Головна Новини Політика зовнішня політика Експерти прогнозують, чию сторону займе Ізраїль в російсько-українському конфлікті після зустрічі Нетаньяху із Зеленським
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти прогнозують, чию сторону займе Ізраїль в російсько-українському конфлікті після зустрічі Нетаньяху із Зеленським

Існує думка, що з приходом Зеленського, відносини України з Ізраїлем мають шанси на зміцнення

19 серпня 2019, 09:35 comments4634
Поділіться публікацією:
Експерти прогнозують, чию сторону займе Ізраїль в російсько-українському конфлікті після зустрічі Нетаньяху із Зеленським

Вчора ввечері до Києва вперше за останні 20 років прибув прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху для проведення офіційного візиту у президента України Володимиром Зеленським.

До прибуття Нетаньяху прикута увага ЗМІ та експертів, адже відносини двох країн в останні роки перебувають в певній напрузі.

Причин для цього достатньо: в минулі роки Україна не підтримала Ізраїль в декількох ключових для нього питаннях на Радбезі ООН і не визнала його суверенітет над Голанськими висотами. Ізраїль з відповіддю не забарився.

Для початку Нетаньяху скасував візит українського прем'єра Володимира Гройсмана в Ізраїль. Пізніше політичні проблеми у відносинах двох країн перекинулися і на інші напрямки — ізраїльські правоохоронці розгортали цілі літаки українців на своєму кордоні.

З приходом до влади Володимира Зеленського може статися потепління, переконані експерти, а деякі ЗМІ навіть пишуть про можливість посередництва Ізраїлю в конфлікті між Україною і Росією.

Деякі ізраїльські ЗМІ, наприклад Jerusalem Post, переконані, що головна мета візиту Беньяміна Нетаньяху в українську столицю — це боротьба за ізраїльських виборців, які є репатріантами з пострадянського простору або їх нащадками. Ці голоси можуть дозволити уряду Нетаньяху зберегти владу і свої позиції в майбутній коаліції.

Українські експерти теж пов'язують цей візит з виборами в Ізраїлі, але не очікують, що він принесе прорив у відносинах двох країн.

Під час зустрічі Зеленського і Нетаньяху можуть обговорювати ряд політичних і економічних питань. Серед найважливіших — зона вільної торгівлі між країнами. Адже для вступу в силу цієї угоди не вистачає тільки її ратифікації парламентом Ізраїлю. Це може зробити у вересні вже новообраний Кнесет.

Оглядачі припускають, що на зустрічі сторони можуть також обговорити ймовірність посередництва Ізраїлю в конфлікті між Росією та Україною, а також перенесення посольства України з Тель-Авіва до Єрусалиму. В останньому випадку — Ізраїль відкрито заявляв про те, що сподівається на такий крок Києва.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло про те, що зустріч лідерів України та Америки анонсована на вересень і вже фактично погоджена.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!