Головна Новини Політика внутрішня політика «Кордон ДНР»: експерти сказали, чим загрожує Україні цей «закон»
commentss НОВИНИ Всі новини

«Кордон ДНР»: експерти сказали, чим загрожує Україні цей «закон»

Аналітик Марія Золкіна вважає, що у Зеленського немає «дорожньої карти»

2 грудня 2019, 15:03 comments4445
Поділіться публікацією:
«Кордон ДНР»: експерти сказали, чим загрожує Україні цей «закон»

Депутати так званої "народної ради", створеного Росією квазіутворення "ДНР" "раптово" ухвалили "закон" "Про державний кордон ДНР", встановивши її в межах Донецької області до початку конфлікту на Донбасі.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому таке рішення прийняли саме зараз і до чого це може призвести.

Україна без "дорожньої карти"

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи ім. В. Кучеріва" Марія Золкіна вважає, що ухвалення цього "закону" лягає в матрицю здійснення Кремлем тиску на Україну в рамках підготовки до зустрічі в "нормандському форматі", яка має пройти в Парижі 9 грудня.

"Цей так званий закон буде використовуватися РФ як аргумент, щоб вимагати особливий статус не тільки для ОРДЛО (як це прописано в Мінських угодах), але і для всієї території Донецької і Луганської областей, — каже Золкіна. — Ідея не нова, вона просувалася на початку конфлікту, коли "Л/ДНР" позиціонували свої території в межах всього Донбасу. Враховуючи, що Україна після зустрічі в Парижі буде вирішувати, що робити з законом "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей" (він же — закон "про особливий статус Донбасу", який було прийнято в 2014 році, після чого кожен рік продовжувався), термін дії якого закінчується 31 грудня цього року, в ОРДО і прийняли "закон про кордони"", — пояснила експерт.

На думку аналітика, Росія спробує просунути свій варіант "особливого статусу" на основі цього "закону ДНР".

Золкіна констатує, що порядок денний на переговорах по Донбасу постійно формує Росія і українська сторона знаходиться у програшному становищі.

"Закон "про кордон ДНР" – один з елементів карти вимог РФ. Україна своєї "дорожньої карти" досі не запропонувала. І, швидше за все, її просто не існує, — зазначає Золкіна. — Президент Зеленський, схоже, розраховує за підсумками зустрічі хоча б на розведення сил і засобів вздовж всієї лінії розмежування, встановлення реального режиму тиші, обмін полоненими. Домогтися того, щоб російські війська покинули окуповану територію, він, схоже, не сподівається. Тим часом РФ продовжує підвищувати ставки".

Аргументація, за словами аналітика, посилюється недавньою заявою голови Держдуми РФ В'ячеслава Володіна про те, що зі складу України нібито "можуть вийти" кілька областей через "націоналізм і утиски національних меншин".

"Якщо складемо разом весь цей "пазл" ("закон про кордон", випад Володіна), то отримаємо нову установку Кремля — у новому законі "про особливий статус" мова має йти не про ОРДЛО, а про всю територію Донеччини та Луганщини, — резюмує Золкіна. — І те, що "ЛНР" поки не прийняла такий закон – не принципово. За необхідності це зроблять дуже швидко".

Чергова порція "зради"

Ексспікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин вважає, що представники "ДНР" прийняттям цього "закону" підтвердили, що є російськими маріонетками.

"Путін намагається ввести ці незаконні структури в переговорний процес, даючи зрозуміти Києву, що розмовляти потрібно безпосередньо з Донецьком і Луганськом. Прийняття "закону" саме зараз – політична провокація. Кремль через подразник у Донецьку провокує українську владу, політикум, суспільство на різкі заяви перед зустріччю лідерів "нормандської четвірки". Мета – ослабити позиції України і внести чергову порцію "зради" в наше інформаційне поле", — пояснив він.

Плани Путіна неприпустимі

Військовий експерт, полковник запасу, працівник оперативного управління Генштабу (з 2003 по 2006 рр.) Олег Жданов вважає появу "закону про кордони" одним з тактичних ходів Путіна щодо легітимізації казки про створення "республік".

"Основне завдання — під саміт "нормандської четвірки" спробувати переконати Захід, що мова йде про громадянський конфлікт, і що Україна "має миритися сама з собою". А по ходу справи посилюються позиції ОРДЛО, — каже Жданов. — Адже державні кордони – це атрибут держвлади, один із стовпів, на яких стоїть держава. У "ДНР" ніби як армія є у вигляді "військової міліції" (насправді — частина російської армії), а тепер ще і кордон хочуть визначити, хоч більша частина області (приблизно дві третини) знаходиться під нашим контролем. Путін хоче, щоб ми самі вплуталися у "внутрішні переговори". А РФ виступить як "миротворець". Це неприпустимо".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!