Головна Новини Політика зовнішня політика Експерти допускають, що в Україні законопроект про обличителях може принести непогані результати
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерти допускають, що в Україні законопроект про обличителях може принести непогані результати

На думку експертів, дана практика щодо існує в США

22 серпня 2019, 11:09 comments1754
Поділіться публікацією:
Експерти допускають, що в Україні законопроект про обличителях може принести непогані результати

Партія "Слуга народу", яка має монобольшінство у парламенті нового скликання, має намір прийняти законопроект про обличителях. Згідно йому людям, які викрили корупціонерів, будуть платити 10% від завданих державі збитків. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думкою щодо таких планів.

"Тема ця стара і розробляється давно. Про це говорили ще коли Порошенко став президентом, якщо не раніше. Очевидно, що крок буде популярний, що тема "зайде". Але вона ж стане причиною скандалів", — впевнений політичний експерт, соціолог Андрій Єременко.

Андрій Єременко навів такий приклад: " Активісти "накопали", що такий-то людина – корупціонер. Зібрали певний матеріал, понесли в відповідну інстанцію. Там за справу взялися, а потім... заявили, що цих доказів недостатньо. Викривачі йдуть скривдженими і починають розганяти "зраду".

"Але інформаційний ефект, звичайно, буде. Правда, побороти топ-корупцію навряд чи вийде. Як боротися з нею не знає, мабуть, ніхто. Втім, звичайним людям заважає не топ-корупція, а умовний поліцейський або дрібний чиновників, які вимагають хабар. І якщо вдасться побороти корупцію на цьому, нижчому, рівні, а також у наступному ешелоні, жити стане легше".

Експерт вважає, що в якійсь мірі це зменшить і топ-корупцію, яка також годується з "дрібниць": та підсумовується і йде "наверх".

"Сама ініціатива хороша, хоч і не ноу-хау. Подібну систему взаємовідносин між громадянами і правоохоронними органами використовують, наприклад, в США. Говорити про щось конкретне важко, поки не побачимо тексту законопроекту. Можу припустити, що мова піде про внесення відповідних змін в цивільний кодекс", — каже політичний експерт Олександр Антонюк.

За його словами, з точки зору громадського контролю це може бути непогана опція. Як і з точки зору побудови структури агентурної правоохоронцями.

"Але у кожної медалі дві сторони. І важливо, щоб цей інструментарій не став способом рекету урядовців або людей, які мають ставлення до системи управління державою", — підкреслює політексперт.

За словами експерта, щоб в законопроекті чітко прописали, коли саме викривач корупціонерів зможе отримати належні йому "призові". Швидше за все, відзначає експерт, це стане можливим після винесення обвинувального вироку.

"Це цілком робоча система в розвинених країнах. Як буде організований процес у нас, можна буде сказати лише після ознайомлення з текстом законопроекту, а також після того, як будуть створені перші прецеденти, — зазначає експерт. – У будь-якому випадку, спочатку це буде досить дискусійне питання. Так що важливі чіткі роз'яснення, а також, щоб все було в правовому поле".

Як повідомляло видання "Коментарі", президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з директором Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артемом Ситником та керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назаром Холодницьким закликав їх найближчим часом продемонструвати відчутні результати у розслідуванні резонансних корупційних злочинів".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!