Головна Новини Політика внутрішня політика Українська «оборонка» може втратити зовнішні ринки через кадри, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська «оборонка» може втратити зовнішні ринки через кадри, - ЗМІ

Президент має змінити свою кадрову політику у сферах оборони і безпеки, інакше, на думку журналістів, для українського ОПК настануть складні часи

27 лютого 2020, 18:54 comments3018
Поділіться публікацією:
Українська «оборонка» може втратити зовнішні ринки через кадри, - ЗМІ

В держконцерні "Укроборонпром" продовжуються звільнення професіоналів, які стояли біля витоків військово-технічного співробітництва та виходу виробників українського ОПК на зовнішні ринки, пише видання "Апостроф".

В даний час реальне управління держконцерном здійснює не Айварас Абромавічус, пишуть журналісти. Начебто контролює діяльність концерну Михайло Морозов, який займався міжнародною діяльністю "Укроборонпрому".

Морозов до розпаду СРСР служив у Першому управлінні КДБ СРСР, яке відповідало за зовнішню розвідку. Як стверджують журналісти, у той час він і познайомився і став вести справи зі студентом Донецького політехнічного інституту Мохаммадом Захуром, який приїхав до СРСР з Пакистану в 1974 році.

Автори матеріалу зазначають, що з 2002 року Михайло Морозов був директором державного спецекспортера "Прогрес". Через півроку після його призначення компанія підписує контракт на суму близько $94 млн на постачання до Пакистану танкових моторно-трансмісійних частин. Інтереси "Прогресу" перед керівництвом Пакистану лобіювала пакистанська фірма "TariqEnterprise", яка стала посередником в угоді. Після підписання контракту Морозов нібито провів оплату цій фірмі не через "Прогрес", а через підконтрольні Захуру компанії. Пізніше, як стверджують автори матеріалу, ця схема застосовувалась у всіх контрактах підприємств ОПК з Пакистаном.

А в цей час, як зазначає ЗМІ, новий глава "Укрспецекспорту" Вадим Ноздря призначає собі заступниками співробітників "Укрінмашу" Богдана Висоцького і Юрія Шрамка, які нібито є протеже Олега Гладковського.

У зв'язку з цим автори матеріалу прийшли до висновку, що нинішнє керівництво "Укроборонпрому" запустило процес скорочення кількості спецекспортерів. Спочатку, нібито мають залишитися "Укрспецекспорт" і "Спецтехноекспорт", які згодом планується штучно ліквідувати з об'єднанням в єдиний торговий будинок. Така схема, як зазначає ЗМІ, не дозволить українському ОПК працювати на деяких зарубіжних ринках, зокрема в Індії, де основним нашим конкурентом є Росія.

Журналісти припускають, що найближчим часом може відновитися співпраця з Пакистаном та буде здача позицій в Індії на користь РФ. За їх словами, існує загроза, що в "Укроборонпромі" будуть переважати особисті бізнес-інтереси, які з нібито некомпетентним керівництвом несуть загрозу українському ОПК у вигляді втрати зовнішніх ринків збуту аж до повного розриву відносин з окремими країнами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!