Головна Новини Політика внутрішня політика Медведчук: Венеціанська комісія виступила на захист прав російськомовних в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук: Венеціанська комісія виступила на захист прав російськомовних в Україні

Голова політради партії «Опозиційна платформа — За життя», народний депутат Віктор Медведчук заявив, що Венеціанська комісія, даючи оцінку українському мовному законодавству, виступила на захист прав російськомовних

7 грудня 2019, 15:53 comments16492
Поділіться публікацією:
Медведчук: Венеціанська комісія виступила на захист прав російськомовних в Україні

За словами Медведчука, європейські інституції приділяють пильну увагу дотриманню прав російськомовних і інших національних меншин в Україні. За його словами, в Європі розуміють, що мовна політика української влади безперспективна і небезпечна.

"Холодним душем для українських чиновників напередодні саміту в "нормандському форматі" стала заява Венеціанської комісії, яка прямо заявляє, що "мовне питання є надзвичайно складною, делікатною і заполітизованою проблемою в Україні", і закликає взяти до уваги особливе місце російської мови в Україні на тлі існуючого в країні конфлікту", — заявив політик.

За словами Медведчука, основним недоліком мовного законодавства, на думку європейців, є його незбалансованість.

"Венеціанська комісія не просто критикує чинне законодавство в Україні або заявляє про необхідність внести в нього деякі зміни, вона говорить про необхідність розробки і прийняття закону про національні меншини, який "ще не підготовлений, хоча він мав бути розроблений з самого початку, одночасно з законом про державну мову, щоб забезпечити необхідний баланс, який мав бути підготовлений з урахуванням думки всіх зацікавлених сторін", — пояснив нардеп.

Крім того, на думку членів Венеціанської комісії, баланс досі не досягнуто, в тому числі і в законі про функціонування української мови як державної.

"Тому експерти Ради Європи закликають Україну без будь-яких непотрібних затримок підготувати закон про нацменшини і розглянути можливість відкласти до прийняття цього закону виконання положень закону про державну мову, які вже вступили в силу", — сказав політик.

Медведчук також підкреслив, що Венеціанська комісія пропонує переглянути обсяг квот для україномовного контенту для телерадіомовлення за принципом пропорційності. Також "приватним сторонам має бути дозволено використовувати мову меншини між собою, в тому числі коли їх видно і чути іншим у громадських місцях". Крім того, за його словами, експерти рекомендують переглянути положення про те, що всі географічні назви та топоніми мають бути написані виключно українською мовою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!