Головна Новини Політика внутрішня політика Конституційний суд скасував ліквідацію Верховного суду України
commentss НОВИНИ Всі новини

Конституційний суд скасував ліквідацію Верховного суду України

КСУ також скасував конкурс в новий Верховний суд

19 лютого 2020, 19:25 comments2977
Поділіться публікацією:
Конституційний суд скасував ліквідацію Верховного суду України

Конституційний суд визнав такою, що не відповідає Основному закону, ліквідацію Верховного суду України з дня початку роботи нового складу ВС, який був затверджений в рамках нового закону "Про судоустрій і статус суддів" від 2016 р. Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду.

Крім того, КСУ визнав незаконним конкурс на посади суддів нового складу Верховного суду. Згідно з рішенням, положення Конституції щодо оцінювання суддів мають бути регламентовані окремим законом, в якому повинні бути деталізовані процедура і критерії оцінювання.

У рішенні КСУ зазначено, що перейменування Верховного суду України у Верховний суд має передбачати автоматичне переведення суддів, оскільки юридичний статус судді Верховного суду не змінився. Та вилучення з повної назви слова "Україна" не може бути підставою для звільнення судді або переведення його на інше місце роботи, тим більше в суди нижчих інстанцій.

У зв'язку з цим КСУ постановив, що судді Верховного суду України мають здійснювати повноваження суддів Верховного суду.

Також такою, що не відповідає Конституції, була визнана норма про те, що суддя, який йде на пенсію без атестації, має право на менші виплати довічного грошового утримання. В КСУ вважають, що виплати судді у відставці мають бути відповідні винагороди чинного судді.

Як повідомляв сайт "Коментарі", Верховний суд оскаржить закони про судову реформу в Конституційному суді України, які були внесені президентом Володимиром Зеленським.

31 жовтня 2019 року Верховна Рада розблокувала підписання закону про судову реформи. 7 листопада закон вступив в силу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!