Головна Новини Політика внутрішня політика Активність Яценюка і Гройсмана у медіа: чи можливе повернення у велику політику «збитих льотчиків»
commentss НОВИНИ Всі новини

Активність Яценюка і Гройсмана у медіа: чи можливе повернення у велику політику «збитих льотчиків»

Експерти оцінили шанси повернення в політику екс-прем'єрів Володимира Гройсмана та Арсенія Яценюка, які останнім часом активізувалися в медіапросторі

8 квітня 2020, 13:31 comments4401
Поділіться публікацією:
Активність Яценюка і Гройсмана у медіа: чи можливе повернення у велику політику «збитих льотчиків»

Останнім часом в медіа активізувалася "стара гвардія". Екс-прем'єри Володимир Гройсман та Арсеній Яценюк, ряд колишніх нардепів розповідають, як треба управляти державою, критикують діючу владу. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можливе повернення у велику політику "збитих льотчиків" – у тому чи іншому статусі.

"При певних розкладах може багато хто повернутися і навіть зайняти ключові посади"

За словами директора Агентства соціальних комунікацій Сергія Бєлашка, новітня українська історія знає чимало прикладів, коли люди, що ходили, здавалося б, з ганьбою, потім тріумфально поверталися в українську політику.

"Павло Лазаренко переміг зі своєю партією "Громада" на парламентських виборах в 1998 році, незважаючи на шквал негативу. Наталія Вітренко була вигнана з Соцпартії, але створила свій успішний політичний проект. Юлія Тимошенко була прем'єром у двох дуже різних урядах, а після в'язниці зуміла двічі провести в Раду свою партію. Віктор Янукович після прикрого програшу Віктора Ющенка в результаті "Помаранчевої революції", переміг на наступних президентських виборах, – нагадує Сергій Бєлашко. – Якщо копнути глибше, можна згадати неспроможного прем'єра Леоніда Кучму, який запевняв з парламентської трибуни, що буде робити все, що йому скажуть депутати, а потім став найуспішнішим українським президентом. При такому динамізмі українського політичного життя – шанс зайти на друге, а то і третє коло, є практично у кожного політика. При певних розкладах багато можуть повернутися і навіть зайняти ключові посади".

Говорячи про екс-прем'єрів Яценюка і Гройсмана, експерт зазначає, що вони, як і більшість інших "збитих льотчиків", в свій час розраховували використати Україну як стартовий аеродром, щоб відправиться в глобальну еліту.

"Ми пам'ятаємо, як Яценюк постив фото з Вашингтона, показуючи, що він нібито там – свій серед своїх. Але виявилося, що "туземні царьки" глобальної еліти цікаві тільки поки продають Батьківщину за "бусики", – зазначає Бєлашко. – Втім, Гройсман і Яценюк, при всьому їх цинізмі, на тлі шантрапи, яка прийшла в "монобільшість", виглядають запеклими інтелектуалами і політичними важкоатлетами. І не тому, що екс-прем'єри такі молодці. Просто ті, хто прийшов після них, виявилися в рази гіршими. На тлі Гончарука, на щастя вже не глави Кабміну, будь-який екс-прем'єр здається брилою. Я вже не кажу про реально успішних прем'єрів, якими, з моєї точки зору, були Віталій Масол, Віктор Ющенко та Микола Азаров".

"Гіпотетично можлива поява Гройсмана у новій владі як технічного міністра або віце-прем'єра"

Експерт Українського інституту політики, магістр державного управління Володимир Воля вважає гіпотетично можливим повернення Гройсмана. Але – не Яценюка.

"Справа в тому, що Яценюк протягом двох десятків років був на різних керівних посадах. Для антисистемно налаштованого електорату він – представник минулих політеліт, міцно асоціюється з ними. А саме проти цього проголосували українці на минулих парламентських виборах", – зазначає експерт.

Гройсман ж, за словами Волі, виглядає менш прив'язаним до "старих політиків". І у нього, вважає експерт, перспективи повернутися не остаточно минулим перебуванням у владі.

"Прем'єром Гройсман знову навряд чи стане. Дуже чітко він в умах виборців пов'язаний з командою Порошенка, хоч і відійшов від неї, і навіть був в останні місяці "прем'єрства" в "контрах" з п'ятим президентом, – зазначає експерт. – І все ж Гройсман асоціюється саме з минулою владою. Гіпотетично можлива його поява у новій владі як технічного міністра або віце-прем'єра. Але таке може бути реальним лише за дострокових парламентських виборах".

І те, підкреслює Володимир Воля, як самостійний політик Гройсман в Раду не пройде.

"Його самостійний похід на вибори ВР минулого літа не увінчався успіхом. Єдиний варіант – опинитися в списку партії, яка покаже високий результат на парламентських виборах, – пояснює експерт. – І в разі формування коаліції за участю цієї партії (бо та монобільшість-2 навряд чи можлива), ця політсила зможе претендувати на призначення своїх людей в Кабмін. Увійти до якрї може і Гройсман".

"Когось з колишньої команди цілком можуть залучити для роботи в Камбіні"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає вірогідним повернення "старої гвардії" в політику.

"Це показує ситуація з голосуванням закону про відкриття ринку землі. Монобільшості (яка все менш схожа на монобільшість) довелося вдаватися до підтримки "Європейської солідарності", "Голосу". Фактично – просити про допомогу конкурентів, – зазначає експерт. – На тлі політичної кризи у нас намітився і економічний. Невдоволення населення зростає, люди стрімко втрачають свої заощадження. Можливість стрімкого падіння рейтингу влади дуже висока. І президенту з вірною йому частиною команди доведеться кооперуватися з кимось з "не нових облич". Адже у "нових" команда запасних практично нульова. Потрібно шукати підтримку. У тому числі серед тих, хто здатний додати рейтинг і допомогти вийти з ситуації з високо піднятою головою".

Олег Вострих сумнівається, що це будуть Гройсман або Яценюк.

"Вибирати потрібно з фігур, які додадуть, а не заберуть, – пояснює експерт. – Потрібен аналіз. Думаю, відповідні експерти працюють вдень і вночі, щоб знайти компромісну фігуру, яка посилила б позиції Зеленського. У Мережі гуляє думка, що Порошенко може стати прем'єром. Але я в цьому сумніваюся. У той же час, когось з колишньої команди цілком можуть залучити для роботи в Камбіні. Це дасть шанс на об'єднання країни в умовах повного негативу і кризи в економіці. Але хто це може бути, сьогодні складно сказати. Фігура повинна додати позитивного іміджу президентові, підвищити пікіруючий рейтинг і не мати сильних політичних амбіцій".

Раніше "Коментарі" повідомляли, скільки українців довіряють Зеленському, Єрмаку, Шмигалю і Разумкову, згідно з опитуванням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!