Головна Новини Політика внутрішня політика Обмін полоненими: експерти розповіли про домовленості "нормандського формату"
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмін полоненими: експерти розповіли про домовленості "нормандського формату"

Тонкощі та формат обміну полоненими, про який домовилися в рамках "нормандського саміту", розкрили українські експерти

11 грудня 2019, 11:19 comments2212
Поділіться публікацією:
Обмін полоненими: експерти розповіли про домовленості "нормандського формату"

На "нормандській зустрічі" в Парижі досягли домовленості між офіційним Києвом і тимчасово непідконтрольними Донецьком, Луганськом про обмін до нового року полоненими у форматі "всі підтверджені на всіх підтверджених". Експерти розповіли виданню "Коментарі", що це за формат, чому не спрацював прописаний в Мінських угодах формат "всіх на всіх", і що може перешкодити обміну.

"Верифікацію утримуваних повинні проводити міжнародні організації"

Директор Українського інституту аналізу політики та менеджменту (УІАМП) Руслан Бортник пояснив, що формат "всіх на всіх" не працює, тому що верифікувати всіх запитуваних полонених поки не вдається.

"Простими словами: Україна виставляє свій список людей, які захоплені в ОРДЛО. А Донецьк і Луганськ — свій список. При цьому протилежна сторона не підтверджує наявність у себе цих людей, — пояснює політолог. — Частина з цих людей, дійсно, не захоплена. Вони загинули, знаходяться десь в інших місцях, пропали без вісті. Частина — не хочуть повертатися з підконтрольній території на непідконтрольну або навпаки, тому що вже адаптувалися на новому місці".

Саме тому, зазначає Бортник, важливо, щоб "обмінні списки" верифицировала міжнародна організація, наприклад, Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

"Потрібно, щоб представники МКЧХ поспілкувалися з кожним з людей у списку, зрозуміли — людина хоче їхати на обмін або ні. Щоб перевірили можливі місця знаходження цих людей. Встановили — є вони там чи ні, — впевнений директор УИАМП. — Тільки МКЧХ або ОБСЄ можуть верифікувати цих людей. Щоб став можливим хоча б обмін всіх встановлених на всіх встановлених"".

Головна проблема, за словами політолога, полягає в тому, що "обмінна епопея" буде продовжуватися, поки не завершиться конфлікт. Людей будуть захоплювати знову і знову, поповнюючи так (цинічно) званий "обмінний фонд". А тому вкрай важливо, впевнений Бортник, прагнути до досягнення не тимчасового перемир'я, а довгострокового світу, частиною якого буде повернення тимчасово непідконтрольного Донбасу до складу України.

"Кремль не віддасть всіх полонених без політичних поступок"

Політолог Кирило Сазонов вважає, що обмін полоненими у форматі "всіх підтверджених на всіх підтверджених" дозволяє Москві розділити засуджених за політичними мотивами українців в Росії, полонених в Донецьку і політв'язнів у Криму.

"Було б наївно розраховувати, що Кремль відразу віддасть Україні всіх заручників без політичних поступок. У Росії всього два важеля тиску на нашу країну — це заручники і обстріли. Добровільно ні від одного з цих важелів Кремль не відмовиться — тільки в обмін на політичні поступки Києва. Так що питання обміну і перемир'я Москва буде постійно прив'язувати до амністії бойовикам і закону про особливий статус ОРДЛО", — упевнений Сазонов.

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій, політтехнолог Олексій Голобуцький нагадує, що Росія всіляко заперечує свою участь у конфлікті, намагаючись проводити пов'язані з ним "заходи" через фейкові донбаські республіки.

"Анонсований обмін полоненими між Києвом і Донецьком-Луганськом також укладається в цю стратегію. Мовляв, бачите, це внутрішньоукраїнський конфлікт. До того ж, це дозволяє РФ виглядати як би миротворцем, — говорить Голобуцький. — Ну і — хоч якесь досягнення після "нормандської зустрічі". Зовсім без результату було б погано не тільки для Зеленського, але і для Путіна".

"Зірвати обмін може воля президента РФ"

"Мотивацію Путіна важко зрозуміти – він диктатор, сам вирішує, що і коли робити. Не залежить, як той же Зеленський, від громадської думки. І якщо відчує, що йому вигідніше буде зірвати обмін полоненими (або зсунути терміни) — то так і зробить, — зазначає Голобуцький. – Наприклад, щоб виставити Зеленського слабким, не здатним відстояти прийняті "нормандської четвіркою" рішення. А Росія як би ні при чому. Це ж все – між Києвом і Донецьком, Луганськом. Втім, я думаю, що обмін все ж відбудеться. Путін вже отримав відповідні сигнали з ЄС і США про те, що досягнуті в Парижі мінімальні угоди повинні бути виконані. І що Росія несе за це відповідальність. Путіну потрібно вирішувати питання з наявними санкціями проти РФ. Навряд чи він захоче підставлятися під нові. Втім, як я вже зазначав, диктатор може прийняти будь-яке рішення, навіть невигідне для його країни, але вигідне особисто для нього".

Нагадаємо, після зустрічі в нормандському форматі президент України Володимир Зеленський зазначив, що обмін на першому етапі буде включати повернення українців, які перебувають на непідконтрольному Донбасі. За його словами, зможуть повернутися додому 72 людини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!