Головна Новини Політика вибори Дострокові вибори в Україні: що може підштовхнути Зеленського розпустити парламент
commentss НОВИНИ Всі новини

Дострокові вибори в Україні: що може підштовхнути Зеленського розпустити парламент

"Коментарі" разом з експертами розбирали можливі причини дострокового розпуску Верховної Ради

21 травня 2020, 14:10 comments2489
Поділіться публікацією:
Дострокові вибори в Україні: що може підштовхнути Зеленського розпустити парламент

Президент України Володимир Зеленський заявив, що він не розпустить парламент, поки той голосує за важливі для країни законопроекти і не лобіює інтереси олігархів. Які шанси, що нас чекають дострокові парламентські вибори, і що їх може спровокувати крім волі президента, експерти розповіли виданню "Коментарі".

Дострокові парламентські вибори малоймовірні

Зараз політична ситуація в країні склалася таким чином, що ймовірність проведення дострокових парламентських виборів малоймовірна, вважає політичний експерт Дмитро Фучило.

"Ключові закони – "банківський" і "земельний" – під особистим контролем презедента Зеленського прийняті. Таким чином, відкрито шлях до отримання траншу від МВФ. Керуючись цією обставиною, Володимир Олександрович на прес-конференції заявив, що не буде розпускати Верховну Раду ІХ скликання. Та й так зрозуміло, що кращого результату і представництва очікувати не доводиться, – зазначає Дмитро Фучило. – Тому перевибори найближчим часом проходити не будуть. А ще – тому що в частині IV статті 90 Конституції України зазначається: Повноваження Верховної Ради України, обраної на позачергових виборах, які ... не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання". Нинішній склад парламенту, нагадаю, обрали (достроково) 21 липня 2020 року.

Зрозуміло, волі гаранта Конституції на розпуск Ради поки немає. Але спровокувати розпуск парламенту, крім волі президента, може сама ВР, вважає політексперт.

"Новообрана Рада протягом одного місяця з початку своєї каденції повинна сформувати коаліцію депутатських фракцій відповідно до статті 83 Конституції, тим самим підтвердивши працездатність вищого законодавчого органу, – говорить Дмитро Фучило. – Якщо "більшість" (коаліція) не сформована – це може стати підставою для президента завити про дострокове припинення повноважень парламенту і оголошення дострокових виборів. Також нагадаю, що головним завданням роботи Верховної Ради, для функціонування державної системи в цілому, є призначення прем'єр-міністра України персонального складу Кабміну. Якщо хоч одна з цих умов не була реалізована, це, знову ж таки, є підставою для президента розпустити парламент. Як і якщо протягом 30 днів однієї чергової сесії пленарні засідання не можуть розпочатися. Тобто, якщо протягом цього періоду не набралося кворуму депутатів для прийняття законів (або за певним інших причин)".

У часи незалежності України дострокове припинення повноважень Верховної Ради здійснювалися вже тричі, нагадує експерт:

- Віктором Ющенком в 2007 році (посилаючись на статтю 90 Конституції, після тривалої політичної кризи в країні і протиборства з Віктором Януковичем);
- Петром Порошенком у 2014 році (розпустив парламент, посилаючись на відсутність коаліції у відповідності зі статтею 83 і 90 цієї Конституції);
- Володимиром Зеленським у 2019 році (також заявив про відсутність коаліції).

"Розпуск парламенту – надзвичайно відповідальний крок. Він залежить від політичної волі істеблішменту або гострої кризи в країні і суспільстві, коли народ просто не довіряє своїм обранцям із загальним зниженням довіри до всієї влади в цілому, зазначає Дмитро Фучило. – Маніпуляції у цьому процесі є невід'ємною складовою механізму. На жаль, Конституційний Суд, який має виключне право трактувати положення Конституції, часто йде "на повідку" у чинної влади, і намагається довести свою вірність шляхом прийняття "потрібних" рішень. І це реальність усього періоду його існування... І хоч зараз ризику дострокового припинення повноважень Верховної Ради немає, однак внутрішньовидова боротьба всередині монобільшості все більше загострюється. І на тлі цього ймовірність розпуску парламенту в майбутньому зберігається. Як ми розуміємо – було б бажання, а причина знайдеться, що було продемонстровано в минулому році".

Дострокові парламентські вибори: все розвалюється

Експерт Українського інституту майбутнього Ростислав Смирнов схиляється до того, що нас неминуче чекають дострокові парламентські вибори.

"Партія "Слуга народу" не несе в собі ніякої чіткої ідеології. У неї немає загального концепту. Були набрані люди з різних таборів впливу. Вони ще й дробляться на групи, підгрупи. Біля Офісу президента – свої, у певних кланів – свої. Зараз поки Зеленський ще сильний (всі бачать його рейтинг, всі розуміють, що все тримається на ньому), з дуже важливих питань не йдуть масово йому наперекір. Хоч ми вже бачимо, що все частіше монобільшість не може самостійно нічого проголосувати. А Зеленському періодично доводиться особисто приїжджати в Раду і тиснути своїм авторитетом", – каже Ростислав Смирнов.

Але монобільшість, підкреслює експерт УІБ, все більш явно сиплеться.

"Відколюються то один, то інший шматок від цього зовсім не моноліту, – зазначає Ростислав Смирнов. – Міністрів призначити не можуть, за Саакашвілі знайти голоси не зуміли. Все частіше доводиться користуватися підтримкою інших фракцій, об'єднань, позафракційних нардепів. Розбрату багато, багато груп впливу. Тому і я, і більшість експертів, з якими спілкуюся, впевнені – дострокові парламентські вибори неминучі. І, швидше за все, про це оголосять вже цього року".

Дострокові парламентські вибори: умови

Політичний експерт Сергій Таран вважає, що дострокові парламентські вибори може спровокувати різке падіння рівня довіри до влади. Чого, схоже, не уникнути.

"Рейтинги і так знижуються. Але все стане ще гірше, коли пройде рік з дня набрання Зеленським необмеженої влади. Це сталося наприкінці літа-2019, коли він отримав підконтрольні парламент і уряд, – нагадує Сергій Таран. – Так що ще приблизно до осені у нього буде достатньо високий рейтинг довіри. А тому підуть проблеми. І коли влада почне стрімко втрачати довіру, президент може піти на достроковий розпуск парламенту, аби "спустити пар", відвести удар від себе і перекласти всю відповідальність на ВР. Це може відбутися протягом року-двох. Але навряд чи цього року".

На думку політексперта, Зеленський в певний момент просто постане перед вибором: дострокові вибори парламенту або президента.

"Припускаю, він віддасть перевагу розпуску Ради, – каже Сергій Таран. – А привід не має особливого значення в країні, де закон став досить умовним поняттям".

Нагадаємо, вчора президент скликав велику прес-конференцію та майже 3 години відповідав на питання журналістів. Портал "Коментарі" за допомогою експертів розібрав найбільш яскраві моменти заходи, а також проаналізував підсумки діяльності Зеленського на чолі держави.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!