Експерти розповіли про битву за комітети в Раді

Переможці виборів хочуть зберегти за собою якомога більше повноважень, вважають політологи

Новий парламент ще не заробив, а пристрасті уже киплять. Зокрема, йде битва за комітети Верховної Ради. Своїми прогнозами щодо цих баталій з виданням "Коментарі" поділилися експерти.

"На даний момент відомо, що в партії "Слуга народу" мають намір об'єднувати комітети, - відзначає аналітик, фахівець з політичного PR в ToShoNado.Agency Андрій Попов.

За його словами, цю позицію вони озвучували і 15 серпня на засіданні підготовчої депутатської групи, яка підтримала скорочення кількість комітетів з 27 до 23, плюс ліквідацію комісії з приватизації. 19 з них нібито вони хочуть зберегти за собою. Приблизний список кандидатів повинні начебто оголосити 19 серпня, але треба розуміти, що остаточне рішення буде прийнято тільки на засіданні Верховної Ради".

Також він нагадав, що раніше було заявлено, що принцип формування комітетів буде не квотним, як раніше, а "професійним".

"Як це буде виглядати на практиці дізнаємося, коли оголосять список з персонами. Переконаний, що список не буде фінальним - як це характерно для "Слуг народу", вони подивляться на реакцію суспільства і зарубіжних партнерів", - говорить експерт.

Він зазначив, що головний висновок з усього цього процесу з комітетами - переможці виборів мають намір зберегти за собою якомога більше повноважень, одночасно знизивши вплив комітетів у ВРУ, замінивши паралельною системою депутатських груп.

"Всі ми пам'ятаємо, які "баталії" траплялися в комітетах Ради минулого скликання, що, до того ж, призводило до затримок у прийняття законів. Нинішня ситуація показує, що Дмитро і Володимир Разумков Зеленський мають намір збудувати централізований "конвеєр" по прийняттю рішень, щоб знизити вплив інтересів окремих осіб або депутатських груп, - пояснює аналітик.

"Цей підхід підтверджує і принцип поділу фракції "Слуга народу" на групи в кілька десятків депутатів з лідером, свого роду "десятником", який буде стежити за процесом голосування. Це по суті вертикально-інтегрована система контролю над депутатами, де думка самих депутатів буде грати далеко не найголовнішу роль. Особливо це помітно на тлі обіцяного позбавлення їх недоторканності та можливості відкликання", - зазначив він.

Попов підкреслює, що не здивується, якщо виявиться що подібним чином влаштована система контролю сценаристів у "Кварталі 95".

"Там такий "конвеєр" дав хороший результат, але як це буде у законотворчості - поки не беруся оцінювати ні добре, ні погано т. к. це новий для країни досвід. Особливо серйозий опір передбачаю у самовисуванців, які мають якийсь рейтинг і впізнаваність і без партійного бренду. Також сумніваюся, що скорочення комітетів дасть реальну економію, бо зросте вплив підкомітетів і депутатських комісій. Перше засідання вже скоро – подивимося як піде справа", - зазначив експерт.

Битва за комітети вже, в принципі, виграна, вважає політичний експерт Світлана Кушнір.

"Партія "Слуга народу" наполягає на 22 комітетах. З комітетом з питань тимчасово окупованих територій та реінтеграції, який хоче очолити "Опозиційна платформа – За життя", загальна кількість комітетів може скласти 23, - пояснює Кушнір. "Ми пам'ятаємо засідання підготовчої групи, на якому права ветеранів (створення комітету який підлягає ліквідації нещодавно створеного профільного міністерства) намагалися відстояти представники "Європейської Солідарності". Їх побажання, наскільки розумію, були враховані. Нічого не стоїть у тому ж комітеті з соцполітики створити підкомітет у справах ветеранів".

Експерт закликає звернути увагу на важливий момент.

"Мова про співпрацю з профільними комітетами міністерств ВР. Роздача портфелів по комітетам і подкомитетам, а також роздача портфелів в міністерствах раніше була предметом коаліційних угод. А в цей раз ми маємо монобольшінство – "Слуги народу" ні з ким нічого ділити не треба", - пояснює експерт.

"У цій ситуації, як раніше заявляв лідер СН Дмитро Разумков, з'являється можливість для старту політреформи - тлумачення в законі взаємодії комітетів та міністерств і інших важливих моментів", - каже вона.

"Виникнуть питання щодо пропорційності представництва всіх депутатів і усіх фракцій у комітетах, - продовжує Кушнір. - У нас зараз 20 депутатів партії "Голос", а комітетів буде 22-23. То є, деякі комітети представники "Голоси" не потраплять. Це в якійсь мірою - обмеження прав громадян, які делегували своїх представників відповідні повноваження... Щоб таких колізій не виникало, є зараз вікно можливостей написати новий законопроект ( або внести зміни в закон про регламент ВР), розпочавши політичну реформу".

Також він розповів про те, хто може бути головою Апарату ВР.

"Це повинен бути професіонал, готовий реагувати на виклики часу, - підкреслює Світлана Кушнір. - Хотілося б, щоб ми не спостерігали депутатського спаму, яким відзначився парламент восьмого скликання, який видав гора величезну кількість законопроектів, малий відсоток яких реально був потрібен країні і реально заробив".