Головна Новини Політика внутрішня політика Українське мовлення на Донбас: експерти оцінили доцільність нового телеканалу
commentss НОВИНИ Всі новини

Українське мовлення на Донбас: експерти оцінили доцільність нового телеканалу

Запуск телеканалу для жителів окупованих територій Донбасу не залишився без уваги українських політологів

28 лютого 2020, 11:10 comments2695
Поділіться публікацією:
Українське мовлення на Донбас: експерти оцінили доцільність нового телеканалу

Українська влада запланувала запуск телемовлення на тимчасово окуповану частину Донбасу на 1 березня. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" думками щодо цієї ідеї.

Зазначимо, що телеканал іномовлення UATV, на базі якого планується запустити новий канал для окупованих територій, не звертався до національної ради з питань телебачення і радіомовлення за отриманням дозвільних документів.

Політичний експерт Андрій Єременко звертає увагу, що розмови про необхідність запуску такого каналу велися фактично з 2014 року, з початку окупації.

"Але пріоритетом минулої влади була швидше міжнародна політика, щоб "розрулювати" ситуацію там, – пояснює експерт. – Питання запуску каналу, так само як інформаційної складової взагалі відкладалося. Можна сказати, що минула влада усвідомлювала необхідність, але не пріоритетність такого виду спілкування з жителями тимчасово непідконтрольної території. Нова ж влада, оскільки сама вийшла з інформаційного середовища, поставила саме інформаційні аспекти на більш високий пріоритет. Тому все зрушилося з місця куди швидше".

Єременко підкреслює: судячи з різкої, хворобливої реакції на цю ініціативу з боку РФ і підконтрольних їй окупаційної влади, ми бачимо правильні і давно назрілі дії з боку офіційного Києва.

"Заради запуску телеканалу Україна пожертвувала іномовленням"

Медіаексперт Отар Довженко вважає ситуацію з цим каналом дуже дивною і навіть підозрілою.

"Фактично єдине, що про нього відомо – це назва (можна прочитати двома різними способами – як "Дім" і "Дом"). А також те, що до його запуску були причетні люди з телеканалу "112", що займаються неприхованою проросійською пропагандою, – зазначає Довженко. – Ще більш дивно те, що міністр культури, молоді і спорту Володимир Бородянський, який повинен якщо не керувати процесом запуску, то контролювати його, зізнався в інтерв'ю "Громадському", що не знав або не звертав уваги на залучення людей з "112". Інакше кажучи, цим процесом керував насправді не він".

Медіаексперт підкреслює, що старт довгоочікуваної і давно обіцяної, зокрема Зеленським і "Слугою народу", української (контр) пропаганди відбувається за сприяння представництва Кремля в Україні – медиакоманди Медведчука.

"Які цінності, які меседжі буде транслювати цей канал, в чому стане переконувати жителів окупованих територій, чому для того, щоб це організувати, найкраще підходять саме російські пропагандисти – немає відповіді", – зазначає Довженко.

Він нагадує, що від участі в проекті відмовилася Олена Трибушна, яка повинна була керувати новинами на новому каналі.

"Її пояснення причин не цілком зрозумілі. Але є явні натяки саме на те, що цінності людей, які будуть керувати новим каналом, – не проукраїнські, – говорить експерт. – Може, це задумка така – зімітувати проросійський канал (яких у нас і без того вистачає), а потім поступово додавати проукраїнські нотки?"

Отар Довженко підкреслює, що (контр) пропаганда – питання безпеки та оборони, її організація може і повинна бути не цілком гласної та прозорої.

"Хоча перед виборами Зеленський переконував (в тому ж ключі, що і "треба просто припинити стріляти"), що досить запустити російськомовний (чомусь вважається, що саме мова важливий) канал для окупованих територій, і всі місцеві жителі нам повірять, – нагадує експерт. – Але заради запуску цього каналу Україна пожертвувала іномовленням, яке, хоч і не була надто ефективним, але все ж – було і мало якусь свою аудиторію. Як мінімум позитивний комунікаційний ефект від запуску каналу повинен перекрити втрати (не кажучи вже про витрати, адже робиться це на бюджетні кошти). Було б спокійніше, якби хоча б небайдужої медійної громадськості пояснили, що відбувається".

"Жителі Донбасу мислять раціонально"

Голова "Інституту регіональної політики", співзасновник Гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес вважає ідею створення такого каналу не просто правильною, але і дуже запізнилою. А також підкреслює, що ключове – це реалізація.

"Ми досі не знаємо, як це буде виглядати. А деякі кадрові призначення спочатку були спірними, – зазначає експерт. – Такий канал потрібен був ще в 2014 році, максимум у 2016-м. Про це говорили багато хто з переселенців, що належать до експертного співтовариства. Але ми всі знаємо, з якою затримкою була створена комунікаційна стратегія по відношенню до ОРДЛО. До того ж, ефективність її вкрай сумнівна. Як і ідея, що можна спілкуватися з жителям ОРДЛО і не спілкуватися з керівництвом квазиреспублик".

За майже шість років з початку конфлікту на непідконтрольної частини Донбасу та в окупованому росіянами Криму вже нова влада пустила міцне коріння, пояснює Менендес. Там створено новий політичний контекст. І донести щось допомогою каналу буде вкрай складно.

"До того ж, – продовжує експерт, – Інтернет ніхто не забороняв. І якщо хтось хоче стежити за українськими новинами, може це робити без проблем. Плюс – десятки тисяч людей щодня перетинають лінію розмежування в обох напрямках".

З цими людьми, впевнений Менендес, можна і потрібно спілкуватися безпосередньо. Але держава цього не робить, тому що не може нічого запропонувати.

"Як людина з Донбасу, я знаю, що наші земляки мислять раціонально. Люди втомилися від солодких обіцянок, їм потрібні конкретні справи. А саме – покращення ставлення до жителів Донбасу, перспективи для регіону. Якщо заявили, що будуть робити хоча б з підконтрольній території вітрину, то потрібно це робити, – підкреслює Менендес. – Враховуючи вищевикладене, я скептично ставлюся до запуску каналу "для Донбасу". Тим більше, що до його створення не привернули експертів з Донбасу, лідерів думок, які займають помірну конструктивну позицію. Як не залучили їх до розробки загальної комунікаційної стратегії. А це – симптоматично".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!