Амністія для активістів Революції Гідності: експерти розповіли чи можуть її скасувати і які можуть бути наслідки

Експерти розповіли про перспективи ініціативи скасування амністії для учасників Євромайдану

В. о. директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Ірина Венедиктова закликала скасувати закон, який передбачає амністію для активістів Революції Гідності, так як це нібито заважає розслідуванню злочинів, скоєних під час протестів. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чи можуть відзначити цю амністію, і чим це загрожує.

Амністію для учасників Євромайдану однозначно потрібно скасовувати

Народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євген Філіндаш вважає, що амністію для учасників Євромайдану однозначно потрібно скасовувати.

"Інакше розслідування розстрілів, що відбулися взимку - 2014 в центрі Києва, не буде завершено ніколи, – вважає аналітик. - До речі, найбільше скасування цієї амністії і доведення розслідування до кінця опираються ті, хто пролив більше всіх крокодилових сліз по "Небесній сотні". З кожним днем з'являється все більше інформації про те, хто і як насправді стріляв на Євромайдані. І виходить, що та бійня була вигідна, перш за все, тим, хто в результаті її прийшов до влади. А потім більше п'яти років гальмував розслідування цих злочинів".

При цьому Філіндаш не впевнений, що амністію скасують зараз, при цій владі.

"Вона багато в чому продовжує політику влади попередньої (в тому числі і щодо підтримки Євромайдану). Але рано чи пізно амністію обов'язково скасують, а "справи Майдану" доведуть до кінця", – вважає експерт.

На питання варто дивитися комплексно

Заклик Ірини Венедиктової скасувати закон про амністію для активістів Революції Гідності, слід розглядати у зв'язці з іншими не менш важливими інформаційними посилами, вважає політтехнолог Олександр Кондратенко.

"За останні шість років ми вперше підійшли до річниці подій на Майдані з неприкритою зміною риторики владної верхівки, – зазначає експерт. - При цьому, як і попередні п'ять років, продовжує затягуватися слідство. Винні у загибелі понад сотні українців не покарані. А головне, що тепер почнуть шукати сліди злочинів у лавах самих учасників Революції Гідності".

Кондратенко звертає увагу, що словосполучення "Революція Гідності" вигнано з інформаційного поля РФ визначенням "зміна влади в Україні".

"За допомогою різних інструментів Росія хоче нав'язати нам і цю "істину", точнісінько, як з "громадянським конфліктом" на Донбасі", - підкреслює політтехнолог.

На думку Кондратенка, якщо розкласти покроково стратегічні орієнтири даної кампанії, ось що виходить:

1. Кампанія з дискредитації добровольців запущена.
2. Кампанія з переслідування волонтерів запущена.
3. Початок розгортання інформаційної кампанії проти Майдану, а в разі скасування згаданого Закону - старт кримінальних переслідувань учасників Революції Гідності.

"Реванш проросійських сил і прагнення переписати історію подій 2014 року - передбачувана історія для тих, хто відстежує меседжі проросійських спікерів в українському інфополі", - впевнений політтехнолог.

Кондратенко наводить і хронологію подій:

1. Повернення колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут" Маринченко і Тамтура до Києва після їх обміну в рамках "нормандських домовленостей". Відкрите звернення до Президента Зеленського із закликом до нього, генпрокурора, депутатів Верховної Ради негайно скасувати закон про амністію майданівців і забезпечити "справедливе і неупереджене розслідування подій 2014 року за участю міжнародних спостерігачів та експертів".
2. Призначення адвоката президента-втікача Віктора Януковича - Олександра Бабікова - заступником голови ДБР.
3. Реєстрація скандального законопроекту Іллею Ківою.
4. Включення рупорів кремлівської пропаганди з даної теми (Андрій Портнов, Олена Лукаш, Анатолій Шарій). Активний розгін дезінформації, спрямованої на підтримку кремлівських наративів.
5. Виступ Ірини Венедиктової за скасування закону про амністію у ВР в річницю розстрілів.
6. Кульмінацією розпочатої роботи представників режиму Януковича із десакралізації і деміфологізації Майдану можна вважати заяву самого президента-втікача. У шосту річницю розстрілів у своєму зверненні він заявив про готовність допомогти президенту Зеленському "об'єднати країну".

"Хтось може подумати, що ознаки реваншу диктатури десь там тільки починаються, а представники режиму Януковича, створюючи нову реальність про події 2014 року, дійсно хочуть знайти винних. Але "Теорія великого реваншу" вже стала практикою, а тенденції розвороту, що намітилися, на 180 градусів шляхом переписування історії стає реальністю, – попереджає Кондратенко. - Що стосується подальшого розвитку подій, то у разі прийняття цього Закону, Ірина Венедиктова з в. о. голови ДБР буде обрана на "конкурсі" новим директором, а її заступник Бабіков особисто займеться активістами Революції Гідності".

Дискредитація учасників Революції Гідності

Політичний експерт Сергій Таран також вважає, що розмови щодо скасування закону, який передбачає амністію для учасників Євромайдану, є складовою тієї політики, яку зараз проводять під дискредитацію учасників Революції Гідності в очах українців.

"Складовими такої кампанії є призначення в ДБР Бабікова, який, будучи адвокатом Януковича, активно просував позицію свого підзахисного, що Революція Гідності була антидержавною змовою, переворотом, – підкреслює політексперт. - У цьому ж ряду - виклики на допити, дискредитація учасників Євромайдану, передача Росії "беркутівців", щоб обірвати зв'язки з можливими кремлівськими координаторами вбивств людей на Майдані. Тепер ось розмови про скасування амністії…"

Сергій Таран впевнений, що якщо зазначений закон скасують, це призведе до сумних наслідків для чинної влади.

"Якщо почнуть переслідувати учасників Революції Гідності, переписувати історію за "кремлівськими методичками", це призведе до серйозної дестабілізації в Україні, – вважає політексперт. - Свого часу загравання з Росією, не вміння чути свій народ, спроба диктатури довели владу Януковича до Євромайдану. Не хотілося б, щоб і нинішня влада щось почала розуміти лише після дестабілізації ситуації в державі".

Раніше "Коментарі" писали, що Ірина Венедиктова закликала скасувати закон, який передбачає амністію для активістів Революції Гідності, так як це заважає розслідуванню злочинів, скоєних під час протестів.

"Було вбито 78 мітингувальників і 13 міліціонерів. З точки зору справедливості, ми повинні пам'ятати і про 13 загиблих правоохоронців, які виконували наказ. Якщо накази були злочинними, потрібно притягнути до відповідальності тих, хто їх віддавав. Якщо ми хочемо справедливого і чесного розслідування, то цей закон потрібно скасувати", - сказала чиновниця.