Головна Новини Політика внутрішня політика KPI для губернаторів: експерти оцінили ініціативу прем'єра
commentss НОВИНИ Всі новини

KPI для губернаторів: експерти оцінили ініціативу прем'єра

З 2020 року уряд України вводить системну оцінку показників роботи губернаторів. Для оцінки роботи розробили систему оцінки ключових показників ефективності губернаторів (KPI). У чому плюси і мінуси підготовлюваного нововведення, експерти розповіли виданню «Коментарі»

5 грудня 2019, 12:52 comments1996
Поділіться публікацією:
KPI для губернаторів: експерти оцінили ініціативу прем'єра

Оцінку роботи голів ОДА буде проводити Секретаріат Кабінету міністрів на підставі наявних даних державної статистики, інформації центральних органів виконавчої влади, місцевих адміністрацій та інших відкритих джерел даних.

Запропонована система оцінювання губернаторів є проривним і інноваційним методом, який раніше не застосовувався в держслужбі країни, вважає політолог Віктор Таран.

"Будемо об'єктивними – звільнення і призначення, подальша політкар'єра губернаторів залежали виключно від їх лояльності до президента і тієї політсилі, від якої голови ОДА займали пост. І якщо нова система буде затверджена на рівні Національного агентства держслужби, можна говорити, що такі фактори як протекціонізм і непотизм (кумівство) підуть у минуле", — зазначає експерт.

При цьому, наголошує Віктор Таран, дуже важливо, щоб критерій оцінювання була максимально прозорий і зрозумілий. А також, щоб оцінювання проводилося у відкритому форматі — і громадськість мала доступ до щоквартальних результатів.

"Якщо цього не буде, ми будемо змушені констатувати, що це просто профанація і замилювання очей, — впевнений політексперт. — Думаю, перші півроку роботи цієї системи чітко покажуть, який варіант обрала команда Зеленського".

"Бізнес і держуправління — різні речі"

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков не в захваті від уніфікованості критеріїв діяльності голів ОДА.

"Такий підхід гарний для менеджерів середньої ланки. Що стосується губернаторів, то у кожній галузі є свої особливості, і це обов'язково має враховуватися, — пояснює економіст. – До того ж, губернатор — це провідник політики влади. Є жорсткі політичні критерії, які не завжди можна уніфікувати і ввести в таблицю. Мені здається, що прем'єр Гончарук, у якого не було раніше досвіду роботи на державній посаді, бажає перенести на владу принцип роботи не дуже великого і не дуже успішного бізнесу".

На думку Олексія Плотнікова, спроби таких "інновацій" можна поставити в один ряд з катанням на самокаті  будівлею Кабміну.

"З точки зору ефективності державного управління — такий підхід сумнівний. Раніше були рейтинги, але тут мова про якихось жорстких параметрах, коефіцієнтах. У бізнесі це можливо, але не в сфері держуправління", — резюмує експерт.

"Ідея не нова"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик підкреслює, що індекс успішності губернаторів не є ноу-хау уряду Гончарука.

"Спроби ввести індекс оцінювання роботи голів ОДА робилися ще в часи президентства Ющенка, — зазначає експерт. — Була спеціальна таблиця обліку ефективності роботи в соціально-економічному та інших аспектах, в тому числі – з громадянським суспільством. Навіть при Януковичі щось подібне було. Зараз ідея рейтингів губернаторів спливла знову. Природно, влада повинна мати об'єктивні інструменти оцінки діяльності голів ОДА. З іншого боку, як показують попередні спроби запровадити такі індекси — вони були або забюрократизовані або мали консультативний статус, не надаючи особливого впливу на перспективи керівництва областей".

Що впливало на політичні перспективи губернаторів, так це незалежні рейтинги. Їх робили і деякі ЗМІ, і Центр дослідження проблем громадянського суспільства, який очолює Віталій Кулик.

"Серед критеріїв оцінки були залучення інвестицій, інфраструктурні проекти, взаємини з громадськістю, відкритість регіональної влади, — перераховує експерт. – Деякими рейтингами представники влади певною мірою маніпулювали. Ходили чутки, що губернатори платили за те щоб не потрапити в кінець рейтингу. Або щоб потрапити в початок. Не дивно, що експертне співтовариство не мало великої довіри щодо коректності методології оцінки ряду таких досліджень. Відродження всього цього зараз — просто черговий слайд презентації прем'єра. Ні про що".

На думку Кулика, багато залежить від того, як і хто буде формувати рейтинг. Якщо це будуть люди, які користуються хоча б мінімальним авторитетом, рівновіддалені, не грантоедные, незалежні — то буде якийсь резонанс. При цьому не варто забувати, що політична воля президента – міняти губернаторів. Принаймні – поки що.

"За фактом губернаторів та голів райдержадміністрацій повинні змінити префекти. Але те, що відбувається зараз з реформою місцевого самоврядування, вказує, що перейменуванням все і закінчиться, — вважає директор ЦДПГС. — Є побоювання, що під місцеві вибори буде згортання децентралізації. Чого варта ініціатива нової влади перекласти відповідальність за зниження тарифів з уряду і контролюючих органів — на місцеві бюджети. Тим самим вбивають ЖКГ,  заганяють під вогонь критики місцеве самоврядування, щоб до місцевих виборів знищити рейтинги навіть таких мастодонтів як Кернес і Труханів, не кажучи вже про більш дрібних".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!