Головна Новини Політика внутрішня політика «Це віроломство»: у Рябошапки вирішили розслідувати загибель «кібргів» у ДАПі 5 років тому
commentss НОВИНИ Всі новини

«Це віроломство»: у Рябошапки вирішили розслідувати загибель «кібргів» у ДАПі 5 років тому

В Офісі генпрокурора вважають, що бойовики "ДНР" скористалися тимчасовим перемир'ям, щоб зміцнитися в районі ДАПа

24 січня 2020, 13:30 comments2243
Поділіться публікацією:
«Це віроломство»: у Рябошапки вирішили розслідувати загибель «кібргів» у ДАПі 5 років тому

Офіс генерального прокурора почав розслідування за фактом злочину проти бійців Збройних сил України в Донецькому аеропорту, який стався 20 січня 2015 року. Про це повідомляє прес-служба відомства.

Відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни, пов'язаних з умисним вбивством).

Відзначається, що прокурори знову вивчили матеріали кримінальних проваджень, які розслідує Служба безпеки України за фактами грубого порушення норм міжнародного гуманітарного права бойовиками терористичної "ДНР".

"Мова йде про детальне вивчення обставин підриву будівлі Донецького аеропорту, загалом по обороні ДАП розслідується понад сотня злочинів, скоєних учасниками терористичних організацій проти українських військовослужбовців. Було встановлено, що в діях бойовиків та їх ватажків наявні ознаки віроломства, що прямо заборонено статтею 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року", — пояснили в прокуратурі.

Зазначається, що 20 січня 2015 року бойовики запросили українських військових, які обороняли ДАП, для узгодження припинення вогню нібито з метою евакуації загиблих і поранених з поля бою. Але насправді вони використовували тимчасове перемир'я для отримання військової переваги і встановили вибухівку на елементи конструкції нового терміналу аеропорту, де знаходилися бійці ЗСУ. Після закінчення перемир'я терористи підірвали конструкцію терміналу, в результаті чого бетонні перекриття і стеля у кількох місцях терміналу обвалилися і українські військові опинилися під завалами.

В Офісі генпрокурора додали, що це другий факт віроломства у війні на Донбасі. Першим був Іловайський котел.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув'язнення.

Нагадаємо, бої за Донецький аеропорт між українськими військовими та проросійськими терористами і найманцями точилися з кінця травня 2014 року. Оборона тривала 242 дні, за що ворог назвав українських військових і добровольців, які утримували позиції, "кіборгами". Бойовики використовували тимчасове перемир'я для того, щоб замінувати термінал, де знаходилися бійці ЗСУ. Штурм українських позицій відбувся 20-21 січня 2015 року. За весь час боїв за аеропорт загинули понад 100 українських військових і понад 400 отримали травми. Деякі "кіборги" потрапили в полон до терористів. Втрати ворога були в кілька разів вище.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!