Головна Новини Політика внутрішня політика Прибрати Ситника: чи потрібно змінювати керівництво НАБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Прибрати Ситника: чи потрібно змінювати керівництво НАБУ

Експерти розповіли виданню «Коментарі», що за гра йде навколо контролю за НАБУ, і чи вирішиться офіційний Київ піти проти волі «західних партнерів»

30 квітня 2020, 11:14 comments2884
Поділіться публікацією:
Прибрати Ситника: чи потрібно змінювати керівництво НАБУ

Зе-команда намагається змінити законодавство по Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) в аспекті підстав для звільнення голови Бюро – Артема Ситника. У МВФ вже попередили, що це може стати проблемою для співпраці.

"Партнери або господарі"

Народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш вважає, що "західні партнери" в черговий раз демонструють, ким вони себе по відношенню до України насправді вважають – господарями, а не партнерами.

"Вони вже давно, не соромлячись, відкрито диктують нам, які закони і рішення приймати, кого і куди призначати або знімати, аж до бажання підім'яти під Захід реформу спецслужб і під соусом західної моделі угробити систему безпеки країни. Зокрема, Захід продавив в свій час і створення НАБУ, і призначення його директором саме Артема Ситника", – зазначає Євген Філіндаш.

На думку експерта, для Заходу і його агентів впливу – "грантоїдів", цінний не сам по собі Ситник, який нічим, крім скандалів, на своєму посту не відзначився.

"Для них важлива можливість безперешкодно, не питаючи думки "тубільців", розпоряджатися у тих питаннях, які вони вважають для себе важливими. А питання роботи правоохоронної системи, безумовно, належать до таких, – говорить Філіндаш. – Та захист Ситника, і наприклад, пристрасне бажання "грантоїдів" взяти під свій контроль майбутню реформу СБУ, для чого вони піддають критиці запропонований самою СБУ та Офісом президента законопроект про реформу, можна пояснити саме цим".

Директор УЦСА впевнений: незалежна, суверенна держава не може дозволяти такого нахабного диктату по відношенню до себе.

"І українська влада зобов'язана відстоювати національні інтереси своєї держави, а не інтереси МВФ, Сороса і його "соросят" або кого б то не було ще. І в питанні НАБУ і Ситника, і у всіх інших питаннях", – підкреслює Євген Філіндаш.

"Ситник не впорався із завданнями"

На думку політолога Петра Охотіна, проблема в тому, що перебування Артема Ситника на посаді директора НАБУ після низки скандалів і без відчутної ефективності дискредитує ідею боротьби з корупцією в очах громадян.

"Погодьтеся, якщо б Ситник підвісив на гачок топ-корупціонерів, то заяви МВФ ми б сприймали як підтримку національних інтересів України, – зазначає політолог. – Мені не подобаються слова на кшталт "зовнішнє управління" в контексті заяви МВФ. Швидше, Ситник просто є зрозумілим для тієї частини західного істеблішменту, яка зараз висловилася в підтримку директора НАБУ".

З іншого боку, нагадує експерт, саме українська влада несе відповідальність за те, що держава залежить від траншу МВФ.

"Слабка економіка – наслідок корупції. Артем Ситник точно не впорався із завданнями, – зазначає Петро Охотін. – На мою думку, антикорупційні активісти в Україні повинні були висунути і підтримати нового кандидата на пост директора НАБУ, а не лобіювати Ситника перед міжнародними організаціями".

"Президента ставлять на розтяжку"

Директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк вважає, після внесення Ситника до реєстру корупціонерів – дороги назад (можливості очолювати НАБУ), начебто, вже немає. Але в Україні все можливо...

"Масла у вогонь підливають досить досвідчені юристи, які вже публічно звернули увагу на невідповідність ряду пропонованих норм (зокрема, передбачають звільнення директора НАБУ з посади, якщо на нього протягом останнього року накладалося адмінстягнення за правопорушення, пов'язане з корупцією) з законом про НАБУ. Таким чином, президента в черговий раз ставлять на розтяжку: між бажанням певних груп прибрати Ситника – і необхідністю лавірувати між вимогами західних партнерів, – зазначає експерт. – Що стосується цінності Ситника, вона, як мені здається, тільки одна – в його керованості. Думаю, всім зрозуміло, – ким".

Що стосується звинувачень на адресу Ситника (відпочинок за чужий рахунок), то вони – далеко не найгучніші. А, значить, їх можуть спустити на гальмах, вважає Михайло Железняк.

"Такі звинувачення легко можуть "загубитися". Особливо на тлі останніх подій, – підкреслює експерт. – До того ж, їх зручно трактувати як спробу дискредитувати роботу НАБУ".

На думку Залізняка, закон, який зараз намагаються провести, щоб мати можливість знімати директора НАБУ навіть за адмінпорушення, навряд чи зможуть прийняти.

"Позначиться тиск – і всередині країни, і ззовні. Мій прогноз – для Ситника все обмежиться адмінштрафом", – резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про звільнення керівника Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з посади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!