Головна Новини Політика внутрішня політика Новий глава НАЗК і його плани: експерти оцінили ідею автоперевірки декларацій та роботи з ДБР
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий глава НАЗК і його плани: експерти оцінили ідею автоперевірки декларацій та роботи з ДБР

Експерти проаналізували цілі роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, заявлені його новим головою Олександром Новіковим

16 січня 2020, 14:27 comments4586
Поділіться публікацією:
Новий глава НАЗК і його плани: експерти оцінили ідею автоперевірки декларацій та роботи з ДБР

Новий голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков вважає своєю метою на посаді повну автоматизацію перевірки декларацій. Він також має намір налагодити ефективне співробітництво з Державним бюро розслідувань (ДБР). Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці плани.

"Ініціатива автоматизованої перевірки декларацій – позитив"

Політичний експерт Андрій Єременко впевнений: будь-яка автоматизація чого завгодно точно збільшує прозорість, зменшуючи корупцію.

"Тож така ініціатива, навіть якщо буде втілена косо-криво (а так швидше за все і буде на початку) – позитив. Сам факт появи електронних декларацій зробив нашу владу більш прозорою. А автоматизована перевірка – ще один крок вперед, що здешевлює процес і зменшує вплив людського фактору, — підкреслює Єременко. – Так ефективність і рівновіддаленість НАЗК підвищиться".

Налагодити ефективне співробітництво НАЗК та ДБР також можливе в нинішніх умовах, вважає політексперт.

"До цього такої співпраці не було чисто через особисті амбіції керівників НАЗК та ДБР. Зараз, наскільки мені відомо, протистояння немає, а політична воля на співпрацю – є. Але тут все нестабільно: поміняються кадри, можуть прийти з новими амбіціями, може все змінитися", — резюмує Єременко.

"Результат співробітництва з ДБР буде залежати від двох структур"

Конфліктолог, політичний експерт Тетяна Лупова зазначає, що новий глава НАЗК вселяє довіру.

"Олександр Новіков справляє враження людини, яка знає, що робити. І вміє відповідати за свої слова. У нього є бажання все змінити — і є досвід. Тому думаю, автоматизація йому точно під силу", — вважає Лупова.

Що стосується співпраці з ДБР — ефективність буде залежати від двох структур, впевнена конфліктолог.

"У відповідь — має йти хід Держбюро. Наскільки я знаю, Новіков не співпрацював з жодною з політичних структур. Якщо так і залишиться, і він зможе утримати НАЗК незалежним — це буде добре. У нього є шанс стати ефективним керівником, якщо йому не будуть заважати", — зазначає Лупова.

"НАЗК повинна мати можливість змінювати законодавство"

Доктор політичних наук, директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко впевнений, що автоматизувати процес перевірки декларації слід було давно.

"Це не тільки спростить роботу НАЗК, зробивши її швидкою й ефективною, але й нівелює "закидання", що робота вручну нерідко призводить до того, що удари наносяться щодо певних людей", — пояснює представник МЦПД.

При цьому Петренко закликає пам'ятати, що НАЗК формує державну політику у сфері боротьби з корупцією. А тому – не повинен зосереджувати свою діяльність виключно на перевірці декларацій.

"У корупційній діяльності є два основних аспекти: перший – стимули (у тому числі — низька зарплата), другий – умови (прогалини в нормативно-правовій базі, які дозволяють стати корупції можливою). Тому один із важливих інструментів НАЗК – питання прогнозування та аналізу, — упевнений доктор політичних наук. — Пошук умов, які роблять можливими корупційні діяння. І викорінення цих умов. Тобто, НАЗК повинно мати можливість змінювати законодавство. Приміром, виходить на Кабмін з певними ініціативами, а той як суб'єкт законодавчої діяльності – буде вносити в парламент".

Раніше "Коментарі" писали, що уряд призначив голову НАЗК.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!