Головна Новини Політика внутрішня політика Влада не розуміє тенденцій: експерти дали прогноз по Україні на 2020 рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Влада не розуміє тенденцій: експерти дали прогноз по Україні на 2020 рік

Експерти назвали події, які можуть бути позитивними для України у 2020 році

27 грудня 2019, 15:42 comments6183
Поділіться публікацією:
Влада не розуміє тенденцій: експерти дали прогноз по Україні на 2020 рік

Під новий рік прийнято робити прогнози. Видання "Коментарі" попросило експертів спрогнозувати, які провали і прориви можливі в Україні у 2020 році.

Буде розпродаж

Політичний аналітик Олександр Солонько, говорячи про провали-2020, не виключив, що таким може бути підтвердження нежиттєздатності політики нинішньої влади по Донбасу.

"Ми розуміємо, що російська сторона не зацікавлена в тому, щоб повернути Україні контроль над кордоном. Так що РФ буде надалі маневрувати і хитрувати, щоб не допустити якоїсь ясності в цьому питанні. Ставатиме все більш ясно, що "реінтеграція" як її подає Офіс президента України — це фейк, мильна бульбашка і не більше", — упевнений аналітик.

Провалом, на думку Олександра Солонька, буде і зміцнення позицій відверто проросійських сил в деяких регіонах як результат місцевих виборів-2020.

"Для Офісу президента провалом може стати Київ, де представники чинної влади ризикують не перемогти на виборах мера", — припускає експерт.

Останні показники падіння промисловості і недовиконання доходів держбюджету наштовхують аналітика на думку, що в 2020 році Україну може очікувати поглиблення економічних проблем і повний провал економічної політики влади.

"На цьому тлі буде посилюватися бажання продати якомога більше стратегічних ресурсів (земля, підприємства) на тлі нездатності створювати валовий дохід", — підкреслює Солонько.

За словами експерта, стане провалом і можливе призначення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова головою уряду.

"Це буде спростування концепції оновлення влади — і може загнати країну в серйозну політичну кризу", — застерігає експерт.

Серед можливих проривів (позитивів) Олександр Солонько називає:

- активізацію зовнішньої політики України з метою ослаблення позиції Росії, в тому числі, на енергетичному ринку (подальше створення проблем для "Північного потоку-2" і т. д.);

- якщо хвалена реорганізація податкової і митниці дасть результат (хоч в 2019 році їх робота була досить суперечлива);

- відсторонення від впливу на рішення олігархічних груп і звільнення від посад в державних структурах людей, що мають сумнівну репутацію (наприклад, Авакова, який провалив реформу поліції, і до якого купа питань з приводу резонансних справ);

- можливі вироки для топ-корупціонерів (але — обґрунтовані, а не політичні).

ЗЕкономіка і "добрий цар"

Політичний експерт Богдан Мірошников не бачить особливих можливостей для проривів.

"Ну, хіба що ми отримаємо чергову партію військової допомоги від союзників, можливо, збережемо безвіз і не скотимося в дефолт. Це буде реальним досягненням", — вважає Мірошников.

Серед потенційних небезпек (провалів) експерт називає зростання курсу долара (вже навесні) і дірки в бюджеті.

"Через низький курс долара експортери не заробили, а багато зазнали збитків. Вангую, що навесні курс спустять назад, щоб дати заробити експортерам. Але ці курсові гойдалки, ОВДП у гривні, величезні платежі по боргах Януковича-Тимошенко приведуть до різкого зростання курсу долара. Ціни поповзуть вгору — немає стримуючих факторів у вигляді конкуренції, вільної економіки і стабільного курсу валют", — вважає Мірошников.

Експерт вважає, що рейтинг влади продовжить падати на тлі економічної політики влади.

"Є ЗЕкономіка, яка заснована на оскаженілому популізмі, падаючих рейтингах і образі "доброго царя". Поки "зелена" команда не зрозуміла, що падіння рейтингу не зупинити. Цей процес незворотній. Не потрібно було загравати з настільки різношерстим електоратом", — переконаний Мірошников.

Стабілізець

Політолог Микита Трачук вважає, що 2020 рік багато в чому продовжить тренди 2019.

"Мова про продовження вибудовування нової архітектури влади, поступової демілітаризації (але не завершення) конфлікту в Донбасі, зниження військової риторики всередині країни, а також — чіткому дотриманню політичної лінії Порошенка на зовнішньому рівні (співробітництво з ЄС, НАТО і США), але — з обережною відлигою у відносинах з РФ, і продовженням помірної стабілізації в економічному плані", — прогнозує експерт.

Аналізуючи стан України на даний момент, Трачук не бачить особливих можливостей для якихось проривів у 2020 році (з питань війни і миру, економіці, etc), так само як передумов для серйозних провалів.

"Вікно можливостей щодо політичного вирішення конфлікту на Сході вже починає закриватися, і можна з високою часткою ймовірності сказати, що вирішено він найближчим часом не буде, — продовжує політолог. — Економічна ситуація (величезні борги, залежність від МВФ, піраміда ОВДП і падіння виробництва) також не має ніяких передумов до різкого поліпшення (втім, і до погіршення теж)".

Резюмуючи, Трачук зазначає, що 2020 рік, найімовірніше, стане головним для Зеленського і всієї нової влади.

"Чарівність, викликана виборчою ейфорією, покине людей остаточно, і дії влади почнуть оцінюватися раціонально і жорстко. У 2020 року ми побачимо, який реальний Зеленський — і яка його реальна підтримка в країні, — упевнений експерт. — Політично рік буде непростим (очікуються місцеві вибори), і опоненти влади не забудуть при кожному зручному випадку влаштувати скандал у парламенті або вивести людей на вулицю. Тим не менш, поки у Зеленського та "Слуг" високі рейтинги, я не прогнозую по-справжньому серйозної протидії з боку опозиції".

Трачук впевнений, що революцій, загострень на фронті і дефолту також не буде.

"2020 рік стане роком своєрідного "стабілізеця", коли жити в країні гірше в цілому не стане, однак і серйозного поліпшення якості життя також не відбудеться", — резюмував він.

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше аналітики JP Morgan дали прогноз зростання економіки України в 2020 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!