... Навіщо ж? Не гребують радощами влади. Зараз все це вже стає відомо. І треба чимось перебити незручну тему, — пояснює Богуш. — Приміром, традиційно розповівши про "злочину владу попередників". Зрозуміло, що у всіх рильце в пушку. Але найбільш "улюбленим" опонентам, думаю, зроблять особливу вибірку".

Як повідомляв портал "Коментарі", за 2018 рік аудиторами Рахункової палати були перевірені 598 об'єктів, вивчена документація на витрачання 304,7 млрд грн, за результатами чого були виявлені порушення та недоліки на 17,04 млрд грн і складено 91 звіт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!