Головна Новини Політика внутрішня політика Герус звернувся до СБУ та Антимонопольного комітету з проханням розслідувати маніпуляції на енергоринку
commentss НОВИНИ Всі новини

Герус звернувся до СБУ та Антимонопольного комітету з проханням розслідувати маніпуляції на енергоринку

Масштабний обвал ціни на енергоринку можна було створити лише шляхом змови. Герус вважає, що це зробив той, хто має потужну владу на енергоринку

26 травня 2020, 17:58 comments2169
Поділіться публікацією:
Герус звернувся до СБУ та Антимонопольного комітету з проханням розслідувати маніпуляції на енергоринку

Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус звернувся до Антимонопольного комітету та СБУ з проханням провести розслідування дій учасників енергоринку, які призвели до обвалу ціни електроенергії 25 і 26 травня, а також перевірити можливі маніпуляції з заявками на купівлю і продаж електроенергії. Про це нардеп повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Останні дні на ринку електроенергії відбуваються масштабні маніпуляції. З заявок на купівлю на ринку на добу вперед" зникло більше 20 000 МВт-год або близько 30% ринку, і це вилилося ціну. У понеділок-середу ціна впала на 35% порівняно з минулим тижнем", — заявив Андрій Герус.

"Судячи за масштабністю подій, такі дії можуть бути вчинені тільки найбільшим учасником ринку, який контролює (а) великі енергопостачальні компанії, які купують електроенергію, (б) генеруючі компанії, які продають. Тобто таке може зробити тільки той, хто має потужну ринкову владу на ринку електричної енергії", — пояснює Андрій Герус.

Політик вважає, що такий масштабний обвал ціни на ринку з одного боку є явною маніпуляцією і зловживанням, щоб неринковими спосіб створити фінансові проблеми іншим учасникам ринку (конкурентів). А з іншого боку, вже найближчим часом це, ймовірно, буде використано для нових медіа-атак, мовляв, "влада довела область до глибокого енергетичного кризи".

"Обвалити ціну якісь просто звичайні трейдери не можуть, а ось один великий трейдер-"немонополист" може. Я виступаю проти неринкового падіння ціни, так само, як і проти неринкового зростання ціни, тому обидва випадки – це ознаки змови і зловживання монопольним становищем", — резюмує народний депутат.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!