Меркель і Макрон закликають "нормандську четвірку" зібратися "якомога швидше"

Зустріч лідерів нормандського формату пройде в Парижу

Канцлер ФРН Ангела Меркель на полях саміту "Великої сімки" у французькому Біарріце повідомила про бажання Парижа та Берліна якомога швидше провести саміт лідерів держав "нормандської четвірки" - Німеччини, Франції, України та Росії. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна", посилаючись на німецьке інформагентство Dpa.

За словами Меркель, вона і президент Франції Еммануель Макрон хочуть, щоб ця зустріч на вищому рівні відбулася "якомога скоріше" після проведення підготовчої зустрічі радників в "нормандському форматі", а в разі необхідності - і міністрів закордонних справ. Місцем проведення наступного саміту має стати Париж, оскільки остання зустріч лідерів "нормандської четвірки" відбулася в Німеччині ще в 2016 році.

За словами Меркель, під час обговорення конфлікту на Донбасі на саміті G7 24 серпня озвучувалися різні оцінки, але вона від імені Німеччини дала чітко зрозуміти, що потрібен прогрес у втіленні мінських домовленостей, щоб знову мати можливість говорити про залучення Росії до формату G7.

Як зазначає інформагентство ТАСС, за словами прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, в Кремлі зараз "напрацьовують" варіанти проведення зустрічі в нормандському форматі.

Відзначимо. що в останній раз переговори в "нормандському форматі" на рівні лідерів України, Німеччини, Франції та Росії відбулися в жовтні 2016 року в Берліні.

У липні 2019 року у Парижі зовнішньополітичні радники лідерів України, Німеччини, Франції та Росії провели зустріч з метою відновлення роботи "нормандського формату".

Нагадаємо, видання "Коментарі" повідомляло про те, що взяти участь у саміті "Великої сімки" може і президент Російської Федерації Володимир Путін.