Головна Новини Політика внутрішня політика Іван Слободяник: Фермери проти квот на імпорт добрив та монополізації ринку в інтересах Фірташа
commentss НОВИНИ Всі новини

Іван Слободяник: Фермери проти квот на імпорт добрив та монополізації ринку в інтересах Фірташа

Слободяник закликає вирішити питання з квотами на імпорт мінеральних добрив

25 травня 2020, 18:12 comments2458
Поділіться публікацією:
Іван Слободяник: Фермери проти квот на імпорт добрив та монополізації ринку в інтересах Фірташа

Введення квот на мінеральні добрива завдасть удару по аграріям і простим українцям, вважає голова об'єднання "Агро-Продовольча Рада" i голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

"Бачимо чергову спробу монополізації ринку мінеральних добрив на догоду одному гравцеві нібито з "благими намірами" захисту національного виробника. Робиться це за допомогою Міжвідомчої комісії з питань міжнародної торгівлі через введення квот", — попереджає Слободяник про наслідки монополізації ринку мінеральних добрив України.

За словами голови, в 2010 році група OSTCHEM олігарха Дмитра Фірташа за допомогою грошей "Газпромбанку" купила 4 приватних виробника мінеральних добрив і змогла завести лояльний менеджмент на 2 державних заводу. Крім того, були створені штучні бар'єри для імпорту добрив України.

В результаті компанії Фірташа отримали монополію на українському ринку мінеральних добрив, після чого ціна на добрива в Україні зросла на 30-40% порівняно з сусідніми країнами.

Також Слободяник розповів, що кілька років тому були зроблені перші кроки в лібералізації ринку мінеральних добрив, що призвело до появи на цьому ринку інших гравців: Туреччини, Болгарії, Польщі, Литви, Марокко та інших країн. Це створило конкуренцію і знизило вартість добрив і собівартість сільськогосподарської продукції.

"Ми не проти підтримки вітчизняного виробника. Але такі кроки повинні робити зважено, за встановленим планом і з певними заходами з модернізації українських підприємств, що виробляють мінеральні добрива. В іншому випадку ніхто не гарантує, що це не буде чергова виїмка з кишень аграріїв і кінцевих споживачів на догоду одній олігархічнiй групi", — коментує Слободяник.

Об'єднання "Агро-Продовольча Рада" та Всеукраїнський конгрес фермерів закликають президента Володимира Зеленського, голову Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі і генерального прокурора Ірину Венедиктову втрутитися в ситуацію.

Нагадаємо, стали відомі подробиці зустрічі аграріїв з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем на тему розвитку фермерства в Україні. Почула влада проблеми, які турбують фермерів: озвучено результат зустрічі з прем'єром.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!