Головна Новини Політика внутрішня політика Названа сума штрафу за ігнорування чиновниками української мови
commentss НОВИНИ Всі новини

Названа сума штрафу за ігнорування чиновниками української мови

Омбудсмен назвала штраф за публічне невикористання чиновниками української мови

16 грудня 2019, 10:45 comments4620
Поділіться публікацією:
Названа сума штрафу за ігнорування чиновниками української мови

Посадові особи, які відмовляються публічно використовувати українську мову, можуть бути оштрафовані. Про це розповіла уповноважений з захисту державної мови Тетяна Монахова, пише "Укрінформ".

Вона зазначила, що людина, яка публічно виступає як чиновник або дає коментарі представник влади, зобов'язана вживати державну мову, і якщо відбувається порушення норми закону, то буде виписаний штраф.

"Спочатку буде розглядатися скарга, проводитися роз'яснювальна бесіда, якщо ж це не допоможе, то доведеться виписати штраф, який варіюється від 700 неоподаткованих мінімумів (11 900 гривень, — ред.)", — сказала Монахова.

Як повідомляли "Коментарі", в Україні працюють майже 16,9 тис. шкіл, у яких навчаються 3,8 млн. учнів, при цьому в 9,4% навчальних закладів викладання здійснюється російською мовою.

У державних школах частка викладання українською досягає майже 90%, а російською – 9,2%. У приватних школах викладання в основному здійснюється російською мовою (55%), частка використання української мови тут 41,1%. Абсолютним лідером за кількістю україномовних шкіл є Рівненська область: там 100% таких шкіл.

Викладання українською в основному здійснюється в східних регіонах країни – в Харківській, Одеській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях.У Києві відсоток російськомовних шкіл становить 2,7%, україномовних – 97,1%.

За даними опитування Центру Разумкова, український назвали рідною мовою 68% громадян України, ще 14% вважають такою російську мову, а 17% – російську та українську в рівній мірі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!