Головна Новини Політика внутрішня політика Вбивство Шеремета: експерти оцінили просування в розслідуванні
commentss НОВИНИ Всі новини

Вбивство Шеремета: експерти оцінили просування в розслідуванні

Українські силовики і влада заявили про розкриття "справи Шеремета" (журналіст Павло Шеремет був підірваний в автомобілі 20 липня 2016 року). Експерти розповіли виданню «Коментарі», чому це сталося саме зараз, а також - що може бути далі

13 грудня 2019, 10:51 comments8885
Поділіться публікацією:
Вбивство Шеремета: експерти оцінили просування в розслідуванні

Політолог, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Данило Богатирьов нагадав, що розкриття "справи Шеремета" президент України Володимир Зеленський анонсував ще 10 жовтня — під час свого 14-ти годинного прес-марафону.

"12 грудня результати розслідування були представлені громадськості. Думаю, час для їх презентації було вибрано заздалегідь, — зазначає Богатирьов. – Не з проста це сталося якраз після саміту "нормандської четвірки". Президенту зараз потрібна низка позитивних інформаційних приводів, які допомогли б зупинити тренд падіння його рейтингу. Це стає ще більш актуальним у світлі швидкого прийняття у другому читанні законопроекту про відкриття ринку сільгоспземель, що здатне нанести сильний удар по рейтингу глави держави і його партії. Розкриття вбивства Шеремета на цьому тлі показує Зеленського в якості керівника, який здатний вирішувати застарілі проблеми".

"Мета — відбілити Авакова"

Політичний аналітик Олександр Солонько зазначає, що коли при новому президенті у новому парламенті призначали в новий уряд старого міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, Зеленський запевняв, що випробувальний термін у того приблизно до кінця року. Якщо не покаже результатів — буде відправлений у відставку.

"На цьому тижні Зеленський взяв Авакова в Париж на "нормандський саміт". А вчора він особисто був присутній на брифінгу, на якому представники органів слідства та прокуратури розповідали про "справу Шеремета". Думаю, все це дуже показово, — каже Солонько. — І не випадково, саме зараз Аваков звітує про цю справу. Дуже зручно все співпало по часу. Очевидно, що йде кампанія з відбілювання самого Авакова. Можливо — з прицілом на його просування на пост прем'єр-міністра".

Про юридичну сторону справи (представлені докази тощо) поки говорити складно, вважає аналітик. Хоч у нього є питання щодо мотивів, а також по процесуальним діям щодо підозрюваних.

"Висновки можна буде робити за результатами: як просуватиметься справа, як воно буде розглядатися, не розвалюватися потім в суді. Але що воно стало частиною кампанії з відбілювання Авакова задля його подальшого перебування в українському уряді — це стовідсотково", — резюмує Солонько.

"Президента підставили"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш називає те, що сталося вчора, "шоу-розслідуванням".

"Це не має ніякого відношення до реальних слідчих дій. Все було організовано саме як шоу, — вважає експерт. — Зроблено величезний екран, у нього виступають з прапорами. Все відбувалося на сцені, у кожного — свої ролі: президент, представники слідчих органів, прокуратури, глава МВС. І все це — до засідання суду, коли ніхто ще не оголошений винним. Докази засновані на відео і на людях, які за ходою щось там визначають... Дуже сумнівні, як по мені, і мотиви і докази. Вже почали розкриватися "проколи". Так, одна з підозрюваних, як з'ясувалося, у день загибелі Шеремета була в зоні АТО".

На думку Богуша, ми бачимо стовідсотковий тиск на суд.

"Дуже круто підставили президента, як мені здається. Він не особливо зрозумів, у чому взяв участь, — продовжує політтехнолог. — Далі все погано – ми вже маємо падіння довіри до антикорупційних органів. А тепер ще більше буде падати довіра до правоохоронної системи, до судів, до спецслужб, до органів влади".

"Покарати, не дивлячись на статуси"

Експерт у питаннях національної безпеки і оборони Катерина Коваль вважає, що в розслідуванні вбивства Шеремета є кілька факторів.

"Ми пам'ятаємо, що президент Зеленський дав головам відомств список завдань, які повинні бути виконані до кінця року. І саме за результатами виконання цих завдань будуть прийматися рішення щодо того, чи залишаться ці особи і далі на своїх посадах, — пояснює Коваль. — І якісь результати роботи до кінця року, дійсно, потрібно показувати, враховуючи що у нас оновлені Кабмін, Верховна Рада... В тому числі – шукати відповіді на питання, які давно турбували наше суспільство, включаючи запит на розслідування багатьох справ. Не були розслідувані і покарані винні щодо подій на Майдані, пожежі в травні-2014 у місті Одеса, щодо багатьох інших злочинів".

Експерт підкреслює, що вже не вперше в якості виконавців підозрюються учасники ветеранско-волонтерського руху.

"Якщо ми подивимося на прізвища цих людей, то серед багатьох з них ми впізнаємо членів когорти п'ятого президента Петра Порошенка. І це — ще один поштовх для того, щоб проводилися фундаментальні розслідування, — вважає Коваль. — Якщо це — організована злочинна група, яка займалася схемами, і в тому числі, маніпуляціями в інформаційному полі, і якщо будуть незаперечні докази щодо винності даних людей, а також виходи на замовника, — мені б дуже хотілося, щоб наш новий генеральний прокурор діяв в інтересах нашої країни і ми дочекалися заслуженого покарання, не дивлячись на прізвища і статуси".

Експерт вважає, що найближчим часом ми дізнаємося про нові розслідування, у яких може так чи інакше звучать прізвище Порошенка.

"Думаю, що "справа Шеремета" — це одне з тих, деталі якого будуть публічно оприлюднені найближчим часом", — резюмує Коваль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!