Головна Новини Політика внутрішня політика ОПЗЖ профінансує дослідження епідеміологічної ситуації в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

ОПЗЖ профінансує дослідження епідеміологічної ситуації в Україні

Віктор Медведчук пропонує взяти на озброєння досвід Австрії в боротьбі з коронавірусом

21 квітня 2020, 12:01 comments1304
Поділіться публікацією:
ОПЗЖ профінансує дослідження епідеміологічної ситуації в Україні

"Опозиційна платформа – За життя" готова взяти на себе фінансування репрезентативних замірів рівня інфікованості українців коронавірусом, враховуючи унікальний досвід Австрії, і закликає владу підключити організаційні та медичні ресурси країни для спільного вирішення цієї вкрай необхідної задачі.

Про це заявив голова Політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук.

"Якщо виходити з того, що визначення числа хворих і  строків карантину – це питання тисяч (якщо не десятків тисяч) людських життів для нашого суспільства, десятків мільярдів гривень для економіки і строків повернення країни до нормального життя, то помилка у цій оцінці і передчасне зняття карантину можуть, на жаль, призвести до того, що події в нашій країні будуть розвиватися за сценарієм Італії або Іспанії, тим більше, що жити в карантині вічно теж не вийде", – акцентував увагу політик.

За словами Медведчука, всю складність прийняття рішень в умовах епідемії можна побачити на прикладі Японії.

"Здавалося б, ця держава чудово впоралася взимку, але почалася друга хвиля коронавіруса, і країна знову вводить режим надзвичайної ситуації, який був скасований не так давно. Тому вважаємо за необхідне, щоб рішення в ході епідемії приймалися максимально прозоро, продумано і обґрунтовано, спираючись на об'єктивні наукові дані, які відповідають найкращій міжнародній практиці", – продовжив народний депутат.

Медведчук констатував той факт, що в Україні робиться мізерно мало тестів. Однак, вважає він, навіть якщо б їх робили набагато більше, то все одно була б видна лише верхівка айсберга.

"Тому ми пропонуємо взяти на озброєння досвід Австрії, яка, крім масового тестування, проводить репрезентативні заміри рівня інфікованості населення з допомогою репрезентативних вибірок (як у дослідженнях державних статистичних відомств та соціологічних служб). Чому це дослідження уряду Австрії так важливо і чому воно унікально? Справа в тому, що жодна країна в світі не знає точно, скільки її громадян інфіковані COVID-19. Тестування, навіть найбільш масове, не дозволяє дати оцінку поширеності вірусу в популяції. Навіть такі успішні в масовому тестуванні країни, як Китай, Південна Корея, Росія, природно, не тестують репрезентативні вибірки населення", – пояснив Медведчук.

Тому, сказав парламентарій, просте кількісне нарощування числа тестів не дозволяє оцінити кількість хворіючих COVID-19 і тих, хто переніс це захворювання і видужав.

"І головне – динаміка кількості і частки позитивних тестів дуже важлива, але це все одно не істинний показник ходу епідемії. Простіше кажучи, 1 мільйон тестів, проведених невипадковим чином, для оцінки ситуації з поширеністю COVID-19 менш корисні для розуміння того, в якій точці знаходиться епідемія, ніж 2-5 тисяч тестів, але проведених за репрезентативною вибіркою. І тести по такій вибірці вже показали, що навіть в Австрії, яка набагато краще інших протидіє епідемії, число інфікованих COVID-19 в гострій фазі як мінімум вдвічі більше кількості зареєстрованих випадків", – повідомив Віктор Медведчук.

За інформацією нардепа, Австрія вже провела ПЛР-тестування репрезентативної вибірки з 1544 австрійців, відібраних по всій країні для того, щоб охопити всі соціальні та вікові групи.

"Результат цих досліджень став для австрійської влади інструментом моніторингу та контролю над епідемією. Ми впевнені, що така інформація вкрай необхідна і в нашій країні, щоб приймати ефективні рішення у боротьбі з коронавірусом. Ми готові взяти на себе фінансування такого дослідження і закликаємо владу підключити організаційні та медичні ресурси держави для спільного вирішення цієї вкрай необхідної проблеми в інтересах усіх громадян України. Звертаємося до президента України Володимира Зеленського з пропозицією, спрямовану на отримання об'єктивних даних щодо епідеміологічної ситуації в Україні", – підсумував народний депутат від ОПЗЖ Віктор Медведчук.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!