Головна Новини Політика внутрішня політика Медведчук закликав українців приватизувати землю
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук закликав українців приватизувати землю

Голова Політради партії «Опозиційна платформа – За життя», народний депутат України Віктор Медведчук закликав громадян України скористатися своїм правом на безоплатну приватизацію земельної ділянки із земель державної і комунальної власності. Причому зробити це невідкладно, тому що відкриття ринку сільськогосподарських земель, заплановане владою, зробить неможливим реалізацію цього права

3 грудня 2019, 12:30 comments2829
Поділіться публікацією:
Медведчук закликав українців приватизувати землю

Парламентарій нагадав, що частина 1 статті 121 Земельного кодексу України надає громадянам України право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах: 1) для ведення фермерського господарства ‒ в розмірі земельної частки (паю) (в Україні середній розмір паю ‒ 4 га), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство; 2) для ведення особистого селянського господарства ‒ не більше 2,0 га; 3) для ведення садівництва ‒ не більше 0,12 гектара; 4) для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах ‒ не більше 0,25 гектара, в селищах ‒ не більше 0,15 гектара, в містах ‒ не більше 0,10 гектара; 5) для індивідуального дачного будівництва ‒ не більше 0,10 гектара; 6) для будівництва індивідуальних гаражів ‒ не більше 0,01 гектара".

Віктор Медведчук також переконаний, що люди повинні знати: згідно частини 4 статті 116 Земельного кодексу України передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених частиною 1 статті 121 Земельного кодексу України, проводиться один раз по кожному виду використання. "Тобто громадянин України має право отримати у приватну власність до шести земельних ділянок різного цільового призначення!" ‒ підкреслив нардеп.

"Максимальне задоволення прав громадян України на безоплатну приватизацію земельних ділянок стане можливим на основі жорсткого контролю держави і громадськості за перерозподілом земель державної та комунальної власності", ‒ зазначив Медведчук.

Віктор Медведчук переконаний: держава в першу чергу, зобов'язане забезпечувати законне право громадян України володіти землею, як це передбачено Земельним кодексом України 2001 року.

Але проголосований в першому читанні законопроект № 2178-10 про відкриття ринку землі дає можливість іноземним громадянам купувати українську землю, що робить неможливим задоволення законних прав українців на безкоштовне отримання землі.

"У разі остаточного прийняття законопроекту № 2178-10... з 1 січня 2024 року іноземні юридичні особи можуть на законних підставах купувати в Україні сільськогосподарські землі, які перебувають у державній та комунальній власності", ‒ зазначив Віктор Медведчук.

Парламентарій також стурбований тим, що у випадку прийняття закону про відкриття ринку землі сукупна площа сільськогосподарських земель у власності однієї особи становитиме близько 200 тис. гектарів, що "дає зелене світло ще більшої концентрації земельної власності в агрохолдингах і відкриває можливості поглинання найбільш родючих земель транснаціональним капіталом".

"Відчуваючи відповідальність перед нинішнім і майбутніми поколіннями, оцінюючи ризики розширення масштабів земельних спекуляцій і земельного рейдерства у зв'язку з непідготовленістю суспільства до запуску вільного обігу сільськогосподарських земель, а також у зв'язку з можливим поширенням процесів обезземелення селян, "Опозиційна платформа ‒ За життя" вимагає припинити форсування земельної реформи до того часу, поки не буде задоволено право громадян України на безоплатну приватизацію земельних ділянок для сільськогосподарських, так і не для сільськогосподарських потреб", ‒ заявив політик.

"Тому "Опозиційна платформа ‒ За життя"  звертається до співвітчизників, щоб вони невідкладно скористалися своїм правом на безкоштовну приватизацію земельної ділянки", ‒ підсумував Віктор Медведчук.

Нагадаємо, голова Політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук неодноразово заявляв, що нова українська влада не має жодного права приймати закон про відкриття ринку землі без проведення всеукраїнського референдуму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!